2010-01-12 08:00Pressmeddelande

Våren 2010 på Arkitekturmuseet

En av Sveriges första kvinnliga möbelarkitekter, arkitekturfoto som modebilder och DesignBoost – intensiva dagar med föreläsningar, workshops och en utställning. Det, och mycket mer, bjuder Arkitekturmuseet på när vi våren 2010 tar oss an vårt vidgade uppdrag som arena för arkitektur, design och form.

- Det känns väldigt roligt att ta över uppdraget som nationell arena för design och form. Med arkitekturen i botten har museet nu ett helhetsperspektiv. Våra ämnen är en del av allas vardag, säger Lena Rahoult, chef för Arkitekturmuseet. Samtidigt måste vi vara ödmjuka inför att ge oss in på ett nytt område, och låta oss inspireras av alla duktiga människor som finns inom designvärlden. Därför känns det extra roligt att kunna presentera så många samarbeten i vår, fortsätter hon.

Vårens stora utställning sätter fokus på en av de första svenska, kvinnliga möbelarkitekterna – Greta Magnusson Grossman. Utställningen spänner över trettio år av hennes karriär, från möbeldesign och inredningar i 1930-talets Stockholm till experimentella villor på Los Angeles sluttningar. Bland annat visas en stiliserad modell i full skala av Gretas eget vardagsrum i Beverly Hills. Utställningen pågår 10 februari till 16 maj och är ett samarbete med R 20th Century Gallery, New York.

Tillsammans med DesignBoost bjuder vi den 11-12 februari in till ett första DesignBoost i Stockholm. Under två dagar gästas Arkitekturmuseet av ett sjuttiotal arkitekter, designers, forskare och tänkare som i föreläsningar och workshops möts kring temat Design for Life. Deltar gör bland annat världsnamn som Stephen Burks, Ineke Hans, Katrin Olina, Ilkka Suppanen, James Irvine, Richard Hutten, Bjarke Ingels, Gert Wingårdh och Thomas Sandell. Föreläsningarna är öppna för allmänheten och utöver det intensiva tvådagarsprogrammet visar vi en längre DesignBoost-utställning med exempel på holistisk hållbar design.

I februari visar Arkitekturmuseet en mindre utställning med de nominerade till FormMuseets vänners utmärkelse DesigNu och en utställning med byggnader ritade av Claesson Koivisto Rune.

Med Hem ljuva hem med ett uns av hybris inviger vi vårt utställningsrum för foto. Utställningen omfattar en serie porträtt av hus och interiörer, arrangerade som modebilder, tagna av fotografen Karolina Henke i samarbete med Jordens Arkitekter.

Under 2010 kommer vi att presentera en rad samarbetsprojekt med Svensk Form. Först ut i vår är Form Bar, där vi bjuder in till samtal och mingel i Café Blom.

Våren bjuder även på två elevutställningar: Staden i ungas ögon -10 där elever från Thorildsplans gymnasium har omgestaltat platser för att bli mer ungdomsvänliga, och Se med nya perspektiv där trettio ungdomar från Vårby Gård gestaltat sina favoritplatser i Vårby och sina respektive ursprungsländer. Utställningen är ett samarbete med Internationella Barnkonstmuseet.

VÅREN PÅ ARKITEKTURMUSEET

4 februari – 14 februari DesigNu
10 februari – 16 maj Greta Magnusson Grossman
10 februari – 28 mars Claesson Koivisto Rune
11 februari – 7 mars DesignBoost
mars – maj Hem ljuva hem med ett uns av hybris
30 mars – 11 april Staden i ungas ögon -10
13 april – 25 april Se med nya perspektiv

MER INFORMATION & PRESSBILDER
www.arkitekturmuseet.se/press
Användarnamn: media
Lösenord: media

För ytterligare information, kontakta:
Anna Fairbrass, pressansvarig Arkitekturmuseet
08-587 270 07, anna.fairbrass@arkitekturmuseet.se

För frågor kring DesignBoost, kontakta:
David Carlson, david@designboost.se, 070-798 28 97
Peer Eriksson, peer@designboost.se, 070-533 66 31


Om ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman