2014-05-15 17:08Pressmeddelande

Pressinbjudan 27 maj. ArkDes Talks: Bostad – nu löser vi bostadskrisen!

null

Bostadsbristen har på senare tid allt oftare kommit att kallas för bostadskrisen. I takt med att fler människor och geografiska områden drabbats har effekterna av det påvra bostadsbyggandet blivit allt mer kännbara. Men det finns ljusningar. Den 27 maj kl 18-19.30 har vi samlat personer som genom handling och konkreta förslag visar att det finns sätt att lösa bostadskrisen.

Tid: 27 maj kl 18-19.30.

I åratal har det vänts och vridits på problematiken varför det byggs för lite och för dyrt – utan att särskilt mycket hänt! Nu är det dags att ta nästa steg och fokusera på hur vi faktiskt gör något åt situationen. Arkitektur- och designcentrum har samlat några personer som genom handling eller konkreta förslag visar att det finns ljus i tunneln.

–  Bostadskrisen håller på att bli en av de stora valfrågorna. Under väldigt lång tid har vi debatterat vad som är problemet, men nu känns det som att tiden är mogen att skifta fokus och istället koncentrera oss på lösningarna. Boverket rapporterade nyligen om att bostadsbyggandet ökar markant och på flera ställen i Sverige dyker det upp nya och kreativa sätt att bygga snabbt, prisvärt och med hög arkitektonisk kvalitet, säger Sandra Nolgren, programansvarig/koordinator på Arkitektur- och designcentrum.

Deltagare:

Ola Andersson, arkitekt och författare.

I boken Hitta hem (som släpps i månadsskiftet maj/juni) visar Ola Andersson att det går att lösa bostadskrisen – bara vi vill. I kapitel som ”Var skall vi bygga?”, ”Var ska pengarna komma ifrån?”, ”Vad skall vi bygga” och ”Hur bygger vi rättvist?” ger han receptet för fler bostäder och en bättre stad för alla.

Vanda Kehr, projektledare för Snabba hus/Jagvillhabostad.nu

Jagvillhabostad.nu startade som ett nätverk för unga som tröttnat på bostadsbristen och ville göra något åt situationen. Idag är det en erkänd aktör som är inblandad i flera projekt med fokus på att bidra till att lösa bostadskrisen; bland annat det bostadspolitiska forumet Bostadsvrålet och bostadsprojektet "snabba hus" som är ett samarbete med Svenska Bostäder.

Andreas Martin-Löf, arkitekt & Junior living

När de tre tonårspapporna Manne Bouveng, Jan Pettersson och Sam Bonnier hade svårt att hitta boende till sina barn tog de saken i egna händer och startade ett eget byggbolag – Junior living. Tillsammans med arkitekten Andreas Martin-Löf har de skapat ett koncept som bevisar att billigt kan vara bra. Just nu pågår bygget i Knivsta och nästa steg är att uppföra projekt i Uppsala och Stockholm.

Christina Silfverhielm, arkitekt Okidoki Arkitekter

Okidoki är inte bara ett arkitektkontor. Genom sajten archileaks har de under flera år arbetat för skapar förutsättningar för arkitekter att tänka tillsammans och samverka konkret för en bättre arkitektur. Nyligen tog kontoret hem segern i tävlingen om lägenheter i Högsbo i Göteborg, där de genom okonventionella lösningar lyckats få ner hyran för en etta till 3 000 kr/månad.

Nathan Hamelberg, Arkitektur- och designcentrum

Nathan Hamelberg utseddes nyligen till civil- och bostadsminister i den drömregering som Lina Thomsgårds skapade på uppdrag av Dagens industri med motivationen: ”Nathan skulle få fart på byggandet, variera boendet, bryta segregationen i samhället och oligopolet inom byggbranschen.”

Moderator: Judith Kiros, valbloggar för Nöjesguiden med "supervalbloggen" och är frilansskribent bland annat för sajten Politism.

Osa till maria.ostman@arkdes.se.Om ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman