2013-04-19 13:44Pressmeddelande

Mångfald, genus och hantverk i samband med Jean Paul Gaultier-utställning

null

Inför och under utställningen The Fashion World of Jean Paul Gaultier: From the Sidewalk to the Catwalk som visas på Arkitekturmuseet (som den 1 maj byter namn till Centrum för arkitektur och design) den 15 juni – 22 sept 2013 arrangeras ett brett utbud av program; från debatter och föreläsningar till workshops och stadsvandringar.

-  I programverksamheten har vi valt att fokusera på tre värdeord man förknippar med Jean Paul Gaultier; mångfald, genus och hantverk. Med utgångspunkt från det bjuder vi in till samtal om modevärlden idag, säger Sandra Nolgren, programansvarig.

Vi kommer också arrangera familjeworkshops och sommarlovsverksamhet i anslutning till utställningen hela sommaren och göra specialarrangemang i samband med Pridefestivalen och Fashion week i augusti.


Information om programaktiviteterna:

MODE FÖR ALLA?

Tisdagen den 14 maj kl 17.30-19.00. Ingår i entrébiljetten till museet, obligatorisk anmälan till program@arkitekturmuseet.se

Modevärlden är full av motsägelser. Samtidigt som den lockar till experiment och individualism anklagas den lika ofta för rasism, exkludering och skönhetshets. När Jean Paul Gaultier slog igenom kallades han för modevärldens enfant terrible eftersom han utmanade det rådande modesystemets normer och smak och ifrågasatte den konventionella bilden av skönhet. Men hur ser situationen ut idag, hur tillåtande är egentligen modet idag?

Maria Ben Saad, journalist och lektor i mode på Beckmans

Nathan Hamelberg, digital redaktör på Arkitekturmuseet

Louise Wallenberg, docent och föreståndare vid Centrum för Modevetenskap

Robert Nordberg, modechef på Plaza Magazine

Moderator: Salka Hallström Bornold, journalist.


HANTVERK I SAMTIDA MODE

Tisdagen den 3 september kl 17.30-19. Ingår i entrébiljetten till museet, obligatorisk anmälan till program@arkitekturmuseet.se.

Jean Paul Gaultier är ett av 14 modehus med Haute Couture-status, den högsta formen sömnadskonst som regleras av Chambre Syndicale de la Couture Parisienne i Paris. Denna typ av exklusivt mode är ouppnåeligt för de allra flesta, men även inom det mer breda modet finns ett ökat intresse för det hantverksbaserade. Hur kan man förena hantverk med dagens modeindustri? Vad har hantverket för status inom samtida mode?

Göran Sundberg, designer och lektor i modedesign på Beckmans

Ulrika Elovsson, textilformgivare, bland annat för Issey Miyake

Natalia Altewai och Randa Saome, Altewai.Saome

Moderator: Salka Hallström BornoldHAR KLÄDER KÖN?
– om genus och mode

Tisdagen den 17 september kl 17.30. Ingår i entrébiljetten till museet, obligatorisk anmälan till program@arkitekturmuseet.se.

”Except for the medieval codpiece and the bra, clothing never had a gender” är ett bevingat Jean Paul Gaultier-citat och hans experiment med könsöverskridande mode inkluderar såväl smink som kjolar för män. Men hans experiment är allt annat än okontroversiellt och kläder används i allra högsta grad för att skapa och upprätthålla könsstrukturer i samhället. Under en kväll föreläser och diskuterar några forskare och utövare med erfarenhet från området frågor som rör mode och kön. 

Philip Warkander, modevetare

Linda Fagerström, konsthistoriker och konstkritiker

Robert Fux, skådespelare

Decida Wahlberg, stylist, koreograf och grundare av 2faced1

Moderator: Lars Holmberg, sociolog och författare.


PRIDEFESTIVALEN

30 juli – 3 augusti

Under Pridefestivalen kommer vi att arrangera flera programpunkter där vi hyllar mångfalden och granskar normen inom mode. Fashionistas, femme-nister, pojktanter och glamour bortom könsgränserna kommer att verka som sprängstoff och sippra ut i allt vi gör tillsammans under veckan. Lyssna, delta och agera – eller bara häng hos oss och låt dig inspireras. Alla kön, alla åldrar, olika intressen. Bara du är nyfiken! För information om program och tider: www.arkitekturmuseet.seÖppna visningar

16 juni – 22 september kl 14, ingår i entrén till museet.

Under perioden 16/6 till 22/9 kan du gå på allmänna visningar av utställningen. Torsdagar ges visningen på engelska och söndagar på svenska. Start kl 14.00.


Familjesöndagar

16 juni – 22 september, start kl. 13. Gratis för barn och entrébiljett för vuxna gäller. Från 4 år och uppåt. Gratis biljetter hämtas i entrékassan från kl. 10 aktuell dag.

Designa ditt eget mode

Prova vår catwalk, låt dig inspireras av den kände modedesignern Jean Paul Gaultier och designa egna kläder och accessoarer.

 

Sommarlov

2 juli – 11 augusti, start kl. 13. Gratis för barn och entrébiljett för vuxna gäller. Från 4 år och uppåt. Gratis biljetter hämtas i entrékassan från kl. 10 aktuell dag.

Designa ditt eget mode

Prova vår catwalk, låt dig inspireras av den kände modedesignern Jean Paul Gaultier och designa egna kläder och accessoarer.

   

Skapa med oss på Kulturfestivalen

13-17 augusti

Med inspiration från Jean Paul Gaultiers fantastiska idévärld bygger vi hattar. Gratis för alla.


För mer information, vänligen kontakta:

Sandra Nolgren, programansvarig sandra.nolgren@arkitekturmuseet.se

Alicia Donat-Magnin, projektledare för utställningen alicia.donat@arkitekturmuseet.se


www.arkitekturmuseet-gaultier.com


Snart byter vi namn

I maj byter Arkitekturmuseet namn till Centrum för arkitektur och design. Det nya namnet syftar till att förtydliga och stärka vårt uppdrag. Utställningen är en del av vårt arbete med att lyfta aktuella samhällsfrågor och vara en plattform för diskussion som rör design och form.

Om THE FASHION WORLD OF JEAN PAUL GAULTIER – from the Sidewalk to the Catwalk 

Arkitekturmuseet i Stockholm presenterar utställningen THE FASHION WORLD OF JEAN PAUL GAULTIER - From the Sidewalk to the Catwalk 15 juni – 22 september 2013. För första gången i Sverige får publiken möjlighet att uppleva Gaultiers haute couture på nära håll. Det är den enda chansen att få se utställningen i Skandinavien.
HITTA HIT

Museientré:
Exercisplan 4 -Skeppsholmen - Stockholm
Arkitekturmuseet delar entré med Moderna Museet.
Karta

Öppettider

Utställningar:
Tis 10-20 - Ons-sön 10-18
Bibliotek:
Tis-tors 13-17 - Fre 13-16
Forskarexpedition: 
Tis-tors 13-17 - Fre stängt


Gaultier Classics Revisited collection
Women’s prêt-à-porter spring/summer 1993
Model: Ève Salvail
© Patrice Stable / Jean Paul GaultierOm ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman