2014-06-10 16:06Pressmeddelande

Pressvisning ny utställning: Cykel

null

Pressvisning 18 juni 10.30. OSA: maria.ostman@arkdes.se

Den 19 juni öppnar Arkitektur- och designcentrum en utställning om cykeln, ett av våra mest älskade designobjekt. Som passion, modeaccessoar, livsstil, transportmedel, ikoniskt objekt och som en möjlig del av vår framtida samhällsplanering – här får allt plats.

 

Vår moderna historia

Allt från trender, ny teknologi och ergonomi till sociala och kulturella händelser avspeglas i utvecklingen av cykeln. Utställningen följer en designhistorisk tidslinje med ett sjuttiotal objekt som fokuserar på cykelns evolution.

Under utställningsperioden kommer cykeln att studeras, debatteras och aktiveras för att skapa insikter och generera nya idéer för både vardagscyklister, designintresserade, cykelaktivister och stadsplanerare. Nu, då, och i framtiden. I Stockholm, Sverige och med globala utblickar.

Cykellopp, seminarier och filmvisningar

Under sommaren sker en rad programaktiviteter som ett gnisslande nav på Skeppsholmen. Besökaren har möjlighet att reparera sin cykel, bygga en ny av kasserade delar, delta i cykellopp och titta på film. Det kommer även att hållas seminarier med ledande svenska och internationella aktörer inom design, forskning och stadsplanering. Mer information: http://www.arkdes.se/articles/cykel/cykelkoket

Tre exempel från utställningen:

Känd som ”Tillie the Terrible Swede” och ”The female champion of the world” skördade den svenska emigranten Tillie Anderson otaliga segrar på 1890-talets amerikanska cykeltävlingar. På sin Thistle-cykel och i egenhändigt sydda tights blev hon snart en symbol för en ny och mer självständig kvinnoroll (se bild).

Som en avknoppning från Volvos produktutveckling blommade drömmen om kompositcykeln Itera upp på 1980-talet. Berömd som det totala misslyckandet kom Itera genom sin aggressiva marknadsföring och vågade färgpalett samtidigt att lägga grunden för cykelns nutida roll som livsstilsattribut och designaccessoar.

Länge har bilen varit förhärskande i gaturummet och trafikplaneringen. Men något är på väg att hända. Hamburg, Tysklands näst största stad, satsar på att göra innerstaden bilfri till 2034. Kan Stockholm och Sverige följa i dess fotspår?

Utställningen visas mellan den 19 juni - 5 oktober.


I samarbete med Crescent och Monark.


Hitta hit

Museientré:
Exercisplan 4
Skeppsholmen 
Stockholm
Vi delar entré med Moderna Museet.
Karta

Öppettider

Utställningar:
Tis 10-20
Ons-sön 10-18Om ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman