2021-01-29 07:56Pressmeddelande

Upplev samiske arkitekten och konstnären Joar Nangos verk virtuellt.

Foto: Astrid Fadnes.Nu kan den samiske arkitekten och konstnären Joar Nangos samiska arkitekturbibliotek, Girjegumpi, upplevas virtuellt i samarbete med ArkDes.

Nu kan den samiske arkitekten och konstnären Joar Nangos samiska arkitekturbibliotek, Girjegumpi, upplevas virtuellt i samarbete med ArkDes.
Verket lanseras på konferensen The World Around, som i år sänds från Solomon R. Guggenheim Museum i New York, lördagen den 30 januari kl.20.25.  Fri entré.
På engelska. https://theworldaround.com/
Programmet innehåller även en presentation av museets senaste utställning Kiruna Forever, där Joar Nango medverkar.

Därefter kan arkitekturbiblioteket upplevas via https://gumpi.space 

Om Girjegumpi
Joar Nango är en av ett fåtal samer som har en yrkesexamen inom arkitektur.
Nangos projekt Girjegumpi är ett mobilt samiskt arkitekturbibliotek med över 200 titlar som berör frågor kring urfolkets arkitektur, motstånd och dekolonisation. I det flyttbara biblioteket håller Nango workshops, samtal och debatter kring den samiska arkitekturens verktyg och tekniker i förhållande till en värld som är i snabb förändring. I samarbete med ArkDes presenterar konstnären nu en virtuell upplevelse av biblioteket.
Biblioteket visades för första gången i juni 2018 under Festpillene i Nord Norge.

Om The World Around
The World Around är en ideell organisation som årligen arrangerar en konferens som adresserar angelägna frågor inom arkitektur idag. I år äger konferensen rum digitalt i samarbete med Solomon R. Guggenheim Museum i New York och samlar några av världens mest innovativa, internationella praktiker som belyser ämnen som ursprungsbefolkningars rättigheter, rasdiskriminering, utbildning och hälsa. Konferensen erbjuder en virtuell och livesänd rundtur i städer och kulturinstitutioner på nästan samtliga kontinenter samt streamade diskussioner med personer i 10 internationella städer.

För pressfrågor: Maria Östman 073-273 36 00 maria.ostman@arkdes.se

 Om ArkDes

ArkDes är Sveriges nationella centrum för arkitektur och design. Vi är ett museum, ett kunskapscenter och en arena för debatt och diskussion om framtidens arkitektur och design.


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman