2021-11-19 12:28Pressmeddelande

Upplev den hyllade utställningen om Sigurd Lewerentz från soffan eller klassrummet

Cred: ArkDes. Bilden på Lewerentz cred: Pål-Nils Nilsson.Cred: ArkDes. Bilden på Lewerentz cred: Pål-Nils Nilsson.

Nu kan den hyllade utställningen Sigurd Lewerentz: Dödens och livets arkitekt även upplevas direkt från soffan eller klassrummet via dator eller mobil. Tillsammans med Amöba Digital Agency har ArkDes skapat en digital utställningsupplevelse med syftet att tillgängliggöra berättelsen om Sigurd Lewerentz för fler. 

Titta på den digitala utställningen här:
Sigurd Lewerentz: Dödens och livets arkitekt (arkdes.se)

Sigurd Lewerentz är en av de största arkitekterna i modern tid och en av de mest betydelsefulla konstnärerna i Sverige någonsin. Världsarvet Skogskyrkogården i Stockholm (som han ritade med Gunnar Asplund), Markuskyrkan i Björkhagen och Sankt Petri kyrka i Klippan är bara några av de platser och byggnader som han varit med att skapa. Trots sin avgörande plats i 1900-talets arkitekturhistoria, är han relativt okänd för många svenskar. Med utställningen "Sigurd Lewerentz - Dödens och livets arkitekt" lyfter ArkDes på locket till denna dolda kulturskatt som nu kan upplevas direkt ifrån mobilen.

Den digitala utställningen erbjuder en unik djupdykning av utställningen i museets lokaler på Skeppsholmen i Stockholm. Genom en unik visning, som programleds av utställningens intendent Kieran Long och sakkunnig forskare Johan Örn, kan nu distansbesökaren uppleva Sigurd Lewerentz som en av de främsta arkitekterna i modern tid och en av de mest betydelsefulla konstnärerna i Sverige någonsin direkt från soffan, skolsalen eller sängen.

Tillsammans med Amöba Digital Agency har ArkDes skapat en digital utställningsupplevelse av den hyllade utställningen Sigurd Lewerentz: Dödens och livets arkitekt.

Tillsammans med Amöba Digital Agency har ArkDes skapat en digital utställningsupplevelse av den hyllade utställningen Sigurd Lewerentz: Dödens och livets arkitekt.

”Lewerentz skapade byggnader och landskap som omfattar alla aspekter av vad det innebär att vara människa: liv, död, födelse, begravning, kultur, mode, shopping och arbete. ArkDes har hela Lewerentz samling med 13 000 föremål och det är första gången som hans liv och arbete presenteras på detta vis i en utställning”, säger Kieran Long, överintendent och curator för utställningen.

”Vi har velat tillgängliggöra berättelsen om Sigurd Lewerentz för alla våra besökare – även de som inte har möjlighet att komma hit. Med det digitala utställningsrummet har vi velat återskapa den fysiska utställningens rumsliga upplevelse genom en visuellt stark och rolig digital upplevelse som alla som är intresserade av arkitektur och design ska kunna ta del av” säger Justina Hüll, Digital redaktör, ArkDes.

Det digitala utställningsrummet kan upplevas på svenska och engelska på ArkDes.se fram till den 28 augusti 2022.

Utställningskurator & programledare: Kieran Long, överintendent
Sakkunnig forskare: Johan Örn, intendent för samlingarna
Konceptansvarig & co-producer: Justina Hüll
Grafisk form för utställningen: Malmsten Hellberg
Utställningsform: Caruso St John Architects
Foto: Johan Dehlin.
Co-producer: Hugo Johansson
DoP: Marcus Gustavsson
Projektledning & UX: Sofia Shiervani, Amöba
Utveckling: Amanda Wallin
Design & utveckling: Julia Wallin, Amöba

 Om ArkDes

ArkDes är Sveriges nationella centrum för arkitektur och design. Vi är ett museum, ett kunskapscenter och en arena för debatt och diskussion om framtidens arkitektur och design.


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman