2017-12-17 16:08Pressmeddelande

Simones lyckodrake tog hem publikens pris

null

Omkring 200 pepparkaksbitar och 24 timmars bakande gav Simone Stadthagen publikens pris i ArkDes pepparkakshustävling. I år deltog 101 bidrag på temat ”Gränslöst" där bagarna har utmanat sig själva, naturlagarna och materialet. Bilder med motiveringar och information om vinnarna finns bifogade.


Vinnare Publikens pris - nr 57.

Lyckodraken – Simone Stadthagen

Motivering: Jag känner inga gränser, jag färdas mellan öst och väst, får husrum där jag landar där bor jag alltid bäst”.

Juryns motivering: Den gyllene pepparkaksdraken har utmanat gränserna för vad ett pepparkakshus kan vara och skapat en helt egen kategori.

Andra plats - Bidrag nr.22. Marina Lurovnikova. Vintersaganshus i gammal stil.

Tredje plats. Bidrag nr.30. Klass 5C, Boo Gårds Skola.

Fjärde plats. Bidrag nr.3 Amadeus Förskola.

Femte plats - Bidrag nr.35. Tova Björkquist och Astrid Elander


Kategori: Arkitekter, Bagare och formgivare

Vinnare nr 70.
Bagare: Cecilia Andersson Anna Heimburger Sara Hagman. Bidrag: Gränslösalandet handlar om att övervinna hinder.

Andra plats: nr 35. Bagare: Astrid Elander och Tova Björkquist. Bidrag: Hej framtid.

Hedersomnämnande nr 94. Bagare: Ettore Bellini. Motivering: Gränslöst.
En del befinner sig innanför, andra utanför, beroende på vilken sida av gränsen man iakttar ifrån.


Kategori: Alla andra som bakar

Vinnare. Nr.36. Bagare: Linnéa Eklöf. Motivering. Den gränslösa grannen. Känner du grannen som målar sitt hus i en opassande färg, bygger ut alldeles för mycket, som badar bubbelbad så att alla kan se?

Andra plats Nr.57. Simone Stadthagen. Juryns motivering: Den gyllene pepparkaksdraken har utmanat gränserna för vad ett pepparkakshus kan vara och skapat en helt egen kategori.

Hedersomnämnande. Nr.65: Per Sjödin, Madeleine Sjödin, Sarah Bredby, Johan Eriksson. Motivering: Den till synes gränslösa bostadskarusellen har kanske rullat färdigt och smulas nu sakta sönder..?

Hedersomnämnande: Nr.98: Malin Nordenankar & Jens Eklinder Frick. Motivering: Naturen flyttar in.


Kategori: Upp till 12 år.

Vinnare. Nr. 23. Vera och Saga Källström, Inez och Cosswa Anckarström. Motivering: Detta pepparkakshus tänjer gränser med fantasi och kreativitet och rör sig mot fabler, sagor och legender med en dold skatt vaktad av apor.

Andra plats. Nr 2. Annalisa Eklöf. Malla Bard. Motivering: Vårt bidrag heter Gränslös kärlek.

Hedersomnämnande nr 27. Bagare: Förskolebarnen SE-björnen. Motivering: Vem är gränslös om inte Pippi? Välkomna till ett gränslöst Villa Villekulla! Här finns inga regler eller gränser. Hit är alla välkomna för att ha skoj.


Instagramtävling:

Vinnare: Bagare: Bodil Forenius. Motivering: Villa på landet, trea med balkong? Nej ja vill bo i en färgglad ballong! Ingen gränskontroll kan sätta stopp för en flygtur med Prideflagga i topp. Flyg dit allt känns lugnt och tryggt. Älska vem du vill – och färdas snyggt!Om tävlingen:


Årets jury:

Rahel Belatchew, arkitekt

Frida Leijon, årets konditor 2016

Pablo Londono, formgivare

Walter Sundling, Sveriges yngsta mästerkock 2017

Björn Wallsten, föreslog årets tema Gränslöst

Om tävlingen:
Att skapa en byggnad av pepparkaksdeg är ett lekfullt sätt att närma sig arkitektur och design. Pepparkaksbagarna hittar kreativa lösningar på konstruktion, hållbarhet, funktionalitet och utsmyckning, precis som den som formger och bygger i verkligheten. Juryn utser en vinnare i varje kategori. Pris går även till publikens favorit där allmänheten mellan den 30 november och 12 december har röstat fram sin egen favorit antingen på plats på Skeppsholmen eller via webben www.arkdes.se. Utifrån kriterierna färg och form, ätbar kvalitet, konstruktion och hur bakverket svarade mot temat koras en vinnare i kategorierna: Arkitekter, formgivare och bagare, Upp till 12 år och Alla andra som bakar. Utställningen visas mellan 30 november - 7 januari. Fri entré.

Traditionen att bygga pepparkakshus sägs ha kommit till Sverige, då Bröderna Grimms Sagor med berättelsen om "Hans och Greta" började läsas i våra hem.Museientré:
Exercisplan 4
Skeppsholmen
Stockholm
Karta


Om ArkDes (Arkitektur- och designcentrum)


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman