2017-06-05 13:28Pressmeddelande

Utställningar och program hösten 2017

null

Höstens program på ArkDes rymmer normkritisk design, två böcker om bostadsfrågan samt en utställning om inredningskollektivet HI-gruppen.

HI-Gruppen, 14 sept - 19 nov
Hösten inleds med HI-gruppen - hantverk i plaståldern, en utställning med utgångspunkt i material ur ArkDes samlingar. HI-gruppen bildades på 1960-talet och bestod av formgivare som Åke Axelsson, Hans Johansson och John Kandell. HI-gruppen strävade efter att åter sätta hantverket i centrum genom ett tidigt samarbete mellan hantverkare och formgivare. Detta i en tid som annars vurmade för nya material som plast och spånskivor. Utställningen HI-gruppen innehåller förutom arkiv- och fotomaterial ur ArkDes samlingar även unika hantverksmöbler och prototyper. I samband med utställningens öppnande släpps boken HI-gruppen och hantverkets återkomst i samarbete med Carlsson bokförlag. Boken är skriven av Johan Örn, intendent på ArkDes, och ligger också till grund för utställningen.

Bostadsfrågan
Sverige står inför en ny arkitekturpolitik som presenteras i Riksdagen i september. ArkDes har fört debatten om bostadspolitikens roll och bostadsbyggandets utmaningar under temat Bo. Nu. Då. sedan 2016. Den 31 augusti arrangeras diskussion och boksläpp av två böcker baserade på ArkDes bostadstema. I ArkDes Resumé: Höra Hemma – om det bostadspolitiska dilemmat summerar 39 skribenter de frågor som ArkDes bostadstema behandlat och ringar in några av de utmaningar Sverige står inför med koppling till arkitektur, design och hållbar samhällsutveckling. Boken är en samproduktion med tankesmedjan Movium. Samtidigt släpps också 99 Years of the Housing Question in Sweden (Studentlitteratur) som handlar om den svenska bostadspolitiken med utgångspunkt i utställningen Bo. Nu. Då. som visades på ArkDes 2016. Boken är skriven av forskaren Daniel Movilla Vega.

I september gör ArkDes ett nedslag på bomässan i Vallastaden, Linköping där ArkDes Resumé: Höra hemma - om det bostadspolitiska dilemmat diskuteras.

Norm Form, 6 okt - 11 feb
Höstens stora utställning handlar om normkritisk design. Här möter besökaren design som utmanar rådande normer om hur föremål och städer ser ut.

Har du någonsin funderat över varför en bil ser ut som den gör, varför planlösningarna i nybyggda lägenheter är nästan identiska eller varför dam- och herrcyklar ser olika ut? Hur något är formgivet avslöjar hur samhället vi lever i är uppbyggt enligt normerna som styr våra liv. Genom att vända på perspektiv, ifrågasätta invanda mönster träder en ny och överraskande omvärld fram.

Curatorer: Karin Ehrnberger, industridesigner och doktor i produkt- och tjänstedesign, Camilla Andersson, arkitekt och forskare på Aaltouniversitetet och Maja Gunn, designer och doktor i design med specialisering modedesign.

Pepparkakshus, 30 nov - 7 jan
Arkdes årliga pepparkakshusutställning arrangeras i vanlig ordning. Temat släpps vecka 44 och inlämning sker 24-26 nov.

Högupplösta bilder till alla utställningar finns på: http://www.mynewsdesk.com/se/arkdes


Om ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman