2022-08-25 05:48Pressmeddelande

Sista chansen att se den hyllade utställningen Sigurd Lewerentz: Dödens och livets arkitekt

Cred: Johan Dehlin. Cred: Johan Dehlin.

Nu till helgen (28 augusti) är det sista chansen att se den uppmärksammade utställningen om arkitekten Sigurd Lewerentz, som bland annat ligger bakom Världsarvet Skogskyrkogården i Stockholm (som han ritade med Gunnar Asplund), Markuskyrkan i Björkhagen och Sankt Petri kyrka i Klippan. Extravisningar hela helgen. Fri entré.

Cred: Johan Dehlin. 

"Lewerentz skapade byggnader och landskap som omfattar alla aspekter av vad det innebär att vara människa: liv, död, födelse, begravning, kultur, mode, shopping och arbete. ArkDes har hela Lewerentz samling med 13 000 föremål och det är första gången som hans liv och arbete presenteras på detta vis i en utställning”, säger Kieran Long, överintendent och curator för utställningen.

Utställningen presenterar Lewerentz som en motståndsman som gick sin egen väg. När många av hans samtida arkitektkollegor engagerade sig i tidstypiska frågor som att lösa bostadskrisen och omfamna industrialiseringen av byggandet gick Lewerentz åt motsatt håll och skapade arkitektur med högt hantverksmässighet och integritet.

Utställningen är till stora delar baserad på ArkDes samlingar och i forskningsarbetet med utställningen, som pågått i tre år, har museets intendenter dammsugit Sverige på föremål kopplade till Lewerentz. Tack vare det kan vi presentera en utställning där 1/3 av föremålen aldrig tidigare visats.

Amie Siegel - The Silence visas till och med 30 oktober. 
Just nu och fram till och med den 30 oktober visas en installation av den hyllade filmkonstnären Amie Siegel i utställningsrummet Boxen på ArkDes. Amie Siegel gör ett filmkonstverk med utgångspunkt från arkitekturen och orglarna i Markuskyrkan och Sankt Petri kyrka. https://arkdes.se/utstallning/the-silence-amie-siegel/

© 2022. Photo: readsreads.info. Får ej beskäras.
The Silence (2022) är Siegels första beställningsverk som skapas och ställs ut i Sverige. ArkDes är mycket glada att presentera premiären av Siegels nyproducerade rörliga bildinstallation, The Silence (2022). Denna soloutställning visas i Boxen, ArkDes tillfälliga utställningsrum, från 3 juni till 30 oktober 2022. The Silence består av två alternerande videoinstallationer – utförda och filmade i kyrkor ritade av Sigurd Lewerentz under tidigt 60-tal (Markuskyrkan i Stockholm och Sankt Petri kyrka i Klippan) – och reflekterar över förhållandet mellan arkitektur, material, musik och ljud.

© 2022. Photo: readsreads.info. Får ej beskäras. The Silence (2022) är Siegels första beställningsverk som skapas och ställs ut i Sverige. The Silence består av två alternerande videoinstallationer – utförda och filmade i kyrkor ritade av Sigurd Lewerentz under tidigt 60-tal (Markuskyrkan i Stockholm och Sankt Petri kyrka i Klippan) – och reflekterar över förhållandet mellan arkitektur, material, musik och ljud.

Praktverk om Lewerentz vann guld och silver i Svenska Designpriset 2021
I maj 2021 släppte ArkDes ett praktverk om Sigurd Lewerentz: en bok på 700 sidor formgiven av den prisbelönta designbyrån Malmsten Hellberg. Boken innehåller ett omfattande bildmaterial ur ArkDes samlingar och helt nytagna fotografier av Johan Dehlin. ArkDes bok 'Sigurd Lewerentz: Dödens och livets arkitekt' vann både guld och silver i Svenska Designpriset 2021.

Redaktörer för boken är Kieran Long, överintendent på ArkDes, och Johan Örn, intendent för samlingarna på ArkDes, och medredaktör är Mikael Andersson, arkitekturhistoriker och kritiker. 

Cred: Louise Helmfrid.

Sigurd Lewerentz : Dödens och livets arkitekt, visas på ArkDes t.o.m 28 augusti 2022. Fri entré.

Mer om visningar och program: https://arkdes.se/kalender/

Utställningskurator: Kieran Long
Sakkunnig och redaktör för bok: Johan Örn. Medredaktör: Mikael Andersson, arkitekturhistoriker och kritiker. 
Utställningsproducent: Lena Landerberg
Assisterande utställningskurator: Max Ahrent
Utställningsarkitekt: Caruso St John
Foto utställning och bok: Johan Dehlin.
Grafisk design för utställning och bok: Malmsten Hellberg

Pressförfrågningar: Maria Östman, maria.ostman@arkdes.se, tel: 073-273 36 00.

 

 

 

 

 


Om ArkDes

ArkDes är Sveriges nationella centrum för arkitektur och design. Vi är ett museum, ett kunskapscenter och en arena för debatt och diskussion om framtidens arkitektur och design.


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman

Relaterade presskit