2022-07-27 12:41Pressmeddelande

Sommartips. Amie Siegel ställer ut för första gången i Sverige - Lewerentz kyrkor i videoinstallationen The Silence.

© 2022. Photo: readsreads.info. Får ej beskäras.
© 2022. Photo: readsreads.info. Får ej beskäras.

I sommar och fram till och med den 30 oktober visar ArkDes den New York-baserade konstnären Amie Siegels videoinstallation The Silence - filmade och utförda i Sigurd Lewerentz byggnader Markuskyrkan i Stockholm och Sankt Petri kyrka i Klippan. Det är första gången Amie Siegel ställer ut i Sverige. Fri entré.

Amie Siegel (född 1974 i Chicago, USA) är en New York-baserad konstnär som arbetar med bland annat film, video, fotografering, ljud, skulptur och installation.The Silence (2022) är Siegels första beställningsverk som skapas och ställs ut i Sverige.

© 2022. Photo: readsreads.info. Får ej beskäras.
The Silence (2022) är Siegels första beställningsverk som skapas och ställs ut i Sverige. ArkDes är mycket glada att presentera premiären av Siegels nyproducerade rörliga bildinstallation, The Silence (2022). Denna soloutställning visas i Boxen, ArkDes tillfälliga utställningsrum, från 3 juni till 30 oktober 2022. The Silence består av två alternerande videoinstallationer – utförda och filmade i kyrkor ritade av Sigurd Lewerentz under tidigt 60-tal (Markuskyrkan i Stockholm och Sankt Petri kyrka i Klippan) – och reflekterar över förhållandet mellan arkitektur, material, musik och ljud.

© 2022. Cred: readsreads.info. Får ej beskäras. 

Amie Siegels verk finns representerade i flera internationella museisamlingar och visas ofta i utställningar världen över. Förutom The Silence omfattar hennes senaste verk bland annat Asterisms (2021), som visats på 34:e Bienal de São Paulo, och Bloodlines (2022), som visas just nu på Scottish National Museum Gallery of Modern Art i Edinburgh.

Portrait of Amie Siegel by Jason Schmidt.
© Jason Schmidt. Courtesy the artist and
Thomas Dane Gallery.

Porträtt av Amie Siegel av Jason Schmidt. © Jason Schmidt. Cred Amie Siegel och  Thomas Dane Gallery. Bilden får ej beskäras.

Siegel är känd för sina minutiöst genomarbetade verk som blottlägger och gestaltar värdesystem, undersöker relationer mellan objekt och omgivning och synliggör den rörliga bildens formbarhet genom ljud och performance. Med sitt övertygande och mångbottnade angreppssätt klargör Siegel grunderna för samhällets maktstrukturer, samtidigt som hon arbetar undersökande med estetiken och mekanismerna i bild- och ljudproduktion.

Efter en dialog med konstnären som inleddes i början av 2019 är ArkDes mycket glada att nu kunna presentera premiären av Siegels nyproducerade rörliga bildinstallation, The Silence (2022). Denna soloutställning visas i Boxen, ArkDes tillfälliga utställningsrum, till och med den 30 oktober 2022. The Silence består av två alternerande videoinstallationer – utförda och filmade i kyrkor ritade av Sigurd Lewerentz under tidigt 60-tal (Markuskyrkan i Stockholm och Sankt Petri kyrka i Klippan) – och reflekterar över förhållandet mellan arkitektur, material, musik och ljud.

The Silence har stora likheter med vinylalbumets två sidor – varje sida ”framför” ett musikstycke inspirerat av arkitekturen och tegelväggarna i Lewerentz två unika byggnader, som spelas upp på de karakteristiska orglarna i vardera kyrkorum. Den kusliga likheten mellan Lewerentz murverk och orglarnas notblad – pappersrullar med mönster av små perforerade hålrum som skapar en spöklik, ”självspelande” musik – associerar till existentiella frågor om närvaro och frånvaro som ofta vägleder eller motsäger en tro på något större och som genomsyrar ”kyrkan” som en unik arkitektonisk plats där sådana frågor föds och tar form.

För mer info och intervjuer: Maria Östman. maria.ostman@arkdes.se, 073-273 36 00.Om ArkDes

ArkDes är Sveriges nationella centrum för arkitektur och design. Vi är ett museum, ett kunskapscenter och en arena för debatt och diskussion om framtidens arkitektur och design.


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman

Relaterade presskit