2022-05-09 08:30Pressmeddelande

WEIRD SENSATION FEELS GOOD: The World of ASMR öppnar på Londons Design Museum

'WEIRD SENSATION FEELS GOOD: The World of ASMR' på The Design Museum i London. Photo: Ed Reeve for the Design Museum (2022).'WEIRD SENSATION FEELS GOOD: The World of ASMR' på The Design Museum i London. Photo: Ed Reeve for the Design Museum (2022).

Utställningen WEIRD SENSATION FEELS GOOD: The World of ASMR, en utökad version av utställningen som skapades av ArkDes 2020 (svensk titel: Konstig känsla känna bra) öppnar på Design Museum i London den 13 maj 2022.

Utställningen är den första i världen som lyfter ut internetfenomenet ASMR från skärmen ut i det publika rummet och utforskar samspelet mellan design och det digitala rummet. 

Utställningen är resultatet av ett nära samarbete mellan ArkDes och Design Museum och invigningen sker under Mental Health Awareness Week som äger rum nästa vecka i Storbritannien. I år är temat Ensamhet. ASMR är en term som beskriver en fysisk känsla: eufori eller djupt lugn, ibland ett pirrande i kroppen. Idag används ASMR mer och mer som en form av självmedicinering mot effekterna av ensamhet, sömnlöshet, stress och ångest.

Under de senaste åren och ännu mer under pandemin har den onlinepublik som tittar på verk av ASMR-artister vuxit till miljoner. I likhet med meditation eller yoga upplevs ASMR både kroppsligt och sinnligt, det handlar om fokus och långsamhet. I utställningen på Design Museum visas bland annat verk av Björk och tv-konstnären Bob Ross, som blev känd för en bred publik då han från 1983 fram till 1994 var programledare för The Joy of Painting. På Design Museum visas flera nya verk bland annat ett av konstnären och forskaren Julie Rose Bower.

Utställningsdesignen är en viktig del av upplevelsen och är skapad av designstudion ĒTER. På många sätt påminner designen om en hjärna med ett hav av stora kuddar som besökaren kan slå sig ned i. Medverkar i utställningen i London gör ett antal svenska deltagare, däribland Tobias Bradford, Wang & Söderström, Andreas Wannerstedt, och ASMRtica. Den grafiska identiteten för utställningen är skapad av Stockholmsbaserade formgivarna Agga Mette Stage och Alexander Söder.

Att föra ASMRs kulturen från ArkDes i Stockholm till Design Museum i London är en bekräftelse på att detta internetfenomnumera har en självklar plats inom det kreativa designfältet. Som besökare utlovar vi en unik och vilsam upplevelse där ett lågt tempo föredras framför hastighet, och mjukhet framför buller. 

— James Taylor-Foster, intendent för samtida arkitektur och design på ArkDes 

Konstig känsla känns bra väckte stort intresse både fysiskt och virtuellt när utställningen visades i Stockholm under 2020. Den utsågs av Azure till en av fem designutställningar online ”som måste ses” och uppmärksammades, i The Guardian, Dagens Nyheter, Expressen och Surface Magazine och ingick i DezeensVirtual Design Festival 2020. 

Medverkande

3Dio Sound 
Andreas Wannerstedt 
anoASMR 
ASMRctica 
Bark Films for Virgin Atlantic 
BBC Radio 4 
Bob Ross Inc. 
Callan Waldron-Hall 
Chiara ASMR 
Chris Milk 
David Bull 
DPA Microphones 
Dr Formalyst 
FredsVoice ASMR 
Gibi ASMR 
Giulia Poerio 
HairCut Harry 
HidaMari Cooking 
Holly Herndon 
Beggars Banquet Records 
Claire Tolan 
IKEA U.S. 
Jennifer L. Allen 
Julie Rose Bower 
London Review of Books 
Life with MaK 
Made in France ASMR 
Marc Teyssier 
MissASMR 
One Little Independent Records 
Björk 
Oscar Pettersson 
PierreG ASMR 
Sennheiser/ Georg Neumann GmbH 
The Slow Mo Guys 
TheWaterwhispers 
Tobias Bradford 
UNO ASMR 
Wang & Söderström 
WhisperingLife ASMR 
V&A 
슈앤트리 SHU AND TREE 

Curator: James Taylor-Foster, Intendent för samtida arkitektur och design 
Assistant Curator: Esme Hawes, Displays Curator at the Design Museum 
Utställningsdesign 3D Design: ĒTER (Dagnija Smilga, Kārlis Bērziņš, Niklāvs Paegle) 
Utställningsdesign 2D Design: Agga Mette Stage and Alexander Sӧder

Om Design Museum 

The Design Museum är världens ledande museum inom samtida arkitektur och design. Sedan det öppnade dörrarna 1989 har museet visat allt från en AK-47 till höga klackar designade av Christian Louboutin. Museet har visat upp verk av några av världens mest hyllade designers och arkitekter inklusive Paul Smith, Zaha Hadid, Jonathan Ive, Frank Gehry, Eileen Gray och Dieter Rams. Den 24 november 2016 flyttade Design Museum till Kensington. Den ledande arkitekten John Pawson har anpassat interiören i en modernistisk byggnad från 1960-talet för att skapa ett nytt hem för Designmuseet. 

Om ArkDes

ArkDes är Sveriges nationella centrum för arkitektur och design. ArkDes är ett museum, ett kunskapscenter och en arena för debatt och diskussion om framtidens arkitektur och design. ArkDes uppdrag är att öka kunskapen och driva debatt om hur arkitektur och design påverkar våra liv som medborgare. Museet har sina lokaler i två byggnader, dels i flottans exercishus ritat av Fredrik Blom, dels i en nybyggnad uppförd 1994–1997 efter ritningar av den spanske arkitekten Rafael Moneo. 

Pressförfrågningar

The Design Museum  
pr@designmuseum.org 

ArkDes
Maria.ostman@arkdes.se
 
073-273 36 00

Pressbilder finns här.


Om ArkDes (Arkitektur- och designcentrum)

ArkDes är Sveriges nationella centrum för arkitektur och design. Vi är ett museum, ett kunskapscenter och en arena för debatt och diskussion om framtidens arkitektur och design.


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman