2014-04-12 09:22Pressmeddelande

Upp i vind – Léonie Geisendorf Arkitektur

null

Upp i vind – Léonie Geisendorf Arkitektur

Ny utställning 12 april – 31 augusti 

”Ett hus med folk i, det är vackert!”

Välkommen till arkitekten Léonie Geisendorfs vardagsrum. När Léonie Geisendorf i år fyller 100, är hon en av de äldsta arkitekterna i världen och en förebild för flera generationer svenska arkitekter. Som Le Corbusiers främsta arvtagare i Sverige har hon haft en framträdande roll som arkitekt, lärare och tongivande röst i stadsbyggnads-debatten. Utställningen Upp i vind – Léonie Geisendorf Arkitektur, som öppnar på Arkitektur- och designcentrum den 12 april, visar hennes viktigaste verk.

Léonie Geisendorf kallar sig själv kompromisslös. Men det krävs mod, medvetenhet och styrka för att få igenom en vision från idé till uppförande. Hennes byggnader – oavsett om det rör sig om tiovåningshus eller villor– kännetecknas av en särskild omsorg om detaljer, stark tredimensionalitet och en förståelse inför livet i rummen hon gestaltar. Hela tiden med människan i fokus, eller som hon själv säger ”Ett hus med folk i, det är vackert!”.
I hennes produktion finns några av de finaste exemplen på svensk efterkrigsarkitektur. 

Tolkning av vardagsrummet

Den nyproducerade utställningen är skapad som en tolkning av Léonie Geisendorfs vardagsrum och visar ett urval av hennes projekt och byggnader, med fokus på Stockholmsområdet. 

Här visas bland annat den internationellt uppmärksammade ”Yrkesskolan för huslig utbildning och sömnad”, det vill säga S:t Görans Gymnasium på Kungsholmen från 1961. Kanske den tydligaste arvtagaren till Le Corbusiers utopiska modernism. Här finns också det populära radhusområdet längs Riksrådsvägen i Bagarmossen från 1956 och två villor i Djursholm. Alla tre är exempel på arkitektur som återspeglar sin samtid men som i högsta grad lever och befolkas, utvecklas och används av nya generationer människor.

Studiebesök till byggnader

I samband med utställningen genomförs studiebesök och seminarier kring aktuella frågeställningar med utgångspunkt i hennes projekt.

Ett särtryck med artiklar och fördjupningsmaterial om Léonie Geisendorfs arkitektur publiceras i samarbete med tidskriften Arkitektur och fungerar som katalog.

Curator/projektledning: Testbedstudio arkitekter, Tove Dumon-Wallsten.
Sakkunnig: Charlie Gullström. Utställningsarkitektur: Testbedstudio arkitekter.

Hitta hit

Museientré:
Exercisplan 4
Skeppsholmen 
Stockholm
Arkitekturmuseet delar entré med Moderna Museet.
Karta

Öppettider

Utställningar och bokhandel:
Tis 10-20
Ons-sön 10-18
Bibliotek:
Tis-tors 13-17
Fre 13-16
Forskarexpedition: 
Tis-tors 13-17
Fre stängtOm ArkDes (Arkitektur- och designcentrum)


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman