2020-12-18 06:12Pressmeddelande

Prisutdelning av årets pepparkakshus 20 dec kl.13. Intervjua vinnarna utomhus med egen slottid.

Cred: Viktoria Garvare.
Cred: Viktoria Garvare.

På söndag den 20 dec kl.13.00 koras vinnarna i årets pepparkakshustävling på temat avstånd digitalt via museets facebook.

Det finns möjlighet för media att intervjua vinnarna utomhus på avstånd utanför museet efter det. Boka din egen slottid här: Maria Östman, 073-273 36 00. maria.ostman@arkdes.se

Prisutdelning via museets facebook kl.13.00. https://www.facebook.com/events/854494448673003

Prisutdelningen är uppdelad i fyra olika kategorier: Arkitekter, formgivare och bagare, Upp till 12 år, alla andra som bakar och publikens pris. Juryn som utser vinnarna består av konditorn Frida Leijon, vintageentreprenören och bloggaren Elsa Billgren, journalisten Svante Öquist och arkitekten Tor Lindstrand. 

I år flyttar ArkDes Pepparkakshusutställning hem till dig! Vi har scannat 100 pepparkakshus, och på temat Avstånd kan du med hjälp av den senaste AR-tekniken uppleva årets varmaste utställning direkt från soffan. Den digitala utställningen går uppleva på ArkDes hemsida där du bland annat kan se statsepidemiolog Anders Tegnell i pepparkaksdeg samsas med rymdfarkoster och tre små grisar som chattar med tomten.

Den digitala utställningen kan ses fram till och med10 jan på www.arkdes.se.

ArkDes på Skeppsholmen är stängt. 

Utställningen som i år firar 30-jubileum genomförs denna gång på ett nytt sätt. ArkDes har 3D-scannat de 100 hembakade pepparkakshusen som allmänheten lämnat in till museet, och AR-versionen av dem kommer sedan att kunna placeras på valfri plats, med hjälp av en smartphone. 

Så här gör du: 

  • Besök ArkDes hemsida på www.arkdes.se
  • Öppna röstningsfunktionen på den digitala utställningssidan.
  • Klicka på AR-symbolen i vänstra hörnet av varje hus så öppnas din mobilkamera.
  • Hitta en plan yta och placera ut huset i ditt hem, lite som Pokémon Go! 

 

 

Cred: Viktoria Garvare.
I år flyttar ArkDes Pepparkakshusutställning hem till dig! På temat Avstånd kan du med hjälp av den senaste AR-tekniken uppleva årets varmaste utställning direkt från soffan. Nu går den digitala utställningen att uppleva på ArkDes hemsida där du bland annat kan se statsepidemiolog Anders Tegnell i pepparkaksdeg samsas med rymdfarkoster och de tre små grisarna som chattar med tomten.

Cred: Viktoria Garvare. I år flyttar ArkDes Pepparkakshusutställning hem till dig! På temat Avstånd kan du med hjälp av den senaste AR-tekniken uppleva årets varmaste utställning direkt från soffan. Nu går den digitala utställningen att uppleva på ArkDes hemsida där du bland annat kan se statsepidemiolog Anders Tegnell i pepparkaksdeg samsas med rymdfarkoster och de tre små grisarna som chattar med tomten.

“Att kunna 3D-scanna årets pepparkakshus känns fantastiskt roligt! Nu kommer ännu fler kunna ta del av utställningen hemifrån. Pepparkakshus är väldigt tredimensionella konstverk, därför är det viktigt för oss att kunna skapa en pepparkakshusutställning och en upplevelse som kommer så nära den verkliga som möjligt.”, säger ArkDes utställningsproducent Halla Sigurðardottir. 

Årets tema: AVSTÅND

Vissa avstånd kan mätas, som en meter, ett ljusår eller sträckan som du cyklar till jobbet elle skolan varje morgon. Men avstånd kan också vara en känsla, av att vara någon nära eller att leva i helt skilda världar. Det här året har vi behövt öka avstånden mellan varandra, både ute på gatan och mellan länder. Samtidigt har vissa avstånd minskat, kanske har vi också kommit varandra närmare, hjälpt varandra och umgåtts på nya sätt? Hur ser avstånden i ditt liv ut?

Pepparkakshusutställningen är inte enbart känd för att vara Sveriges kanske mest väldoftande och varma utställning, utställningen samlar både barn, unga, vuxna, äldre, amatörer och proffs för att med sin fantasi och kreativitet skapa sida vid sida. 

Om ArkDes (Arkitektur- och designcentrum)
ArkDes är Sveriges nationella centrum för arkitektur och design. ArkDes är ett museum, ett kunskapscenter och en arena för debatt och diskussion om framtidens arkitektur och design. 

För mer information och intervjuer:

Maria Östman, Pressansvarig ArkDes

Maria.ostman@arkdes.se

 +46 (0)73 273 36 00

 

 

 


Om ArkDes (Arkitektur- och designcentrum)

ArkDes är Sveriges nationella centrum för arkitektur och design. Vi är ett museum, ett kunskapscenter och en arena för debatt och diskussion om framtidens arkitektur och design.


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman