2023-01-12 12:05Pressmeddelande

Regeringen förlänger Kieran Longs förordnande som chef och överintendent för ArkDes, Statens centrum för arkitektur och design.

Kieran Long, överintendent ArkDes. Fotograf: Elisabeth Toll. Kieran Long, överintendent ArkDes. Fotograf: Elisabeth Toll.

Vid regeringssammanträdet idag, den 12 januari, har regeringen förlängt överintendent Kieran Longs förordnande med tre år. Den nya perioden sträcker sig fram till april 2026. 

"Under Kieran Longs ledning har ArkDes bedrivit en kvalitativ och nydanade verksamhet med höga ambitioner. Det långsiktiga utvecklingsarbete som överintendent Long påbörjat inom myndigheten ges genom denna fortsatta anställning goda förutsättningar att få fortsätta", säger kulturminister Parisa Liljestrand. 

ArkDes har en spännande tid framför sig. Byggnaden på Skeppsholmen stänger för ombyggnation den 28 augusti 2023 med planerad återöppning den 13 juni 2024. En helt ny besöksupplevelse kommer presenteras tillsammans med en samlingsutställning som för första gången visar upp museets unika arkitekturskatt.

 "Det är väldigt glädjande att regeringen känner fortsatt förtroende för mig och det ambitiösa och framtidsorienterade arbete som vi på ArkDes har bedrivit de senaste sex åren. Jag vill rikta ett stort tack till alla kollegor och samarbetsparter som tillsammans med mig har gjort ArkDes till den levande mötesplats vi är idag. Jag är otroligt stolt över att få leda den här institutionen och jag ser mycket fram emot att förverkliga våra framtidsplaner och att fortsätta lyfta fram svensk arkitektur och design, såväl i Sverige som internationellt", säger Kieran Long. 

Kieran Long tillträdde tjänsten som ArkDes chef och överintendent 2017. Under hans ledning har museet visat över 25 utställningar, för att nämna några: Public Luxury, Framtiden börjar här, Flygande betong, The Cruising Pavillion, Kiruna Forever, Arkitekturvisioner och Konstig känsla känns bra (visas just nu på Design Museum i London) Stockholm Design Lab och nu Tham Videgård: Om arkitektur. År 2021 öppnade museet den största utställningen som någonsin visats om arkitekten Sigurd Lewerentz som Long curerade. Utställningen och publikationen, som bygger på ett omfattande forskningsarbete, syftade till att uppmärksamma och tillgängliggöra innehållet ur Lewerentz unika samling som finns på ArkDes. Arbetet har fått stort genomslag både i Sverige och internationellt, till exempel utsåg Financial Times publikationen till en av årets bästa böcker om arkitektur och design 2021. 

ArkDes på Skeppsholmen. Fotograf: Matti Östling.

Politikområdet gestaltad livsmiljö är ett viktigt fokusområde för ArkDes sedan politiken lanserades 2018. Genom praktiknära forskning som sker i kommuner runt om i hela Sverige levandegörs politiken - just nu pågår till exempel utlysningen Power of Places i Malmö. Museet deltar, bland mycket annat, i europeiska kommissionens projekt New European Bauhaus och i det nationella Rådet för hållbara städer samt är drivande i projektet Visioner: i Norr. Idag drivs flera projekt från ArkDes där arkitekter och designers bjuds in för att lösa konkreta samhällsutmaningar. Ett exempel är det Vinnovafinansierade innovationsprojektet Street Moves som startade 2021 och som nyligen blivit förlängt: https://www.bloomberg.com/news/videos/2021-07-16/make-way-for-the-one-minute-city-video.

Kieran Long har 25 års erfarenhet inom arkitektur och design. Han kom närmast från Victoria and Albert Museum i London där han 2013-2017 var chef för avdelningen Design, Architecture and Digital. Long har även varit handledare vid Royal College of Art, medverkat i ett stort antal internationella tidskrifter inom området och varit tv-presentatör för BBC. Sedan 2022 ingår han i styrelsen för V&A Dundee och i den strategiskt rådgivande grupp som tillsatts för det nya arkitektur- och designmuseet som planeras i Helsingfors.

Pressmeddelandet i sin helhet:

https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2023/01/fortsatt-anstallning-av-kieran-long-som-overintendent-och-chef-for-statens-centrum-for-arkitektur-och-design/

 

 

 


Om ArkDes (Arkitektur- och designcentrum)

ArkDes är Sveriges nationella centrum för arkitektur och design. Vi är ett museum, ett kunskapscenter och en arena för debatt och diskussion om framtidens arkitektur och design.


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman