2017-04-03 08:30Pressmeddelande

Påminnelse. Prova Människofällan. Ny utställning: Ung Svensk Form 2017.

null

450 arbetstimmar och 2000 meter tyg gick åt när Konstfackeleven Evelina Kollberg skapade den 6 meter långa och 300 kg tunga virkade Människofällan. Nu visar hon tillsammans med 19 andra prisade formgivare sina verk i utställningen Ung Svensk Form. Och ja. Publiken är välkommen att krypa igenom Människofällan.

Pressvisning av människofällan 5 april kl. 9.00 på ArkDes.
O.S.A senast 3 april till maria.ostman@arkdes.se, tel: 073-273 36 00.

Att våga leka, pröva och undersöka fritt, utan krav på anpassning till marknaden. Det är vad den jurybedömda designutmärkelsen och utställningen Ung Svensk Form syftar till. Och det är just vad Evelina Kollbergs Människofällan tagit fasta på. Hon berättar att den både har framkallat skratt, rop, obehag, gråt, glädje och förtvivlan hos de som har vågat krypa igenom.

I utställningen, som visas 6 april–9 juli, visas 20 bidrag inom bland annat textil, mode, konsthantverk och möbler som har valts ut av en namnkunnig jury bestående av bland andra formgivarna Petra Lilja och Samir Alj Fält, modeskaparen Bea Szenfeld, arkitekten Bolle Tham.

– Ung Svensk Form har en kraft och en energi som inspirerar och som vill förändra. Här visas en fantastisk hantverksskicklighet och nya uttryck inom svensk formgivning, säger Karin Wiberg, projektledare för Ung Svensk Form.

– Vi är väldigt glada över att kunna visa allmänheten ung och nyskapande design. Designintresset är stort, men inte alltid tillgängligt för alla. Det vill vi ändra på, säger Karin Åberg Waern, chef för utställningar och pedagogik på ArkDes.

Samtliga deltagare Ung Svensk Form 2017:
Björn Bondesson, Sundet.
Caroline Hultqvist, Utan Titel, Stiftelsen för Garverinäringens Främjande-Stipendiat.
Elias Högberg, A Border Between, Stiftelsen för Garverinäringens Främjande-Stipendiat.
Emeli Höcks, Compostable Composite.
Evelina Kollberg, Människofällan.
Hilda Nilsson, Digital Coiling: Machine and Material.
Johanna Nestor, Den samtida kakelugnen.
Jonatan Appelfeldt, Marbelous.
Julia Madås, Moiré.
Karin Bodin, The New Man and the Sea.
Karin Forslund, Balancing Process II.
Katja Beckman, Yellow 3.
Lisa Wallert, Embodied.
Maja Michaelsdotter Eriksson, Fuck You All.
Martha Brauer, Mediating Objects.
Martin Molin, Marble Machine.
Peter Herrmann, Identitet och förpackningskoncept till Robert Rudinskis ungerska fruktbrännvin, Stiftelsen för Garverinäringens Främjande-Stipendiat
Polat Ghasemloo, Den prekära konsthantverkaren del II.
Sophie Hardy, Breaking Surface, Kvadrat-Stipendiat
Tessa Geuze, Identity of Things, IKEA-Stipendiat.

Juryn bestod i år av Samir Alj Fält, Marcus Engman, Salka Hallström Bornold, Tom Hedqvist, Åsa Jungnelius, Kenneth Kvarnström, Petra Lilja, Tor Lindstrand, Bea Szenfeld, Bolle Tham och Jesper Waldersten.

Foto: Per Askergren

Utställningen Ung Svensk Form visas på ArkDes 6 april - 9 juli
Syftet med Ung Svensk Form är att öka och bredda kunskapen om ung och nyskapande svensk formgivning. Svensk Form driver projektet med målet att stimulera svensk designutveckling – grunden är att skapa och undersöka fritt, utan krav på anpassning till marknaden. Ung Svensk Form är ett samarbete mellan ArkDes, Svensk Form, Malmö stad, Stockholm Furniture & Light Fair och IKEA.


Om ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman