2011-02-17 09:32Pressmeddelande

Pressfrukost med hyllade guldkorn och utskällda hus på Arkitekturmuseet

Tisdag den 22 februari kl 8:30–9:45

Osa 21 februari till press@arkitekturmuseet.se

Arkitekturmuseet, Skeppsholmen, ingång Exercisplan

Pressfrukost med en av världens främsta samlingar om arkitektur. Möt Arkitekturmuseets chef Lena Rahoult, samt Eric De Groat, Susanna Janfalk och Lena Wranne från museets samlingar, bibliotek och forskning.

Se modeller, skisser, foton, brev och hör de spännande historierna bakom fartyget MS Kungsholm, världsberömda Villa Ingmar Bergman på Fårö, Hötorgscity med takträdgårdar, Stockholms t-bana, kvarteren Fältöversten och Garnisonen och mycket mer. Hör om Gunnar Asplund, Ragnar Östberg och Ralph Erskine och deras verk. I samlingarna finns även Gunnar Asplunds dödsmask och ett äppleskrutt efter Sigurd Lewerentz.

”Våra samlingar är en del av vårt gemensamma kulturarv. En riktig skatt för den som är intresserad av arkitektur! Nu öppnar vi locket till skattkistan så att alla ska få en liten glimt av de allra finaste guldkornen bland våra miljoner ritningar och foton, föremål, böcker och modeller. säger Eric De Groat, enhetschef.

Arkitekturmuseet samlar och förvaltar ritningar, fotografier, litteratur och modeller av svensk arkitekturhistoria från 1850-talet och framåt. Museet förvaltar tre miljoner ritningar, 600 000 fotografier, 35 000 böcker och 2000 modeller och är en av världens största samlingar inom arkitektur.

”Den som ska renovera sitt hus kan komma hit och leta fram historien bakom huset. Vi har ritningar på miljonprogramshus, likaväl som på radhus från 1950 eller på bostäder från förra sekelskiftet”, säger intendent Susanna Janfalk.

Guldkornsveckan pågår 22-27 februari och är en del av Arkitekturmuseet LIVE,
se detaljerat program här

Pressbilder

Presskontakt Arkitekturmuseet LIVE: Ulla Tillgren, 070-588 08 53


Om ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman