2021-06-02 06:09Pressmeddelande

Studio Ossidianas utomhusverk öppnar den 4 juni. Morgonmeditation och familjeworkshops hela sommaren.

Utomhusverket 2021 öppnar med morgonmeditation och familjeworkshops. Cred: Hugo Johansson.Utomhusverket 2021 öppnar med morgonmeditation och familjeworkshops. Cred: Hugo Johansson.

Stort utomhusverk på Skeppsholmen

Studio Ossidiana ställer för första gången ut i Sverige och på Skeppsholmen utanför ArkDes. Med en färgstark utomhusinstallation, med placering mitt i hjärtat av Stockholm, vill ArkDes återigen välkomna museibesökare att ta del av kultur och göra Skeppsholmen mer levande. För tredje året i rad bjuder museet in talangfulla arkitekter och formgivare för att skapa ett nytt utomhusverk på Exercisplan utanför museet. Från och med i helgen och hela sommaren blir det morgonmeditation och workshops för familjer i verket för dig som stannar hemma i sommar.

Studio Ossidiana (Giovanni Bellotti, Alessandra Covini). Photo: Loes van Duijvendij

Studio Ossidiana (Giovanni Bellotti, Alessandra Covini). Photo: Loes van Duijvendij

För ArkDes är Utomhusverket 2021 av Studio Ossidiana ett viktigt led i att aktivera Skeppsholmen och under sommaren kan besökare delta i morgonmeditation och workshops för hela familjen.

Vår idé handlar om att se stadens invånare som trädgårdsmästare av offentliga platser. Installationen ska uppmuntra till att gräva, undersöka och förändra. Trädgården ska också vara en plats för ritualer, den kan fungera som scen för evenemang och som mötesplats, säger Giovanni Bellotti och Alessandra Covini på Studio Ossidiana. 

”Vi vill att Skeppsholmen ska utvecklas till en vacker, livfull kulturell offentlig plats mitt i Stockholm. Pandemin har fått oss att förstå hur viktiga våra offentliga platser är och vi har alla behov av att kunna ta del av inspirerande kulturupplevelser utomhus och på ett säkert sätt.”, säger Kieran Long, överintendent ArkDes.

Utomhusverket 2021 frossar i färg, material och form. Studio Ossidiana vill bjuda in till nya sätt att mötas och här ges besökare möjlighet till både lek i form av familjeworkshops, meditation och till och med fåglarna får en egen vattendamm. Utomhusverket 2021 kommer även att vara tillgängligt för besökare efter museets ordinarie öppettider. 

”Sommaren 2021 blir Exercisplan på Skeppsholmen återigen en plats där vi kan upptäcka nya sätt att vara tillsammans. Utomhusverket 2021, designat av Studio Ossidiana, är en installation för alla – att upptäcka, göra till sin egen och dela med andra”, säger James Taylor-Foster, intendent för samtida arkitektur och design på ArkDes.

MORGONMEDITATION I UTOMHUSVERKET
Söndag 6 juni-8 augusti kl. 9-10. Mjukstarta din söndag med en timmes meditation i Studio Ossidianas utomhusverk. Meditationen leds av utbildade instruktörer från Shambhala Stockholm.  Fri entré. Föranmälan. Maila namn, telefon och vilket datum du önskar delta till meditation@arkdes.se

FAMILJEWORKSHOP: BYGGA BO
Bygg ett hus för djur! Kanske behöver ditt gosedjur ett eget hem? Vi hämtar inspiration från Studio Ossidianas utomhusverk och tillsammans med en pedagog bygger du modeller i papper, kartong och artstraws. Passar 5-11 år. Mer info www.arkdes.se. Fri entré. Drop-in. Begränsat antal:
Lördag-söndag 5 juni – 27 juni, kl 11-16 (ej midsommarhelgen)
Tisdag-söndag 29 juni – 22 augusti, kl 11-16.

Cred: Hugo Johansson.

Utomhusverket 2021- tredje året museet bjuder in talangfulla arkitekter och formgivare
Utomhusverket 2021 är ArkDes årliga sommarinstallation. Genom att ge arkitekter och formgivare uppgiften att föreställa – och testa – nya möjligheter för offentligt liv kommer installationerna på platserna utanför museet att knyta Skeppsholmen närmare till staden. Utomhusverket ska visa potentialen hos ett inkluderande och designdrivet offentligt rum i hjärtat av Stockholm som alla – enskilt eller tillsammans med andra – uppmuntras att använda.

År 2018-2019 ställde föreningen Dansbana! ut ett offentligt dansgolv utanför museet och förra året visade konstnären Linda Tegg sitt verk Infield och förvandlade platsen utanför museet till en äng.

Studio Ossidiana
Studio Ossidana, grundat 2015, av Alessandra Covini och Giovanni Bellotti verkar i skärningspunkten mellan arkitektur, design och forskning. Med Rotterdam som bas söker duon i sina verk att lösa upp gränserna mellan arkitektur, design, konst, landskapsarkitektur och urbana strategier. Projekten kännetecknas av lekfullhet, taktilitet och inklusivitet. Genom material och rum som uppmuntrar till handling, upptäckt och förundran blir föremålen och berättelserna i deras verk levande.

Tidigare artiklar:

Studio Ossidiana creates ”petrified” versions of Persian carpets
Dezeen

Studio Ossidiana turns the grounds of the Villa Necchi Campiglio into a fantastical spring garden
The New York Times 

Utställningskurator: James Taylor-Foster
Utställningsproducent: Johanna Fogel
Byggkoordinator: Johan von Geijer
Assisterande producent: Elisabet Norin
Graphic identitet: Oskar Laurin 
Installation: Nord Skateparks 
Production (publikprogram): Elisabet Schön
Pedagogisk program: Jakob Kjellberg, Madeléne Beckman

 

 


Om ArkDes

ArkDes är Sveriges nationella centrum för arkitektur och design. Vi är ett museum, ett kunskapscenter och en arena för debatt och diskussion om framtidens arkitektur och design.


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman