2013-12-03 13:56Pressmeddelande

Stockholm Design Week på Arkitektur- och designcentrum

null

Med anledning av design week 2014 och öppningen av utställningen Lina Bo Bardi: Together arrangerar Arkitektur- och designcentrum tillsammans med Hall of Femmes seminariet ”True freedom can only be collective – a seminar celebrating Lina Bo Bardi” den 3 februari kl 15-17.30.

–  Lina Bo Bardi var verkligen före sin tid när hon ifrågasatte genikulten kring enskilda arkitekter och formgivare och istället hyllade vikten av samarbete. Idag är detta en självklarhet. Vi har satt ihop ett program som både blickar bakåt och framåt genom att bjuda in formgivaren Nathalie du Pasquier som var med och formade en av 1900-talets mest inflytelserika designgrupper: Memphisgruppen. Deltar gör också designhistorikern Pat Kirkham som är specialiserad på genus och design samt Örnsbergsauktionen som genom att gå samman skapat en av de mest intressanta plattformarna för samtida formgivning, säger Sandra Nolgren, programansvarig på Arkitektur- och designcentrum.

Föreläsare:

Nathalie du Pasquier: Som en av medlemmarna i den inflytelserika Memphisgruppen är Nathalie du Pasquier en av de som bröt ny mark inom designvärlden på 1980-talet. Genom hennes ikoniska mönster utmanades den goda smaken och bilden av att designens främsta uppgift var att vara funktionell. Nathalie du Pasquier är idag mest verksam som konstnär, men hon är även aktuell med nya produkter för inredningsföretaget Hay och klädkedjan American apparel.

Pat Kirkham: Pat Kirkham är en av världens främsta experter på genus och design. Hennes bok The gendered object är en klassiker i genren och hennes bok Charles and Ray Eames: Designers of the Twentieth Century låg till grund för den på SVT nyligen visade dokumentären Eames the architect and painter. Pat Kirkman är verksam vid Bard Graduate Center i New York.

Örnsbergsauktionen: Under Stockholm Design Week 2012 arrangerade Örnsbergsauktionen sin första auktion med studioproducerad design. Genomslaget blev stort. Projektets fokus på det småskaliga och unika låg väldigt mycket i tiden samtidigt som det visade att många små aktörer tillsammans kan skapa något stort.

Moderator: Julie Cirelli, journalist och redaktör på Arvinius förlag.

Biljetter kostar 150 kr (inklusive kaffe/te) och säljs på Tickster: http://www.tickster.com/sv/events/cd6b3x1fc71g7yl

För hela programmet se www.arkdes.se och www.halloffemmes.com.

Pressbilder finns att hämta på http://www.mynewsdesk.com/se/arkitekturmuseet

Tack till Italienska kulturinstitutet.


Arkitektur- och designcentrum är ett centrum för arkitektur, form och design men även ett museum och en myndighet på Skeppsholmen i Stockholm. Vårt uppdrag är att ta ett helhetsgrepp om hela vår gestaltade miljö och öka kunskapen och intresset för arkitekturen och formens betydelse i samhället. Utgångspunkten är att berätta hur arkitektur, design och form påverkar din och min dagliga livskvalitet, som ett viktigt led i ett socialt hållbart samhälle. Våra ämnen berör dig och mig varje dag.

Hitta hit

Museientré:
Exercisplan 4
Skeppsholmen 
Stockholm
Arkitektur- och designcenrtum delar entré med Moderna Museet.
Karta

Öppettider

Utställningar och bokhandel:
Tis 10-20
Ons-sön 10-18
Bibliotek:
Tis-tors 13-17
Fre 13-16
Forskarexpedition: 
Tis-tors 13-17
Fre stängtOm ArkDes (Arkitektur- och designcentrum)


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman