2017-09-25 08:15Pressmeddelande

Pressinbjudan. Norm Form – en utställning om design som sätter sig på tvären.

null

Har du någonsin funderat över varför dam- och herrcyklar ser olika ut? Eller varför en borr och en mixer har helt olika utseenden? Norm Form är en utställning om design som sätter sig på tvären och utmanar det som anses vara normalt. Denna banbrytande utställning innehåller verk av ett femtiotal formgivare som avslöjar de dolda budskap som föremål omkring oss förmedlar och ger dig verktyg för att undergräva dem.

Pressvisning: 4 oktober kl 10–11. O.S.A senast 2 oktober till maria.ostman@arkdes.se
eller ring 073-273 36 00.

Upplev hur en gynstol för män skulle kunna se ut, titta in in i den aktivistiska cp-trucken som används för att måla om parkeringsplatser till handikapplatser och se specialdesignade hijabs för polisen, brandförsvaret och försvarsmakten som öppnar upp dessa yrken för fler kvinnor och möt mode som utmanar könsnormer.

Norm Form är en utställning om design som utmanar vad som anses vara normalt. Just nu finns en stark rörelse bland formgivare att arbeta normutmanande, utställningen speglar denna strävan, säger Karin Åberg Waern, chef för utställningar och pedagogik på ArkDes.

Curatorer för utställningen är Karin Ehrnberger, industridesigner och doktor i produkt- och tjänstedesign, Camilla Andersson, arkitekt och forskare på Aaltouniversitetet och Maja Gunn, designer och doktor i design med specialisering modedesign. Alla har bakgrund inom forskning kring normer, arkitektur och design.

– Utställningen Norm Form visar design som sätter sig på tvären, utmanar normer och ifrågasätter maktstrukturer. Här visas bland annat CP-trucken av Göteborgskooperativet för Independant Living, en bil som byggts om till ett verktyg med möjlighet att spreja rullstolsmarkeringar på parkeringsplatser. Detta som en kommentar till bristen på tillgänglighet för rullstolsburna. Här visas också specialdesignade slöjor för polisen, försvaret och brandförsvaret av Iman Adelbe, som vill utmana normen för vem som anses passa för yrken inom dessa myndigheter och this is Swedens bomberjackor som kombinerar mode och aktivism utifrån en antirasistisk agenda, säger curatorerna.

Fakta om utställningen:
Utställningsperiod: 6 okt 2017 – 11 feb 2018. Fri entré.
Curatorer: Karin Ehrnberger, Camilla Andersson, Maja Gunn.
Scenograf: Jenny Nordmark
Kommunikationskoncept: Madder i samarbete med Bastion och Dotta Doost.

Museientré:
Exercisplan 4
Skeppsholmen
Stockholm
Karta


Om ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman