2018-09-04 09:36Pressmeddelande

Pressinbjudan 18 sept. Space Popular: Snart är den virtuella staden här.

null

Space Popular: Snart är den virtuella staden här.

Med sin första utställning i Sverige, Space Popular: Värde i det virtuella, ger arkitektduon Space Popular besökaren en försmak av en ny och omvälvande framtid där vår vardag, villkoren för arkitekturen och hur städer upplevs och används kommer förändras radikalt. En allt större del av våra liv kommer att utspela sig i två världar, en fysisk och en parallell virtuell värld. Utställningen visas i ArkDes nya rum Boxen.

Pressvisning den 18 september kl. 09.30. OSA. senast 17 september på maria.ostman@arkdes.se

Utställningsrummet Boxen är en plattform för nyskapande och innovativa idéer inom arkitektur och design och Space Popular är ett av Europas mest spännande arkitektkontor just nu. Space Popular: Värde i det virtuella pekar ut en ny riktning för arkitekturen och vårt sätt att uppleva den byggda miljön. Utställningen kommer både att kunna upplevas på plats i museet och på distans - via den virtuella plattformen Sansar. Den virtuella plattformen bidrar till att ge utställningen ett längre liv, och gör den också mer tillgänglig och experimentell, säger James Taylor-Foster, curator ArkDes.Utställningen ger en inblick i vad som händer med staden när arkitekturen inte behöver ta hänsyn till de fysiska lagar och normer som gäller i den fysiska världen. I den virtuella världen kan du skapa ett hus av guld eller ett genomskinligt Nobel Center, eftersom du inte behöver bry dig om budget, konstruktionsmässiga begränsningar, skönhet eller fysiska lagar.

Vi vill ge en glimt av en förändring som många tror kommer att gå snabbare än när de smarta telefonerna lanserades. Inom en snar framtid lever du i flera parallella virtuella världar med dina kollegor, vänner och familj. Med hjälp av VR (Virtuell verklighet) skapas revolutionerande möjligheter för alla branscher. Men det innebär också stora utmaningar inte minst för arkitekter, stadsplanerare och formgivare eftersom alla nu själva bestämmer hur omvärlden och staden ska se ut, vilket kommer att förändra arkitektoniska värden totalt, såsom plats, storlek, material, komfort, estetik och i sin tur ekonomin som driver stadsutveckling, säger Lara Lesmes som driver Space Popular tillsammans med Fredrik Hellberg.

Bilden ovan visar en tidigare utställning med Space Popular. "The Glass Chain". Sto Werkstatt, London, 2017. Cred: Team Tony.

Virtuell verklighet (VR), som användes tidigt i gamingvärlden, är idag en vardag för många branscher. Nästa steg är att vi bär vardagsglasögon utrustad med ny teknik som adderar ett virtuellt lager till staden och allt du ser omkring dig. Då kommer du till exempel själv kunna välja färg och utseende på ditt hus och din inredning.

Utställningen lyfter frågan om arkitekturens roll när en allt större del av våra liv kommer att utspela sig i en virtuell värld. De diskussioner om virtuella världar som just nu förs kommer att bli allt viktigare för alla människor att förstå och ta del av, säger James Taylor-Foster, curator ArkDes.

Om utställningen:

Space Popular – värde i det virtuella visas på ArkDes 19 september – 18 november 2018. Fri entré.

Curator: James Taylor-Foster
Space Popular: Lara Lesmes och Carl Fredrik Valdemar Hellberg
Assistenter: Ludvig Holmen, Daniel Tayar-Watson
Rådgivare: William Hamilton
Grafisk identitet: Studio Reko

Utställningen visas i ArkDes nya utställningsrum Boxen som är en pulserande och ständigt omväxlande plats för experimentella och utforskande utställningar om samtida design och arkitektur.

Space Popular grundades 2013 i Bangkok av Lara Lesmes och Fredrik Hellberg, båda utbildade på Architectural Association i London. De har varit baserade i London sedan 2016 och jobbar med projekt i olika skalor: från möbler och inredningsdesign till arkitektur, stadsutveckling och utformande av virtuella världar. Duon har undervisat på INDA (Bangkok) och Architectural Association (London) och har även föreläst och konsulterat internationellt. Utöver deras akademiska arbete är Space Popular ansvariga för ett antal pågående och realiserade byggnader och utställningar i Europa och Asien.

Museientré:
Exercisplan 4
Skeppsholmen
Stockholm
Karta

Öppettider


Om ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman