2022-08-02 07:47Pressmeddelande

Sista chansen. Upplev den hyllade utställningen Sigurd Lewerentz: Dödens och livets arkitekt. Visningar för allmänheten och forskarsymposium.

Skogskyrkogården. Cred: Johan Dehlin. Sigurd Lewerentz: Dödens och livets arkitekt.Skogskyrkogården. Cred: Johan Dehlin. Sigurd Lewerentz: Dödens och livets arkitekt.

Den 28 augusti är det sista chansen att se den uppmärksammade utställningen om arkitekten Sigurd Lewerentz, som bland annat ligger bakom Världsarvet Skogskyrkogården i Stockholm (som han ritade med Gunnar Asplund), Markuskyrkan i Björkhagen och Sankt Petri kyrka i Klippan. Nu bjuds allmänheten in till visningar i Lewerentz byggnader och den 23 augusti arrangeras ett forskarsymposium där pågående forskning uppmärksammas. 

Cred: Louise Helmfrid.

Program:

13 aug – Cykelotta. Följ med på en cykeltur med guidning i arla morgonstund i arkitekten Sigurd Lewerentz fotspår. Samling på Skeppsholmen (Exercisplan 4) kl. 7. Cykelottan börjar på Exercisplan 4, Skeppsholmen och cykelturen tar runt tre timmar och därefter är det fika. Guidningen sker på svenska. Turledare och guide är Madeléne Beckman, intendent pedagogik på ArkDes. Anmälan: https://arkdes-events.confetti.events/cykelotta-sigurd-lewerentz-stockholm-2

14 augustiVisning & rodd Båthuset. Djurgårdsbrunnsviken. Lär mer om Sigurd Lewerentz arkitektur och får en guidad visning. Anmälan och mer info: https://arkdes.se/kalender/bathuset-visning-och-rodd/

Cred: Louise Helmfrid. 

16 aug – Visningar på ArkDes av utställningen Sigurd Lewerentz: Döden och livets arkitekt. Fri entré. Ingen föranmälan. Läs mer: https://arkdes.se/kalender/

17 aug – Visning av Riksförsäkringsanstalten. Ta chansen att upplev de nyrestaurerade direktionsrummen med sitt högblanka blåa tak, innergårdens ovala form och utsikten från damernas matsal. Gratis och föranmälan. https://arkdes.se/kalender/visning-upplev-riksforsakringsanstalten/

18 aug – Visning av Philipshuset. Kl.18-19. Philipshuset som blev hotell. Hör om Sigurd Lewerentz och Wingårdhs arbete med den prisbelönta byggnaden på Gävlegatan 18. Helena Toresson, vice VD på Wingårdhs, berätta om utmaningarna och tjusningen i omarbetandet av Philipshuset. Föredraget är ett samarbete mellan Nobis, Wingårdhs och ArkDes.
Anmälan: Philipshuset som blev hotell (confetti.events)

20-21 aug - Visningar och familjeworkshop. Mer info. https://arkdes.se/kalender/

23 aug - Lewerentz forskarsymposium. Anmälan och mer info: Lewerentz symposium (confetti.events) Under dagen uppmärksammas den spännande forskning som pågår kring Lewerentz.

24 aug – Guidad visning Skogskyrkogården. Kl. 18.00-20.00. Följ med på en guidning av Skogskyrkogården med fokus på Sigurd Lewerentz arbete med landskapet och Uppståndelsekapellet. Anmälan och mer info: Sigurd Lewerentz och skogskyrkogården - ArkDes – Sveriges nationella centrum för arkitektur och design

25 aug – Visning av Markuskyrkan i Björkhagen. 15.30-17.00. Detta är en av arkitekturens märkvärdigaste byggnader och räknas till ett av de främsta verken i svensk arkitekturhistoria. Mer info och anmälningslänk Visning av Markuskyrkan (confetti.events)

26 -28 aug – Finalhelg med kvällsöppet och aktiviteter för stora och små. Mer info på www.arkdes.se inom kort.

”Lewerentz skapade byggnader och landskap som omfattar alla aspekter av vad det innebär att vara människa: liv, död, födelse, begravning, kultur, mode, shopping och arbete. ArkDes har hela Lewerentz samling med 13 000 föremål och det är första gången som hans liv och arbete presenteras på detta vis i en utställning”, säger Kieran Long, överintendent och curator för utställningen.

Utställningen presenterar Lewerentz som en motståndsman som gick sin egen väg. När många av hans samtid arkitektkollegor engagerade sig in tidstypiska frågor som att lösa bostadskrisen och omfamna industrialiseringen av byggandet gick Lewerentz åt motsatt håll och skapade arkitektur med högt hantverksmässighet och integritet.

Utställningen är till stora delar baserad på ArkDes samlingar och i forskningsarbetet med utställningen, som pågått i tre år, har museets intendenter dammsugit Sverige på föremål kopplade till Lewerentz. Tack vare det kan vi presentera en utställning där 1/3 av föremålen aldrig tidigare visats.

Amie Siegel - The Silence visas till och med 30 oktober. 
Just nu och fram till och med den 30 oktober visas en installation av den hyllade filmkonstnären Amie Siegel i utställningsrummet Boxen på ArkDes. Amie Siegel gör ett filmkonstverk med utgångspunkt från arkitekturen och orglarna i Markuskyrkan och Sankt Petri kyrka. https://arkdes.se/utstallning/the-silence-amie-siegel/

Praktverk om Lewerentz vann guld och silver i Svenska Designpriset 2021
I maj 2021 släppte ArkDes ett praktverk om Sigurd Lewerentz: en bok på 700 sidor formgiven av den prisbelönta designbyrån Malmsten Hellberg. Boken innehåller ett omfattande bildmaterial ur ArkDes samlingar och helt nytagna fotografier av Johan Dehlin. ArkDes bok 'Sigurd Lewerentz: Dödens och livets arkitekt' vann både guld och silver i Svenska Designpriset 2021!

Redaktörer för boken är Kieran Long, överintendent på ArkDes, och Johan Örn, intendent för samlingarna på ArkDes, och medredaktör är Mikael Andersson, arkitekturhistoriker och kritiker. 

Sigurd Lewerentz : Dödens och livets arkitekt, visas på ArkDes t.o.m 28 augusti 2022. Fri entré.

Utställningskurator: Kieran Long
Sakkunnig och redaktör för bok: Johan Örn. Medredaktör: Mikael Andersson, arkitekturhistoriker och kritiker. 
Utställningsproducent: Lena Landerberg
Assisterande utställningskurator: Max Ahrent
Utställningsarkitekt: Caruso St John
Foto utställning och bok: Johan Dehlin.
Grafisk design för utställning och bok: Malmsten Hellberg

Pressförfrågningar: Maria Östman, maria.ostman@arkdes.se, tel: 073-273 36 00.

 

 

 

 


Om ArkDes

ArkDes är Sveriges nationella centrum för arkitektur och design. Vi är ett museum, ett kunskapscenter och en arena för debatt och diskussion om framtidens arkitektur och design.


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman

Relaterade presskit