2013-11-11 07:58Pressmeddelande

Vem är staden? - Möten med Nairobi och Stockholm

null

Hur kan kultur vara en motor för stads- och samhällsutveckling och motverka social, etnisk och ekonomisk segregation? Det är temat för utställningen Vem är staden - möten med Nairobi och Stockholm där bland annat författaren och konstkritikern Ingela Lind, Saadia Hussain från Förorten i Centrum, designern Samir Alj Fält med Design Lab S och arkitekterna Ulrika Stenkula och Viktoria Walldin från White arkitekter medverkar tillsammans med konstnärer från Nairobi. 

PRESSVISNING 14 NOV 11.00

OSA. maria.ostman@arkdes.se

Stockholm och Nairobi är exempel på två storstäder som växer och utvecklas i snabb takt. De har olika förutsättningar och utgångspunkter men står även inför en del gemensamma utmaningar. Hur social, etnisk och ekonomisk segregation kan motverkas är högaktuella frågor för båda städerna. 

Arkitekten Ulrika Stenkula och socialantropologen Viktoria Walldin på White arkitekter driver sedan flera år ett stadsutvecklingsprojekt i Nairobi. Målet med projektet är att skapa en gemensam vision för industriområdet söder om järnvägen i Nairobi för olika berörda intressenter. I utställningen presenteras Whites projektering tillsammans med en mängd andra performativa- och konstnärliga förslag på hur kultur kan bidra till en hållbar, trygg och attraktiv stad.

Medverkande i utställningen är:

Arkitektelever från KTH, arkitekterna Ulrika Stenkula och Viktoria Walldin från White arkitekter, Koreografen Björn Säfsten med dansare, Konstnären Cyrus Kabiru, Designern Samir Alj Fält med Design Lab S, videokonstnären och filmaren Erik Rosshagen, fotografen Magnus Rosshagen med sina elever vid Mediagymnasiet i Nacka, konstnär Saadia Hussain från Förorten i Centrum, kulturkritikern och författaren Ingela Lind, foto- och videokonstnären James Muriuki, performancekonstnären Miriam Syowia Kyambi, filmaren Teddy Goitom från Stocktown och arkitekterna Ulrika Stenkula och Viktoria Walldin från White arkitekter, tecknaren Vanja Larberg, skribenten Per Wirtén, konsthistorikern Lydia W. Muthuma och skådespelaren Robert Fuchs.

 I anslutning till utställningen lanserar vi våra filmdagar våra filmdagar på temat "plats och identitet" där du kan se dokumentär- och spelfilmer om ikonbyggnader, städer i förändring och miljöer som påverkar och präglar oss. Filmdagarna är en del av utställningen och pågår mellan 14-16 november. www.arkdes.se/program/filmfestival 

Projektet Vem är staden? Möten med Nairobi och Stockholm initierades 2011 och är ett samarbete mellan the GoDown Arts Center i Nairobi, Arkitektur- och designcentrum, Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm samt organisationen Mimeta. 

 


Hitta hit

Museientré:
Exercisplan 4
Skeppsholmen 
Stockholm
Arkitekturmuseet delar entré med Moderna Museet.
Karta

Öppettider

Utställningar:
Tis 10-20
Ons-sön 10-18
Bibliotek:
Tis-tors 13-17
Fre 13-16
Forskarexpedition: 
Tis-tors 13-17
Fre stängtOm ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman