2015-10-22 14:22Pressmeddelande

Pepparkakshus 2015. Här är årets tema!

null

I år är det 25-årsjubileum för ArkDes pepparkakshusutställning! Det firar vi med att öppna upp för hela Sverige att delta i en ny webbkategori. På temat ”Ny lya – bo på nya sätt” bjuds alla in att släppa loss sin kreativitet och hitta nya boendeformer som tidigare känts omöjliga.

Finns det några gränser för vad som kan byggas av pepparkaksdeg? I ArkDes pepparkakshusutställning får barn och vuxna tänka som arkitekter och
stadsplanerare. Utställningen skapas av deltagarna själva – deras fantasi och kreativitet samt den stora variationen av uttryck har lockat en stor mängd deltagare sedan starten år 1990. Nytt för i år är webbkategorin Sverigebaket där vem som helst ute i landet kan ladda upp en bild på sitt bidrag via www.arkdes.se under inlämningshelgen den 27-29 nov.

På temat ”Ny lya – bo på nya sätt” uppmanas alla bagare att ta fram sin skaparlust
och med hjälp av pepparkaksdeg designa nya boendeformer som tidigare känts omöjliga. Fler och fler människor vill ha någonstans att bo i våra städer, det börjar bli trångt. Därför måste vi bygga bostäder på helt nya platser och på helt nya sätt! Kanske kan ditt hem se helt annorlunda ut till form och planlösning jämfört med idag? Hur kan vi tänka nytt kring hemmets utseende och funktion och bygga bostäder anpassade till olika behov och livsstilar? Friheten att tolka temat är som vanligt obegränsad i den 25:e tävlingen!

– På ett väldoftande, lekfullt men ändå seriöst sätt låter vi alla bagare tolka kring en viktig fråga.
Barn, unga och vuxnas skapelser visas sida vid sida utan hierarkisk indelning,
säger Karin Åberg Wearn,Tf. Publik chef ArkDes.

Vid årets Pepparkakshustävling samarbetar ArkDes med Skanska. Inlämning av fysiska bidrag sker 27-29 november under ArkDes ordinarie öppettider. De tävlande delas in i de tre vanliga kategorierna: Arkitekter, formgivare och bagare, Upp till 12 år och Alla andra som bakar. Dessutom delar Skanska ut specialpriset Årets konstruktion. Bidrag till webbkategorin Sverigebaket laddas upp under inlämningshelgen 27-29 november via www.arkdes.se.

En jury utser en vinnare i varje kategori. Pris går även till publikens favorit där allmänheten mellan den 2 och 17 december kan rösta antingen på plats på Skeppsholmen eller via webben www.arkdes.se.

Prisutdelningen äger rum lördagen den 19 december kl. 13.30. Fri entré till utställningen och prisutdelning. Alla bidrag kommer att ställas ut på ArkDes mellan 2 december – 10 januari.

I samarbete med Skanska. 

Foto: Matti Östling.

Hitta hit

Museientré:
Exercisplan 4
Skeppsholmen 
Stockholm
Karta


Om ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman