2018-03-05 15:47Pressmeddelande

Nypremiär för ArkDes i juni: storsatsningen Public Luxury och nytt utställningsrum

null

I juni öppnar ArkDes i ny skepnad. Storsatsningen Public Luxury med specialgjorda verk av några av Sveriges främsta arkitekter, formgivare och konstnärer och bygget av det nya utställningsrummet Boxen visar på ArkDes nya identitet som ett museum och en arena för debatt och diskussion om framtidens arkitektur och design.

- Juni 2018 blir en spännande månad på ArkDes. Då öppnar Public Luxury, en brokig och tät utställning med stora specialgjorda verk som relaterar till pågående diskussioner om arkitektur och design i våra gemensamma miljöer och framtiden för svenska städer. Vi öppnar även det nya utställningsrummet Boxen, en plattform för ny experimentell design och arkitektur, ritat av det unga arkitektkontoret Dehlin Brattgård. Dessutom kommer vi att använda utrymmet utanför museet för installationer, till exempel en dansbana som alla är välkomna att använda och en serie utställningar och workshops i samarbete med Tensta Konsthall. Allt kommer att ha fri entré och är ett led i vår ambition att vara ett museum av internationell betydelse och en plattform för det senaste inom svensk arkitektur och design, säger Kieran Long, överintendent på ArkDes.

Nyöppningen innebär ombyggnad av ArkDes lokaler. Som en konsekvens av detta kommer ArkDes utställningar hållas stängda 19 mars till och med 31 maj. Biblioteket kommer dock att vara öppet som vanligt, likaså ges familjesöndagarna som vanligt under ombyggnadsperioden. I vår startar dessutom en ny tvärvetenskaplig programserie – Planetary Protocols – där inbjudna internationella tänkare och praktiker som Beatriz Colomina, Durga Chew-Bose och Cooking Sections presenterar sina arbeten och ger sina perspektiv på arkitektur, urbanism, design och identitet.

Händer på ArkDes i juni

Public Luxury

1 juni – 13 januari

Upplev nya och experimentella verk om aktuella samhällsfenomen av några av Sveriges främsta arkitekter, formgivare och konstnärer. Genom ett antal storskaliga och för utställningen specifikt framtagna verk, installationer och projekt visar ArkDes hur arkitektur och design i alla dess former kan användas som verktyg för att väcka debatt kring och hitta lösningar på de utmaningar som det svenska samhället står inför idag.

I utställningen visas bland annat:

 • Rinkebymoskén, ett nytt landmärke för nordvästra Stockholm ritat av arkitekten Johan Celsing. Med den föreslagna moskén får Rinkebys muslimska befolkning inte bara lämpliga lokaler för bön, byggnaden rymmer även mötesplatser och utbildningslokaler. I Public Luxury kommer besökarna att kunna röra sig under en fullskalemodell av en av moskéns 18 förgyllda kupoler.
 • Konstnären Jonas Dahlbergs uppmärksammade monument över 22 juli-attentaten på Utøya och i Oslo blev stoppat av den norska regeringen efter påtryckningar av boende i närheten av den plats där verkets ena del skulle uppföras. Monumentets öde väcker frågor om vems röst det är som ska väga tyngst: de 22 personer som fick det stoppat eller hela den nation som monumentet skulle vara till för? För Public Luxury har Jonas Dahlberg skapat ett för utställningen specifikt verk som handlar om det kontroversiella monumentet och debatten kring det.
 • På Exercisplan utanför ArkDes byggs en dansbana upp där vem som helst kan koppla upp sin telefon till högtalarna och börja dansa. De flesta spontanidrottsplatser som byggs idag, som skejt- och parkourparker, används till största delen av killar. Arkitekterna bakom Dansbana! (Anna Pang, Anna Fridolin och Teres Selberg) skapar offentliga platser för dans. Dans är en kultur- och motionsform som tilltalar människor i alla åldrar, men särskilt unga tjejer.
 • Curatorer: Kieran Long, huvudcurator, Daniel Golling, co-curator och Marie-Louise Richards assisterande curator.

  Pressvisning 30 maj kl 10. Osa till maria.ostman@arkdes.se.

  Boxen – ett nytt utställningsrum

  Öppnar 19 juni

  Boxen är ett nytt utställningsrum på ArkDes, en plattform för ny experimentell design och arkitektur. Boxen är ritad av Dehlin Brattgård Arkitekter.

  Modellarkivet

  Öppnar 19 juni

  Upptäck Stockholms Stadsbyggnadskontors magiska modellarkiv genom Malin Pettersson Öbergs film Modellarkivet. Utställningen, som är den första i ArkDes nya utställningsrum Boxen, är baserad på ett fantastiskt filmmaterial som kommer att ge besökaren både en rumslig och taktil upplevelse.

  Curator: Mikaela Steby Stenfalk.

  Museientré:
  Exercisplan 4
  Skeppsholmen
  Stockholm
  Karta

  Öppettider

  Utställningar:

  Tisdag 10-20

  Onsdag - torsdag10-18

  Fredag 10-20

  Lördag och söndag 11-18

  Bibliotek:

  Tisdag - torsdag 13-17

  Fredag 13-16

  Forskarexpedition:

  Tisdag - torsdag 13-17


  Om ArkDes (Arkitektur- och designcentrum)


  Kontaktpersoner

  Maria Östman
  Pressansvarig
  Maria Östman