2018-03-29 15:06Pressmeddelande

Pressinbjudan. Kim Cook från Burning Man gästar ArkDes 10 april

null

Kim Cook från Burning Man gästar ArkDes 10 april

Kim Cook är CEO, Art and Civic Engagement på Burning Man, festivalen som varje år samlar 10 000-tals medverkande i Nevadas öken för att skapa samhället Black Rock City. Den 10 april kommer hon till ArkDes för att berätta om konst, design och arkitektur som kan skapa samhällsengagemang och vara ett verktyg för alla, inte endast ett fåtal.

Tid: 10 april kl.18.00 på ArkDes.

O.S.A. Senast 6 april till maria.ostman@arkdes.se

Kim Cook deltar i Planetary Protocols som är en ny, tvärvetenskaplig programserie på ArkDes med inbjudna internationella tänkare och yrkesutövare i samtal om arkitektur, design och betydelsen av medborgarskap idag. Kim var tidigare chef för New Orleans Arts Council, där hon adresserade samhällsutmaningar via konst, design och teknologi.

"Burning Man och Black Rock City är en av världens mest betydelsefulla exempel på socialt experimenterande och stadsbebyggelse. Här samlas konstnärer, tänkare och nyfikna för att tillsammans skapa ett samhälle i miniatyr, fyllt av lärdomar och reflektioner som i sin tur kan få spännande konsekvenser för hur vi lever”, säger James Taylor Foster, Intendent, samtida arkitektur och design på ArkDes.

Burning Man pågår under en vecka vid månadsskiftet augusti-september. Festivalen startade 1986 i San Fransciscos Baker Beach, men flyttade 1991 till Black Rock Desert i Nevadas öken. Evenemanget bygger på deltagarkultur och allt innehåll, från byggnader och konstinstallationer till workshops och konserter är skapat av festivalbesökarna själva. Namnet kommer från det rituella brännandet av en stor människofigur i trä som varje år äger rum på lördagskvällen.

Black Rock City, ofta förkortat BRC, är den temporära stad som skapas av deltagarna på Burning Man. Mycket av den generella stadsplaneringen görs av volontärer som ofta bor i området i flera veckor före evenemanget. Staden själv består av byggnader, temaläger, konstinstallationer och campingplatser skapade av deltagarna.

Övriga samtal i programserien Planetary Protocols:

3 april: Anna Puigjaner. Kl.18.00.
Anna Puigjaner är en arkitekt, redaktör och forskare och medgrundare av arkitektbyrån MAIO, som bland annat ställt ut på Arkitekturbiennalen i Venedig och MOMA.

17 april: Durga Chew-Bose, Kl. 18.00.
Durga Chew-Bose är en Montrealbaserad författare och redaktör och debuterade förra året med essäsamlingen Too Much and Not the Mood (Farrar Straus and Giroux) Hon är senior editor för SSENSE och hon har publicerats i The New Inquiry, The Guardian, The Globe and Mail, GQ, Interview magazine och n+1.

24 april. Kl. 18.00. Daniel Fernández Pascual and Alon SchwabeCooking Sections (Daniel Fernández Pascual & Alon Schwabe) är en Londonbaserad duo som använder sig av installationer, performance och video in sina forskningsbaserade projekt för att undersöka gränslandet mellan konst, arkitektur och geopolitik.

ArkDes är ett museum och centrum för dialog och debatt om arkitektur, design och städer.

Bildcred:
Jennifer Morrow. CC BY 2.0. https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en

Museientré:
Exercisplan 4
Skeppsholmen
Stockholm
Karta

Öppettider

Utställningar:

Tisdag 10-20

Onsdag - torsdag10-18

Fredag 10-20

Lördag och söndag 11-18

Bibliotek:

Tisdag - torsdag 13-17

Fredag 13-16

Forskarexpedition:

Tisdag - torsdag 13-17


Om ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman