2011-03-04 09:22Pressmeddelande

Samtal om hållbar stad och älskade, hatade förort

Hållbar stad är temat för den sista veckan av Arkitekturmuseet LIVE 8-13 mars. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och Stockholms ytterstadsborgarråd Joakim Larsson är några av de som samtalar om vad som gör en stad hållbar – lördag 12 mars. Den älskade och hatade förorten står i fokus i samtal mellan skribenterna Per Svensson och Per Wirtén söndag 13 mars. Fri entré.

"En hållbar stadsutveckling kräver att vi kan balansera såväl globala som nationella och inte minst lokala perspektiv. Vi vill diskutera hur och för vem vi utvecklar våra städer." säger projektledare Monica Fundin Pourshahidi.

Under Hållbar stad-veckan visas filmer, modeller och foton från olika stadsmiljöer där boende är eller har varit delaktiga. Några exempel: Filmen om Stad Solidar i Malmö, ett konst- och protestinitiativ som nyligen revs. Projektet Förorten i Centrum i Husby i Stockholm där de boende gör muralmålningar. Tidningen Södra Sidan i Stockholm arbetar med medborgarjournalistik i förorten. Ungdomar på Thorildsplans gymnasium, Stockholm, har gjort modeller av hur offentliga miljöer kan bli mer ungdomsvänliga.

Under helgen 12-13 mars äger spännande samtal rum på museets scen. På lördagen ges globala, nationella och lokala perspektiv på vad som gör en stad hållbar. Medverkar gör bland andra kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, Lars Reuterswärd från FN-organet UN-Habitat, Stockholms ytterstadsborgarråd Joakim Larsson och en rad vältaliga aktivister diskuterar annorlunda modeller för medborgarinflytande. Söndag den 13 mars möts de två skribenterna Per Svensson och Per Wirtén i ett samtal kring förorten. Båda har skrivit böcker som handlar om förorten men den ena hatar den och den andra vill aldrig därifrån.

Hållbar stad-veckan genomförs i samarbete med Boverket, forskningsrådet Formas och Riksantikvarieämbetet. Hela programmet finns på hemsidan och i bifogad fil.

Arkitekturmuseet LIVE har på bara sex veckor lockat 23 000 besökare till museet. Föreläsningarna och samtalen har sänts live och går att titta på i efterhand via vår hemsida: www.arkitekturmuseetlive.se


"LIVE har varit en stor framgång för oss. Vi har mött vår publik på ett nytt sätt genom att prova denna annorlunda program- och utställningsform. Vi är glada över det stora intresset och det inspirerar till en fortsättning" säger museichef Lena Rahoult.


Arkitekturmuseet LIVE har pågått sedan 25 januari och avslutas 13 mars. Sju veckor med samtal, föredrag, utställningar, film och workshops. Vi har bjudit in till en bred dialog om arkitektur, design och samhällsplanering.

Presskontakt Arkitekturmuseet LIVE:
Ulla Tillgren, 070-588 08 53


Om ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman