2009-06-03 12:45Pressmeddelande

UNG7

null

9 juni - 23 augusti 2009

2009 går den sjunde omgången av den jurybedömda vandringsutställningen Ung av stapeln. Sedan starten 1998 har Ung inte bara lyft fram innovativ och gäckande form och design utan även skapat en arena för mötet mellan kreatörer och marknaden.

För deltagarna i Ung 7 är utställningen en mötesplats där deras kreativitet, utan krav på anpassning, får möjlighet att möta form- och designmarknaden. För en ung oetablerad formgivare är värdet högt, likaså för en bransch som ständigt behöver injekteras med nyskapande tankar och idéer. Bakom årets 30 bidrag finns såväl ensamma kreatörer som grupper. Noterbart är dock den stora andelen kvinnliga formgivare som representerar två tredjedelar av skaparna. Årets stipendiater är Karin Welin som i bidraget "It's alive" kombinerat gammal hantverksteknik med innovativt tänkande kring serietillverkningen av nålfilt och därmed lyckats uppgradera dess status samtidigt som varje matta får ett unikt och fantasieggande mönster. Den andra stipendiaten, Lucas Elander Hinnerud, har med bidraget och möbelprojektet "Geometria" skapat en påfallande dramatisk scenografi genom en lek med enkla geometriska former och rumsliga skalförskjutningar.

Juryn som valt ut bidragen till utställningens har bestått av formgivaren Matti Klenell, utvecklingsingenjören och designern Marcus Jahnke, konstnären, kreamikern och kläddesignern Gustaf Nordenskiöld, kläddesignern Diana Orving, arkitekten Fredrik Pettersson, smyckeskonstnären och formgivaren Sissi Westerberg samt tidningstecknaren Stina Wirsén, Samtliga formgivare, deras kommentar samt juryns omdöme till bidragen finns att läsa mer om i utställningskatalogen eller på utställningens hemsida www.ung7.se.

Förhoppningen är att även denna omgång av Ung - där tankar om ekologisk hållbar utveckling premierats - kan bidra till en positiv utveckling av branschen såväl nationellt som internationellt.
Ung7 drivs av Form/Design Center, Riksutställningar, Svensk Form och Stockholm Furniture Fair.
Utställningsdesign: Karin Andersson och Clara Lindencrona - bearbetningar gjorda i samarbete med Arkitekturmuseet.

INFORMATION
Pressrum: www.arkitekturmuseet.se/pressrum
Användarnamn: media Lösenord: media
Lars Fridén, utställningsansvarig lars.friden@arkitekturmuseet.se
Lisen Garback, kommunikatör lisen.garback@arkitekturmuseet.se


Om ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman