Pressmaterial


ArkDes presenterar stor utställning om Sigurd Lewerentz . Sveriges främste modernistiske arkitekt.

Sigurd Lewerentz – Dödens och livets arkitekt. Sigurd Lewerentz är en av de största arkitekterna i modern tid och en av de mest betydelsefulla konstnärerna i Sverige någonsin. Världsarvet Skogskyrkogården i Stockholm (som han ritade med Gunnar Asplund), Markuskyrkan i Björkhagen och Sankt Petri kyrka i Klippan är bara några av de platser och byggnader som han varit med att skapa. Trots sin avgörande plats i 1900-talets arkitekturhistoria, är han relativt okänd för många svenskar. ArkDes vill nu lyfta på locket till denna dolda kulturskatt genom utställningen "Sigurd Lewerentz - Dödens och livets arkitekt".

ArkDes ger ut omfattande bok om Sigurd Lewerentz med unikt material

ArkDes presenterar den hittills mest omfattande boken om Lewerentz liv och verk – över 700 sidor med skisser, fotografier och texter. Formgiven av prisbelönta MalmstenHellberg och bilder av Johan Dehlin. Om denne gåtfulle arkitekt och hans livsverk handlar ArkDes nya och omfångsrika monografi1 i samarbete med Park Books. Boken innehåller en stor mängd aldrig tidigare visade ritningar och skisser från Lewerentz samling på ArkDes. Boken har fått guld och silver i Svenska Designpriset 2021.

Amie Siegel ställer ut för första gången i Sverige

Amie Siegel – videokonstverk The Silence, 3 juni till 30 oktober 2022. The Silence (2022) är Siegels första beställningsverk som skapas och ställs ut i Sverige. Amie Siegels verk finns representerade i flera internationella museisamlingar och visas ofta i utställningar världen över. Amie Siegel (född 1974 i Chicago, USA) är en New York-baserad konstnär som arbetar med bland annat film, video, fotografering, ljud och skulptur. Amie Siegel är en amerikansk konstnär. Siegel föddes i Chicago, Illinois. Hon gick på Bard College och School of the Art Institute of Chicago. Hon tilldelades Guggenheim-stipendiet 2007. ArkDes är mycket glada att kunna presentera premiären av Siegels nyproducerade rörliga bildinstallation, The Silence (2022). The Silence består av två alternerande videoinstallationer – utförda och filmade i kyrkor ritade av Sigurd Lewerentz under tidigt 60-tal (Markuskyrkan i Stockholm och Sankt Petri kyrka i Klippan) – och reflekterar över förhållandet mellan arkitektur, material, musik och ljud.