2014-10-23 08:30Pressmeddelande

Pressvisning med Konstantin Grcic 27 oktober

null

Pressinbjudan. Konstantin Grcic – Panorama

Konstantin Grcic till Stockholm. Pressvisning 27 okt 10.30.

Den 28 oktober presenterar ArkDes (Arkitektur- och designcentrum) den största soloutställningen någonsin om Konstantin Grcic, en av vår tids mest tongivande formgivare. I sina verk kombinerar han en industriell estetik med experimentella, lekfulla och konstnärliga element. Grcic har skapat flera storskaliga installationer särskilt för utställningen. De visar hans visioner av livet i framtiden: en heminteriör, en designstudio och en stadsmiljö. Många av Grcics verk, som Chair One (2004) eller lampan Mayday (1999), anses idag vara moderna designklassiker.

Konstantin Grcic till Stockholm. 
Pressvisning: 27 oktober 10.30, ArkDes. Skeppsholmen.

Kom och hör Konstantin Grcic berätta om sina inspirationskällor och framtidsvisioner.

O.S.A. maria.ostman@arkdes.se, 073-273 36 00. 

Grcic har skapat flera storskaliga installationer särskilt för utställningen. De visar hans personliga visioner av livet i framtiden: en heminteriör, en designstudio och en stadsmiljö. I dessa fiktiva rum möter betraktaren formgivarens inspirationskällor, utmaningar och frågeställningar, samtidigt som de placerar Grcics verk i ett större samhällssammanhang. Höjdpunkten bland installationerna är ett 30 meter långt panorama som visar ett arkitektoniskt framtidslandskap. 

Den fjärde delen av utställningen fokuserar på Grcics arbete som formgivare. Här visas många slutversioner av föremål han designat men också prototyper, skisser och bakgrundsinformation. Dessutom får vi ta del av några av Grcics inspirationskällor – från en gammal tekanna och en tidig Appledator till verk av Marcel Duchamp, Gerrit Rietveld och Enzo Mari. 

I perspektivskiftet mellan stor och liten skala visar utställningen hur formgivning är långt mer än bara problemlösning för Grcic. Det är en högst komplex process som inbegriper sam­manträffanden, slumpartade upptäckter och en djup fascination för vår tids visuella kultur.

I början av karriären, under det sena 80-talet, influerades Konstantin Grcic (f. 1965) av sin mentor Jasper Morrisons minimalistiska design. Grcic kom dock snart att utveckla sin egen karaktäristiska stil och har gjort sig känd som en både teknisk och formmässig nydanare på den internationella designscenen. Idag arbetar Grcic på uppdrag av ledande designföretag som Authentics, Flos, Magis, Vitra, ClassiCon, Plank, Krups och Muji. I sin formgivning uppvisar Grcic ofta överraskande och ovanliga lösningar med en radikal estetik sprungen ur hans djupa intresse för material, teknologi och tillverkningsprocesser.

Med Panorama bryter Grcic ny mark. Han har aldrig tidigare visat upp en så djupgående reflektion kring sitt eget arbete eller delat med sig så mycket av sin erfarenhet av formgivning. Utställningen bygger på en djupgående analys av teknikskiften, innovationer och skeenden inom samtida design. 

Utställningen är resultatet av tre års nära samarbete mellan Grcic, Vitra Design Museum och Z33 – House for Contemporary Art i Hasselt, Belgien. Det är en berättelse i brytpunkten mellan nutid och framtid, verklighet och fiktion. 

I samband med utställningen publiceras en 320-sidig katalog med en genom­gång av Grcics verk. Katalogen innehåller även essäer av författare som Ric­hard Sennett, Peter Sloterdijk, Paola Antonelli, Mario Carpo och andra.

 

Konstantin Grcic – Panorama är en utställning av Vitra Design Museum och Z33 i samarbete med ArkDes.

ArkDes Talks: Grcic

I samband med öppningen av utställningen Konstantin Grcic – Panorama bjuder ArkDes (Arkitektur- och designcentrum) in till ett personligt samtal med den världsberömde formgivaren den 27 oktober kl.17.00. Här får du en inblick i Grcics spännande designvärld. Hör honom prata om sina inspirationskällor, varför misslyckanden kan vara en väg till framgång och hur vi kommer att leva i framtiden. Fri entré för media. Anmälan till samtalet: maria.ostman@arkdes.se

Mer info om samtalet: http://www.arkdes.se/articles/arkdes-talks-konstantin-grcic


Utställningen visas på ArkDes 28 oktober 2014 – 11 januari 2015. 

Mer info: 

http://www.arkdes.se/articles/konstantin-grcic

https://www.youtube.com/watch?v=YBgS9W2bWLk

 Konstantin Grcic – Panorama/Global Sponsor: 


HUGO BOSS             

Konstantin Grcic – Panorama/Main Partners:
 

BASF, FLOS, MAGIS

Media Partner:

ELLE Decoration 

Local Partner:

Hotell Skeppsholmen

 

 

Hitta hit

Museientré:
Exercisplan 4
Skeppsholmen 
Stockholm
Karta

Öppettider

Utställningar:
Tis 10-20
Ons-sön 10-18
Bibliotek:
Tis-tors 13-17
Fre 13-16
Forskarexpedition: 
Tis-tors 13-17
Fre stängtOm ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman