Tidningen RUM utser varje år de 100 mäktigaste inom design och arkitektur i Sverige. I år kniper ArkDes maktlistans andraplats, strax efter Malmös stadsarkitekt Finn Williams.
”Vi kan inte blunda för att ArkDes under Kieran har utvecklats till just det centrum för arkitektur och design som Sverige alltid saknat. Take a bow”, lyder juryns motivering när årets maktlista 2023 offentliggjordes under Stockholm Design Week.
Här finns hela listan:
Rum presenterar Maktlistan 2023 - By RUM
Kieran Long, som nyligen fick förlängt uppdrag av Regeringen, har just nu stort fokus på det som ska bli det nya ArkDes med planerad premiär 2024. Här ska museets världsunika samling komma upp i ljuset för första gången.
"Vi har en otroligt spännande, utmanande och rolig tid framför oss här på ArkDes. Men arbetet har pågått länge samtidigt som mina otroliga medarbetare skapat fantastiska, betydelsefulla utställningar de senaste åren. Det känns väldigt roligt att få den här fina placeringen av tidningen RUM. En bekräftelse på att vi är rätt ute", säger Kieran Long, överintendent på ArkDes.
ArkDes leder session om design på EU-konferens 17 februari
Utöver arbetet inför det nya ArkDes pågår en rad viktiga händelser kring svensk arkitektur och design. Redan den 17 februari leder ArkDes session om design på EU-konferens på uppdrag av Kulturdepartementet https://pressrum.arkdes.se/posts/pressreleases/arkdes-leder-session-om-design-pa-eu-konferen och den 18 maj öppnar Nordiska paviljongen med den samiska arkitekten och konstnären Joar Nango, där ArkDes står som värd tillsammans med Finland (Arkkitehtuurimuseo, Helsinki) och Norge (Nasjonalmuseum, Oslo). https://pressrum.arkdes.se/posts/pressreleases/joar-nangos-girjegumpi-det-samiska-arkitektur
Museet söker fler gästforskare
Bakom kulisserna på ArkDes pågår samtidigt ett intensivt arbete inför den nya samlingsutställningen och museet söker därför fler gästforskare som ska bli en del av teamet. https://arkdes.se/artikel/oppen-utlysning-for-gastforskare/
Cred: Hugo Johansson.
Bakgrund:
Kieran Long tillträdde tjänsten som ArkDes chef och överintendent 2017. Under hans ledning har museet visat över 25 utställningar, för att nämna några: Public Luxury, Framtiden börjar här, Flygande betong, The Cruising Pavillion, Kiruna Forever, Arkitekturvisioner och Konstig känsla känns bra (visas just nu på Design Museum i London) Stockholm Design Lab och nu Tham Videgård: Om arkitektur. År 2021 öppnade den största utställningen som museet någonsin visats om arkitekten Sigurd Lewerentz som Long curerade. Utställningen och publikationen, som bygger på ett omfattande forskningsarbete, syftade till att uppmärksamma och tillgängliggöra innehållet ur Lewerentz unika samling som finns på ArkDes. Arbetet har fått stort genomslag både i Sverige och internationellt, till exempel utsåg Financial Times publikationen till en av årets bästa böcker om arkitektur och design 2021.
Boken om Lewerentz liv och verk – över 700 sidor med skisser, fotografier och texter. Boken innehåller en stor mängd aldrig tidigare visade ritningar och skisser från Lewerentz samling på ArkDes. Foto: Johan Dehlin.
Politikområdet gestaltad livsmiljö är ett viktigt fokusområde för ArkDes sedan politiken lanserades 2018. Genom praktiknära forskning som sker i kommuner runt om i hela Sverige levandegörs politiken – nyligen har till exempel utlysningen Power of Places i Malmö avslutats och nästa steg tar snart vid. Museet deltar, bland mycket annat, i europeiska kommissionens projekt New European Bauhaus och i det nationella Rådet för hållbara städer samt är drivande i projektet Visioner: i Norr. Idag drivs flera projekt från ArkDes där arkitekter och designers bjuds in för att lösa konkreta samhällsutmaningar. Ett exempel är det Vinnovafinansierade innovationsprojektet Street Moves som startade 2021 och som nyligen blivit förlängt: https://www.bloomberg.com/news/videos/2021-07-16/make-way-for-the-one-minute-city-video.
För frågor, bilder och intervjuer, kontakta: Maria Östman. Tel: 073-273 36 00.
maria.ostman@arkdes.se
ArkDes är Sveriges nationella centrum för arkitektur och design. Vi är ett museum, ett kunskapscenter och en arena för debatt och diskussion om framtidens arkitektur och design.