2016-01-02 09:54Pressmeddelande

Publikrekord på ArkDes: “2015 har varit ett fantastiskt år för oss” Kerstin Brunnberg, tf. Överintendent.

null

Publikrekord på ArkDes: “2015 har varit ett fantastiskt år för oss”
Kerstin Brunnberg, tf. Överintendent.

– När vi summerar 2015 står det klart att det varit ett väldigt bra år för ArkDes. Kraftigt ökad publiktillströmning, fullbokade skolprogram och en storsatsning på mötesplatsuppdraget, säger
Kerstin Brunnberg, tf Överintendet på ArkDes.

Publiksifforna är de högsta sedan det var fri entré i början av 2000-talet. 2015 hade ArkDes 360 680 antal besökare * vilket är en ökning med 26 procent jämfört med föregående år. (2014: 285 723, 2013: 303 734)

Utställningarna Constructing worlds – Architecture and Photography in the Modern Age, Reprogramming the City, Design S, Ung Svensk Form och Olafur Eliasson: Verklighetsmaskiner har lockat en stor publik. Det har också varit ett rekordår vad gäller ArkDes skolprogram. 2015 tog ArkDes pedagoger emot 208 skolbesök, en ökning med 26 %.

Året har också inneburit en stor satsning på att nå ut med ArkDes verksamhet i hela Sverige. För pedagogiken har det inneburit att ArkDes som första svenska museum numera finns på iTunes U, världens största onlinekatalog med gratis utbildningsmaterial från de bästa skolorna, biblioteken, museerna och institutionerna.

Inom ArkDes samlingar pågår ett stort arbete med att öka tillgängligheten genom digitaliseringen av ritningar och bilder. Bara i år har ArkDes kunnat lägga ut 26 000 bilder av Sveriges mest kända arkitekt: Gunnar Asplund, på Digitalt Museum. Fria för användning av vem som helst i världen.

2015 har även inneburit en storsatsning på ArkDes Mötesplats, som är en motor för diskussion och ett forum för kunskapsuppbyggnad om hur arkitektur, form och design kan bidra till en hållbar samhällsutveckling. ArkDes har förberett det som kommer att bli 2016 års stora projekt: Bostad. Aktuella frågor om allt från bo till stad kommer att lyftas i samarbete med städer runt om i landet. Hållbar stadsutveckling och kvalitetsfrågor kring arkitektur och design kommer att vara en röd tråd.

I mars öppnar utställningen Bo. Nu. Då. – Bostadsfrågor och svar under 99 år som tar avstamp i den bostadskris vi befinner oss i nu. Bo. Nu. Då. är en resa genom konkreta byggda svar på bostadsfrågan i olika tider där arkitektur och design bidragit till att hitta lösningar och drivit på utvecklingen av bra bostäder för alla. Vi blickar framåt och samlar de allra senaste försöken på att hitta lösningar i vår egen samtid.

Boende var också temat på ArkDes omåttligt populära pepparkakshustävling som firade 25 år
i år. Nytt för året var den digitala tävlingen Sverigebaket där alla i landet kunde delta genom att ladda upp en bild på sitt hus. Gensvaret blev enormt både räknat i antal bidrag och besökare.

– Besöksräknaren fick en chock och klarade inte av att räkna alla som kom och juryn var tvungen att komplettera vinnande förslag med hedersomnämnande, säger Kerstin Brunnberg, tf. Överintendent på ArkDes och medlem i pepparkaksjuryn.

För mer info om ArkDes verksamhet besök vår webb www.arkdes.se. Här hittar du hela
Kerstin Brunnbergs årssammanfattning.

* 2015 skiljer Myndigheten för Kulturanalys för första gången på verksamhetsbesök (personer som köpt biljett till utställning, deltagit i program etc) samt anläggningsbesök (alla som besökt
byggnaden, inklusive besök till barnrum, kafé, butik med mera). ArkDes har tidigare år, till skillnad mot många andra museer, enbart rapporterat verksamhetsbesök. Det har gjort att ArkDes besökssiffor framstått som låga i jämförelse med andra instututioner som redovisat anläggningsbesök som besökssiffor. 2015 års siffror för ArkDes avser anläggningsbesök.
Verksamhetsbesöken var för 2015 194 147, (2014: 132 807, 2013: 152 359, 2012: 113 149).

Hitta hit

Museientré:
Exercisplan 4
Skeppsholmen 
Stockholm
Karta


Om ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman