2014-01-07 12:52Pressmeddelande

Ny utställning. Lina Bo Bardi: Together

null

PRESSVISNING 3 FEBRUARI 13-14. osa maria.ostman@arkdes.se

”True freedom can only be collective” Lina Bo Bardi

Utställningen Lina Bo Bardi: Together, som visas mellan 4 februari - 23 mars, är en hyllning till arkitektens livsverk och filosofi. I filmer och installationer möter besökaren Bo Bardis byggnader och förhållningssätt till arkitektur.

Lina Bo Bardi ( 5 dec 1914 – 20 mars 1992) var en italiensk arkitekt som under större delen av sitt liv verkade i Brasilien. Hon började sin karriär på Gio Pontis arkitektbyrå i Milano 1930, men startade efter några år en egen byrå. Hon ägnade sig mestadels åt offentliga och officiella byggnadsprojekt, men var även verksam som scenograf, författare, redaktör, utställningsproducent/curator, illustratör och möbeldesigner.

Hennes mest omtalade verk är nybyggnationen av museet MASP från 1968 och kulturhuset SESC Pompéia från 1977 båda i São Paulo. Huset hon ritade till sig själv och maken 1951- det s.k. glashuset – är idag ett museum.

Med utställningen Lina Bo Bardi: Together presenterar Arkitektur- och designcentrum Bo Bardi - en kvinnlig arkitekt verksam utanför Europa - för en bredare publik samtidigt som de som redan känner till henne ges möjlighet till fördjupning. Bo Bardi dog 1992, men hennes förhållningssätt till arkitektur är fortfarande i högsta grad aktuell. Hon strävade bort från hierarkier och uppdelningar och skapade byggnader som speglade kulturen och mångfalden i hennes nya hemland Brasilien. I Bo Bardis arbete var kollektiva, gemensamma, processer, populär kulturella referenser och lokala byggnadstraditioner väsentliga byggstenar.

Arkitektur- och designcentrum är den enda nordiska institution som fått möjlighet att ta emot denna turnerande utställning som är curerad av arkitekten Noemi Blager och producerad av British Council med stöd av Arper.

Seminarium under Stockholm Design Week

Inför utställningens öppnande och med anledning av Stockholm Design Week arrangerar Arkitektur- och designcentrum i samarbete med Hall of femmes ett seminarium på utställningens tema med inbjudna internationella gäster som bland annat Nathalie  du Pasquier från Memphisgruppen.
Seminariet ”True freedom can only be collective – a seminar celebrating Lina Bo Bardi” äger rum den 3 februari kl 15.00-17.30. Biljetter kostar 150 kr (inkl fika) och finns till försäljning på Tickster.com. Mer info http://www.arkdes.se/program/lina-bo-bardi-1/

Konstinstallationer av Madelon Vriesendorp och filmer signerade Tapio Snellman. Scenografin är gjord av Assemble studios.

Mer om utställningen på www.linabobarditogether.com

https://www.youtube.com/watch?v=ix31IkPDvRY

Kontakt Arkitektur- och designcentrum: Veronica Hejdelind, publik chef, veronica.hejdelind@arkdes.se tfn:070-190 50 56

MADELON VRIESENDORP grundade Office for Metropolitan Architecture (OMA) tillsammans med Rem Koolhaas och Elia och Zoe Zenghelis. Hennes verk har ställts ut på bl.a. Serpentine Gallery (London), Guggenheimmuseet, Centre Pompidou (Paris), Stedelijk-museet (Amsterdam), samt ingår i samlingarna på MoMA i New York. 2013 skapade hon en installation för O interior está no exterior, kuraterad av Hans Ulrich Obrist i Lina Bo Bardis glashus i São Paulo.

TAPIO SNELLMAN är filmskapare, konstnär och arkitekt. Han arbetar bland annat med installationer, kommersiella filmer, experimentella 3D-animationer och platsspecifika projektioner för teater och dans. Han har haft långvariga samarbeten med arkitekter som Herzog & de Meuron, Zaha Hadid, Steven Holl, OMA och David Adjaye. Hans filmer och installationer har ställts ut på bl.a. V&A, Tate Modern, Design Museum Hayward Gallery i London, Guggenheimmuseet i New York, Kiasma – museet för nutidskonst i Helsingfors och arkitekturbiennalen i Venedig.

NOEMI BLAGER är arkitekt och curator från Buenos Aires i Argentina, nu boende i London. Hon är curator för Lina Bo Bardi: Together, som först visades på British Council Gallery hösten 2012 och nu turnerar internationellt. Blager är tillförordnad chef för Architecture Foundation i London och ordförande för Lina Bo Bardi Fellowship, ett projekt som startades av British Council för att skapa långsiktiga kopplingar mellan brittiska och brasilianska konstnärer, designer och arkitekter

IOANA MARINESCU är en Londonbaserad konstnär som arbetar med fotografi. Hon studerade arkitektur i Rumänien och Storbritannien innan hon gick över till fotografi. Hennes verk har visats på Architectural Association och Royal Institute of British Architects i London, Cité du patrimoine et du l’architecture i Paris, Kunsthalle Exnergasse i Wien och Canadian Centre for Architecture i Montreal.

ASSEMBLE är en ung, prisbelönt arkitektur- och designbyrå med bas i London. Byrån grundades av ett kollektiv med 18 medlemmar och täcker in många olika discipliner, medier och intresseområden. Genom sin samarbetsinriktade arbetsmetod utforskar Assemble designidéer där man testar oväntade och uppfinningsrika användningar av material och konstruktion. Bland tidigare projekt finns allt från experimentell teater till utveckling av billiga bostäder.

 

 

Hitta hit

Museientré:
Exercisplan 4
Skeppsholmen 
Stockholm
Arkitekturmuseet delar entré med Moderna Museet.
Karta

Öppettider

Utställningar:
Tis 10-20
Ons-sön 10-18
Bibliotek:
Tis-tors 13-17
Fre 13-16
Forskarexpedition: 
Tis-tors 13-17
Fre stängtOm ArkDes (Arkitektur- och designcentrum)


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman