2016-06-07 09:06Pressmeddelande

Påminnelse. Yayoi Kusama - I oändligheten. Pressvisning 9 juni kl. 10.00.

null

Inbjudan till pressvisning av Yayoi Kusama – I oändligheten torsdag 9 juni kl. 10-12.

ArkDes och Moderna Museet i Stockholm,
11 juni – 11 september 2016
Curator: Jo Widoff, assisterande curator: Olga Krzeszowiec Malmsten

Yayoi Kusama är en av samtidens mest uppmärksammade konstnärer. Sedan 1950-talet har hon skapat konst som är lika personlig som universell. Hon rör sig tveklöst mellan måleri, skulptur och installation, mellan konst och design och mellan öst och väst. Sommaren 2016 presenterar ArkDes och Moderna Museet Yayoi Kusamas konstnärskap i den första stora retrospektiva utställningen i Sverige.

Redan 1957 lämnade Yayoi Kusama (född 1929) Japan för att resa till New York. I centrum av 1960-talets vitala konstscen skapade hon där flera av sina viktigaste verk, i vilka impulsen att låta en form eller mönster ta över och upprepas i all oändlighet är genomgående. I serien Infinity Nets täckte Kusama metodiskt stora dukar med halvcirklar i vit, tjock oljefärg likt maskor i ett oändligt nät. Det är ett måleri där processen är tydligt närvarande, som gränsar till performance och verken har en energi som kommer ur den laddade koncentration som Kusama ägnat
varje målning. I serien Acculmulation Sculptures har istället vardagliga objekt översållats med uppstoppade fallosformade utväxter i tyg - ett tema som ställde den manliga kritikerkåren mot väggen. Allteftersom skulle de påträngande formerna klättra upp på väggen och senare ta över hela rum, som i Infinity Mirror Room – Phalli’s Field (Floor Show) (1965), Kusamas första spegelinstallation.

Den senare delen av 1960-talet var en period av intensiv kreativitet för Kusama och konstnärskapet utvidgades till bristningsgränsen. Hon arrangerade kollektiva konsthändelser, politiska performance och protester mot Vietnamkriget och för sexuell frigörelse. De medverkande bar kläder formgivna av Kusama och ibland åkte kläderna av som en del av protesterna mot etablissemanget. I kroppsmålningfestivaler målade hon prickar på de nakna kropparna och utnämnde sig själv till ”Polkaprickarnas prästinna”. Hon startade tidningen Kusama’s Orgy och designade avantgardistiska kläder för det egna modemärket The Nude Fashion Company. Som en icke-västerländsk kvinna i en sluten, manlig konstvärld var Yayoi Kusama en outsider, en roll hon både förstärkte och ibland lekte med.

Redan tidigt i sin karriär införlivade Kusama inte bara sina inre upplevelser utan också sig själv i sina verk och utplånade därmed avståndet mellan konstverk och konstnär som en samtida generation konstnärer annars envist framhärdade. Kusama var en mästare på att marknadsföra sin persona i bilder, pressutskick och manifest, men det som började som ett sätt att nå ut med sin konst blev snart en viktig del av konstnärskapet, säger curator Jo Widoff.

I början av 1970-talet lämnade Kusama New York för att några år senare i storskaliga målningar och skulpturer återuppta sitt konstnärskap i Tokyo. I verken från mitten av 1980-talet återbesökte hon de prickar och nät som följt henne som ett ledmotiv i konstnärskapet, men nu med starkare färger, än mer stiliserade mönster och med tydliga referenser till naturen. Den gula pumpan är ett motiv som blev kännetecknande för Kusamas bildvärld under den här perioden.

Kusamas originella bildvärldar kommer ur de återkommande hallucinationer hon haft sedan
barndomen. I hallucinationerna uppenbarade sig världen som ett raster av prickar och upprepade former, som en oändlig stjärnhimmel. Konsten blev för Kusama ett sätt att ge konkret form åt dessa inre landskap. I ett försök att sätta ord på upplevelserna talar hon om självutplåning som begrepp – en idé om att bli ett med omgivningen, att upplösa det egna jagets gränser och att, genom konstverken, försvinna in i en allomfattande tomhet. Samma tanke fick henne att omforma sina verk till storskaliga, rumsliga installationer. En av dessa är Mirror Room (Pumpkin) (1991) som visades på Venedigbiennalen 1993.

För att dela sina upplevelser skapar Kusama konstverk som bjuder in besökarna att förirra sig bland de oändliga nät, spegelrum och tusentals prickar som hon täcker världen med. I hennes installationer upphävs tid och rum, men nu, i de senare verken, är det en oändlighet som omfamnar snarare än övermannar oss, säger curator Jo Widoff.

Yayoi Kusama – I oändligheten är den första omfattande utställningen som uppmärksammar Kusamas stora intresse för mode och design. I utställningen visas, förutom det egna modemärket The Nude Fashion Company, även verk från de uppmärksammade samarbeten hon gjort med Louis Vuitton (2012) och designkollektivet graf (2000). Yayoi Kusamas konstnärskap presenteras genom ett rikt urval av måleri, teckning och skulptur så väl som omfattande rumsliga installationer och material från hennes happenings och performance i 1960-talets New York. I Yayoi Kusama – I oändligheten visas även det nya verket Infinity Mirrored Room - Hymn of Life (2015) och Narcissus Garden (1966) som är ett av Kusamas mest kända verk. Narcissus Garden uruppfördes på Kusamas egna initiativ vid Venedigbiennalen 1966 och firar därmed sitt femtioårsjubileum 2016.

Utställningen i Stockholm stöds av Mannheimer Swartling.

Inbjudan till pressvisning av Yayoi Kusama – I oändligheten torsdag 9 juni kl 10-12.

Kerstin Brunnberg, tf överintendent ArkDes, Daniel Birnbaum, överintendent Moderna Museet, och Ann-Sofi Noring, vice museichef Moderna Museet, hälsar välkommen. Därefter ger curator Jo Widoff en introduktion till utställningen.

OSA till pressvisning senast 7 juni på maria.ostman@arkdes.se
Vänligen notera att ackreditering krävs för att närvara på pressvisningen.

Yayoi Kusama – I oändligheten är organiserad av Louisiana Museum of Modern Art, Danmark, i samarbete med Heine Onstad Kunstsenter, Norge, HAM – Helsinki Art Museum, Finland och Moderna Museet/ ArkDes, Sverige. Curator: Marie Laurberg, Louisiana Museum of Modern Art.

Med stöd av Japan Foundation.

Hitta hit

Museientré:
Exercisplan 4
Skeppsholmen 
Stockholm
Karta


Om ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman