2014-12-05 13:30Pressmeddelande

Nytt forskningsprojekt på ArkDes undersöker clubscenen

null

  

Katarina Bonnevier, Mariana Alves och Thérèse Kristiansson är tre nya forskare på ArkDes (Arkitektur- och designcentrum). Deras projekt Clubscenen är en del i en snabbt växande och nationellt stark forskarmiljö på ArkDes som började etableras för fyra år sedan. I forskningsprojektet studeras nattklubbens förgängliga arkitektur ur ett queert och feministiskt perspektiv.

Genom att iscensätta historiska klubbar undersöks hur arkitektur kan bidra till att inkludera människor, uttryck och kroppar som faller utanför samhällets normer.  Precis som att vissa kläder får oss att känna oss bekväma eller obekväma påverkar det rumsliga vårt beteende. Rummen bär på en massa idéer om vem som förväntas vara där, med vilka, och vad de ska göra tillsammans. 

I forskningsprojektet Clubscenen får publiken kliva in, byta om, dansa och utforska rummen och miljöerna som forskarna byggt upp. Det innebär att existerande platser görs om, kulisser, kostymer används tillsammans med möbler, smink, snacks och ljud men även mer vanliga akademiska uppgifter som workshops, föreläsningar och textproduktion.

Just nu arbetar teamet Katarina Bonnevier, Mariana Alves och Thérèse Kristiansson som även kallar sig MYCKET, med att få tillgång till en byggnad som de kan använda som klubb och experimentlab för att testa saker i full skala, bygga om, bygga ut, och skapa en rad olika iscensättningar för att få svar på sina frågor. 

Projektet Clubscenen pågår under 2014-2016 på Arkitektur- och designcentrum och finansieras av Vetenskapsrådet. 

Arkitektur och stadsplanering berör oss alla i vardagen. Clubscenen handlar om att på ett nytt och konkret sätt titta på samspelet mellan vår byggda miljö och hur människor använder och påverkas av den, säger Eric De Groat, Enhetschef Samlingar, Bibliotek och Forskning.

För intervjuförfrågningar kontakta:
Maria Östman, 073-273 36 00 eller på maria.ostman@arkdes.se

Övriga forskningsprojekt på ArkDes:

Postnomadiska Landskap. Forskare: Emma Göransson och Roland Ljungberg.

Platsens Poetik. Forskare: Emma Göransson, Roland Ljungberg, Gösta Wessel, Leif Bolter och Anders Winell.

Restoring the welfare state. Forskare: Thordis Arrhenius.

Functional of modern: Forskare: Christina Pech.

In situ-aktion. Forskare: Monica Sand och Ricardo Atienza.

Medierad Arkitektur. Forskare: Thordis Arrhenius.

Digitalisering av Gunnar Asplunds samling.


 

 

Läs mer www.arkdes.se

Hitta hit

Museientré:
Exercisplan 4
Skeppsholmen 
Stockholm
Karta

Öppettider

Utställningar:
Tis 10-20
Ons-sön 10-18
Bibliotek:
Tis-tors 13-17
Fre 13-16
Forskarexpedition: 
Tis-tors 13-17
Fre stängt


Om ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman