Annika Sörnäs bakade Råbäcks tågstation utifrån historiska bilder på nätet
Omkring 50 timmars bakande gav Annika Sörnäs publikens pris i ArkDes pepparkakshustävling. Totalt röstade 5838 personer tävlingen och Annikas pepparkakshus fick 593. På temat ”tillsammans” har bagarna utmanat sig själva, naturlagarna och materialet. Juryn utser en vinnare i kategorierna Alla andra som bakar, Upp till 12 år och Arkitekter, formgivare och bagare. Publiken har även fått rösta fram sin egen favorit.
Bilder med motiveringar och information om vinnarna finns nedan och i bifogat pressmaterial.
Vinnare Publikens pris - nr 1. 593 röster.
Annika Sörnäs. Beskrivning: ”På spåret igen! Sedan 1800-talet har tåget fört oss människor tillsammans.” Verket utgår från historiska skisser: https://digitaltmuseum.se/021018087908/raback-station.
-------------------------------------------------- -------------------------------------------------- ---
Juryns kategorier:
Kategori: Upp till 12 år.
Vinnare. Nr. 24. Bagare: Förskolelärare Helena Börjesson och Hemliga agenterna på Näsets förskola. Juryns motivering: Extra med färg, mönster och glädje i denna blandning av hus och berg. Allt ser så gott ut! Bilder och mönster i med en fantastiskt stor detaljrikedom. Det är stort, det är överflöd – här kan man aldrig få för mycket av det goda.
Andra plats. Nr 57. Bagare: TP Förskolor, Åsögatan 109, avdelningen Skorpan.
Juryns motivering: Fyra pedagog; några med svallande hår och hårspänne; tar hand om små barn i galonkläder! Barnen hyllar sitt torn på Söder som kröns av drömmar. Här blev proportionerna till och med bättre än i verkligheten. En fin tolkning av temat i glada färger och en hyllning till sin plats i staden.
------------------------------------------------- ------------------------------------------------
Kategori: Arkitekter, Bagare och formgivare
Vinnare nr 80. Bagare: Linda Högberg Andersson.
Juryns motivering: En imponerande konstruktion av prefabricerade element med en väldigt fin ihopsättning på ett rutnät. Repetitivt med perfektion, det här verket gör att vi vill gå in och uppleva arkitektur på riktigt. Stor eloge!
-------------------------------------------------- ------------------------------------------------Kategori: Alla andra som bakar
Vinnare. Nr. 161. Bagare: Anna Olofsson, Cecilia Clarving, Sanna Livijn Wexell
Juryns motivering: Detta bidrag sticker ut i sitt unika färgval och besitter en originalitet vi sällan beskådat. Det är massivt och samtidigt transparent. Det förförande sagolika möter det farliga spetsiga gjort av draget socker – och det ser så gott ut!
Andra plats Nr.157. Bagare: Melina Ellvin
Juryns motivering: Elegant tänkt och väl genomfört med fina detaljer i allt från de små figurerna till husets fantastiska fönster. En högtid, en gemenskap och ett övergripande lugn tillsammans i en fascinerande skala. Vi kan nästan höra orgelmusiken.
-------------------------------------------------- -------------------------------------------------- ------------------
Hederspriser:
Hederspris Nr.32. Bagare: Beatrice von Treskow Kjellegård och Danielle Kjellegård
Juryns motivering: Äntligen får vi gå på bio tillsammans! Ni har en hög estetisk nivå och har byggt ett väldigt fint bidrag!
Hederspris Nr.28. Bagare: Beatrice von Schilcher. Juryns motivering: Äntligen får vi gå på bio tillsammans! Ni har en hög estetisk nivå och har byggt ett väldigt fint bidrag!
Konditorns Hederspris Nr.18 . Bagare: Ulrika Carlstedt Jönsson. Juryns motivering: För ett fint hantverk och en imponerande kreativ höjd. En inspirerande sammansättning dockor med en hög detaljrikedom som imponerat stort.
Hederspris bästa julmysidyllen nr 59. Bagare: Sandra Karlsson.
Juryns motivering: Här får vi ta del av en ögonblicksbild av den perfekta julidyllen. En bagare vars verk lider mot jul och som viskar om stundande gemenskap. Ett bidrag som värmer med sin kreativa och kärleksfulla längtan till en värld där vi kan umgås utan hinder.
Hederspris en plan med en plan. Nr 91. Barn upp till 12 år. Bagare: Elle & Franz Emami
Juryns motivering: Det kan aldrig bli för många björnar – det är juryn överens om. Bidraget är rationellt, sakligt och väl genomfört så att det blir ljuvligt att beskåda från alla håll. Äntligen får vi gå på fotboll tillsammans igen!
Hederspris ”julkalas” Arkitekter, formgivare och designers. Nr 99. Bagare: Outer Space arkitekter, Fredrik Matz, Maja Vidarsson, Joachim Vemmerstad, Sam Keshavarz
Juryns motivering: Den färgrika maten lyser i klar kontrast mot den vita duken och vi känner igen julskinkan, osten och dopp i grytan. Man kan riktigt höra ljudet av tallrikar som går i kras och figurer som böjer sig och faller. Här står ett julkalas att beskåda med en detaljrikedom man inte kan sluta fascineras av.
Bakgrund:
Utställningen har fri entré. 26 november 2021 - 9 januari 2022.
Biografer, högtidsmåltider med detaljer i minsta detalj, vaccinering och fyllningar till svensk sjukvård. Genom att bygga pepparkakshus får bagaren fundera på saker som materialkännedom, konstruktion, funktioner och estetik – precis som arkitekter och formgivare gör i sina arbeten.
Förra året var temat avstånd och nu har museet valt temat ”för att återigen välkomna alla besökare.
Fram till och med den 16 dec har publiken kunnat rösta fram sin favorit via arkdes.se eller mobilen. Juryn utser en vinnare i varje kategori. Bidragen bedöms utifrån kriterierna färg och form, ätbar kvalitet, konstruktion och hur verket svarade mot årets tema. Pepparkakshusen får endast innehålla ätbara ingredienser.
Årets jury är:
Tidigare teman.
2021- Tillsammans
2020 - Avstånd
2019 – HETT
2018 - Lyxigt
2017- Gränslöst
2016 – HEMligheter
2015 - ”Ny lya – bo på nya sätt”
2014 - Rum för alla!
2013 - framtidsformer.
2012 -”Jag kan vara med! Baka din snilleblixt för en bättre vardag”
2011 - "Stolthet och fördom - baka din egen stolthet och bränna några trista fördomar!"
2010 -”Jag är hemma nu! Om att vara hemmastadd eller rotlös”.
2009 - M(ö)nster
2008 R-eko: Schysta lösningar för osäkra tider
2007 Metropol
2006 Goda gran(n)ar
2005 Arkitektoniska förbindelser
2004 Art Nouveau - i ett nybakat sekel
2003 Vär(l)dshus
20201 Vär(l) dshus
Ingen ställning 20201 Husa ut 2020.
2000 Hållplatsens arkitektur
1999 Typiskt svenskt?
1998 Vågade hus
1997 Kulturhuvudhus – inför 1998
1996 Hus i ytterstaden – förort i förvandling
1995 Porträtt av ett Stockholmshus
1994 Funkis – enkla lösningar på svåra problem
1993 Museum – stort eller litet
1992 Baka broar
1999 Lusthus
Familjebostad
Pepparkakan tros ha sitt ursprung i staden Nürnberg i Tyskland (18oo-talet) och omnämns i skrift i Sverige första gången 1444 då nunnorna i Vadstena bakade och åt pepparkakor för att underlätta matsmältningen.
Sedan lång tid tillbaka lever uppfattningen kvar att man blir snäll av att
äta pepparkakor. Svensk-norsk-danske kungen Hans, som regerade 1497-1501, blef ordinerad pepparkakor av sin doktor. Anledningen var att kungen ofta var på ett uselt humör.
I sagan om Hans och Greta av bröderna Grimm är häxans hus gjort av pepparkaka . Källa: Boken Pepparkakshus och Mera Julbus. Balkong Förlag.
ArkDes är Sveriges nationella centrum för arkitektur och design. Vi är ett museum, ett kunskapscenter och en arena för debatt och diskussion om framtidens arkitektur och design.