2018-09-13 12:38Pressmeddelande

Ny utställning med Space Popular ger en försmak av en ny och omvälvande framtid.

null

I framtiden lever du genom dina virtuella glasögon i två världar, en fysisk och en parallell virtuell. Arkitektduon Space Popular, som för första gången ställer ut i Sverige, vill ge besökaren en försmak av denna nya och omvälvande framtid genom att visa hur Östermalmstorgs t-bana, Gyllene Salen, Blå Porten och Stureplan kan se ut i framtidens parallella virtuella värld. Utställningen Space Popular: Värde i det virtuella är unik eftersom den inte bara ska locka fysiska besökare utan även avatarer, dvs virtuella personer på distans, med användning av VR-glasögon.

I framtidens virtuella värld kan du skapa ett hus av guld eller ett genomskinligt Stureplan, eftersom du inte behöver bry dig om budget, konstruktionsmässiga begränsningar, skönhet eller fysiska lagar. Allt som kommer att krävas är att du använder ett par glasögon. Denna förändring kommer innebär stora utmaningar inte minst för arkitekter, stadsplanerare, formgivare och politiker eftersom alla nu själva bestämmer hur omvärlden och staden ska se ut.

Med utställningen Space Popular: Värde i det virtuella, ger arkitektduon Space Popular besökaren en försmak av en ny och omvälvande framtid där vår vardag, villkoren för arkitekturen och hur städer upplevs och används kommer förändras radikalt.

Vi vill ge en glimt av en förändring som många tror kommer att gå snabbare än när de smarta telefonerna lanserades. Inom en snar framtid lever du i flera parallella virtuella världar med dina kollegor, vänner och familj. Med hjälp av VR (Virtuell verklighet) skapas revolutionerande möjligheter för alla branscher. Men det innebär också stora utmaningar inte minst för arkitekter, stadsplanerare och formgivare eftersom alla nu själva bestämmer hur omvärlden och staden ska se ut, vilket kommer att förändra arkitektoniska värden såsom plats, storlek, material, komfort, estetik och i sin tur ekonomin som driver stadsutveckling, säger Lara Lesmes som driver Space Popular tillsammans med Fredrik Hellberg.

Bilden ovan visar en tidigare utställning med Space Popular. "The Glass Chain". Sto Werkstatt, London, 2017. Cred: Team Tony.

Utställningsrummet Boxen är en plattform för nyskapande och innovativa idéer inom arkitektur och design och Space Popular är ett av Europas mest spännande arkitektkontor just nu. Space Popular: Värde i det virtuella pekar ut en ny riktning för arkitekturen och vårt sätt att uppleva den byggda miljön. Utställningen kommer både att kunna upplevas på plats i museet och på distans - via den virtuella plattformen Sansar. Den virtuella plattformen bidrar till att ge utställningen ett längre liv, och gör den också mer tillgänglig och experimentell, säger James Taylor-Foster, curator ArkDes.

Virtuell verklighet (VR), som användes tidigt i gamingvärlden, är idag en vardag för många branscher. Nästa steg är att vi bär vardagsglasögon utrustad med ny teknik som adderar ett virtuellt lager till staden och allt du ser omkring dig. Då kommer du till exempel själv kunna välja färg och utseende på ditt hus och din inredning.

– Utställningen lyfter frågan om arkitekturens roll när en allt större del av våra liv kommer att utspela sig i en virtuell värld. De diskussioner om virtuella världar som just nu förs kommer att bli allt viktigare för alla människor att förstå och ta del av, säger James Taylor-Foster, curator ArkDes.

Om utställningen:

Space Popular – värde i det virtuella visas på ArkDes 19 september – 18 november 2018. Fri entré.

Curator: James Taylor-Foster
Space Popular: Lara Lesmes och Carl Fredrik Valdemar Hellberg
Assistenter: Ludvig Holmen, Daniel Tayar-Watson
Rådgivare: William Hamilton
Grafisk identitet: Studio Reko

Utställningen visas i ArkDes nya utställningsrum Boxen som är en pulserande och ständigt omväxlande plats för experimentella och utforskande utställningar om samtida design och arkitektur.

Space Popular grundades 2013 i Bangkok av Lara Lesmes och Fredrik Hellberg, båda utbildade på Architectural Association i London. De har varit baserade i London sedan 2016 och jobbar med projekt i olika skalor: från möbler och inredningsdesign till arkitektur, stadsutveckling och utformande av virtuella världar. Duon har undervisat på INDA (Bangkok) och Architectural Association (London) och har även föreläst och konsulterat internationellt. Utöver deras akademiska arbete är Space Popular ansvariga för ett antal pågående och realiserade byggnader och utställningar i Europa och Asien.

Space Popular är inte bara kända för sin banbrytande arkitektur utan också för sin klädstil: “One young partnership, Space Popular, dress in amazing rainbow shades; their appearance has become a big part of their reputation.”, skriver The Guardian. https://www.theguardian.com/fashion/2018/aug/29/structure-your-wardrobe-dress-like-an-architect-this-autumn-pair-of-heels

Museientré:
Exercisplan 4
Skeppsholmen
Stockholm
Karta


Om ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman