2018-01-30 20:43Pressmeddelande

Samarbetsprojekt lanserat under brittiska hertigparets besök

null

Samarbetsprojekt lanserat under brittiska hertigparets besök

När hertigparet av Cambridge besökte ArkDes lanserades ett samarbetsprojekt mellan museet och Storbritanniens ambassad i Sverige — Housing Design Exchange: London/Stockholm. Brittiska ambassaden och ArkDes har bjudit in brittiska och svenska arkitekter till ett utbyte med bostadsfrågan i centrum. Arkitekturutbytet avslutas med ett seminarium i Stockholm 27 mars.

Stockholm och Londons långa tradition av att utbyta idéer inom arkitektur och stadsplanering fortsätter genom det initierade samarbetet som blir en plattform för utbyte och diskussion av idéer, tankar och erfarenheter.

Vi är jätteglada över att arbeta med ArkDes i det här spännande initiativet. Eftersom London och Stockholm har snarlika utmaningar när det gäller bostäder ligger projektet rätt i tiden. Vi hoppas att det kommer att generera goda idéer till förbättringar av bostadsdesignen i båda städerna, men även skapa varaktiga relationer mellan deltagarna och kanske leda till framtida samarbeten mellan dem, säger David Cairns, Storbritanniens ambassadör i Sverige.

London och Stockholm delar stora utmaningar när det gäller att skapa bostäder åt sina växande befolkningar. Housing Design Exchange kommer att ge möjlighet att skapa nätverk, dela kunskaper och utveckla en dialog om stadsutformning i Storbritannien och Sverige. Vi måste höja standarden för bostadsdesign i både Sverige och Storbritannien, och de sex talangfulla arkitekter som vi kommer att föra samman i diskussionen har mycket att lära av varandra i det här avseendet. Vi är tacksamma för att Storbritanniens ambassad har gett oss möjlighet att skapa nya relationer, samarbeten och debatter på det här viktiga området, säger Kieran Long, överintendent för ArkDes.

De Londonbaserade arkitektkontoren som deltar är London Mae Architects med Alex Ely och Helen Clark, Lynch Architects med Patrick och Claudia Lynch, vPPR Architects med Catherine Pease. Från Stockholm deltar Belatchew Arkitekter med Rahel Belatchew och Lena Odelberg, Kod Arkitekter med Sanna Hederus och Åsa Kallstenius samt Jägnefält Milton med Konrad Milton och Carl Jägnefält.

Under sitt besök på ArkDes fick hertigparet av Cambridge se utställningen Arkitektur i Sverige och träffa unga designers som står bakom fyra verk i utställningen Ung Svensk Form. På plats fanns tre brittiska arkitektkontor – Caruso St John Architects, Foster + Partners och David Chipperfield Architects – som arbetar med tre projekt i Sverige. Under besöket visade ArkDes en originalskiss av Stadsbiblioteket ritad av Gunnar Asplund.

För intervjufrågor och anmälan till seminarium 27 mars kontakta: maria.ostman@arkdes.se eller 073-273 36 00.

Museientré:
Exercisplan 4
Skeppsholmen
Stockholm
Karta


Om ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman