2014-05-21 14:29Pressmeddelande

Ulrika Elovsson gör ArkDes Paviljong 2014

null


Den 4 juni invigs ArkDes Paviljong 2014 i samarbete med textildesignern Ulrika Elovsson, creative director på det japanska modehuset Issey Miyakes Reality Lab. ArkDes Paviljong 2014 är ett återkommande koncept där formgivare och arkitekter bjuds in för att skapa en paviljong i trädgården på Skeppsholmen.

Den internationellt erkända svenska textildesignern Ulrika Elovsson blev handplockad för att delta i Issey Miyakes teknologiskt drivna researchstudio Reality Lab. Hon beskriver sin arbetsmetod som ett digitalt hantverk – en blandning mellan high- och lowtech – där traditionell vävteknik används för att framställa innovativa textilier. ArkDes Paviljong 2014 som Ulrika döpt till The Final Curtain är elva meter i diameter och fyra meter hög och gjord av ulltextil vävd med en fallande färgnyans.

Ulrika Elovsson om paviljongen:

– Jag förhåller mig till textil på samma sätt som till naturen, alla svar finns redan i materialet, du behöver bara veta hur du ska ställa frågan. Den här textilen är vävd i ull och precis som ett får kan den stå emot vind, vatten, frost och snö. Tillfälliga paviljonger tänker jag nästan på som så lätt arkitektur, att det är som ett extra lager kläder, ett slags stort plagg som rymmer många, värmer och rör sig, väggar kan bukta, den är följsam och går att klä av och på, som en kropp.

– Med avstamp i nomadism och cirkusdrömmar, har paviljongen utvecklats till ett ”performance shelter”. Den består av en ridå som formats till ett tillfälligt rum, och textilen tillsammans med platsen den står på bildar olika horisonter.

Paviljongen som står i ArkDes trädgård mellan den 4 juni  – 7 september kommer att vara en plats för olika sommaraktiviteter; musik, samtal, debatter och programverksamhet.

 

Om Ulrika Elovsson

Ulrika Elovsson är en internationellt etablerad textildesigner och jobbar i gränslandet mellan arkitektur, design och textil. Hon har utbildats på Konstfack, Handarbetets Vänners Skola och Kawashima Textile School of Art i Kyoto. Hon är bosatt i Stockholm men arbetar internationellt.  Hon blev handplockad som creative director för Issey Miyakes teknologiska forskningsstudio Reality Lab.

 


Hitta hit

Museientré:
Exercisplan 4
Skeppsholmen 
Stockholm
Arkitekturmuseet delar entré med Moderna Museet.
Karta

Öppettider

Utställningar:
Tis 10-20
Ons-sön 10-18
Bibliotek:
Tis-tors 13-17
Fre 13-16
Forskarexpedition: 
Tis-tors 13-17
Fre stängtOm ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman