2018-11-29 12:27Pressmeddelande

Lyxiga hus i ArkDes pepparkakshusutställning.

null

Lyxiga pepparkakshus på ArkDes pepparkakshusutställning.

Pepparkakshus 2018 är en annorlunda och väldoftande utställning med fantasifulla pepparkakshus. Det är också en tävling där barn, unga, vuxna, amatörer och proffs tävlar sida vid sida. I år har rekordmånga pepparkakshus (153 stycken) kommit in till årets tävling där temat är LYXIGT. Utställningen visas mellan 30 nov – 6 jan. Fri entré.

Tema
Är lyx en egen balkong eller en öppen spis? En hemlig koja i skogen, eller en lägenhet med egen skateboardramp? Är det lyxigt att kunna kalla en plats för sitt hem, eller att ha ett eget rum? Någon kanske drömmer om en dansbana i parken eller en skyskrapa klädd i guld. Vi tror att nästan vad som helst kan kännas lyxigt, det beror bara på vem du är. Det bästa med pepparkakshus är att alla kan bygga ett!

Om tävlingen
Alla är välkomna att delta i ArkDes årliga tävling som startade 1990, där pepparkakshus
bakade av barn, proffsbagare, arkitekter och alla andra som bakar visas sida vid sida. Pepparkaksbagarna hittar kreativa lösningar på konstruktion, hållbarhet, funktionalitet och utsmyckning, precis som de som formger och bygger hus i verkligheten. De tävlande delas in i tre kategorier: Arkitekter, formgivare och bagare, Upp till 12 år och Alla andra som bakar.

Juryn utser en vinnare i varje kategori. Bidragen bedöms utifrån kriterierna färg och form, ätbar kvalitet, konstruktion och hur verket svarat mot årets tema, LYXIGT. Pepparkakshusen får endast innehålla ätbara ingredienser.

Än kan du vara med!
Har du också bakat något LYXIGT? Var med i vår Instagramtävling! Publicera en bild på ditt
pepparkakshus med hashtagg #lyxigpepparkaka på Instagram senast 12 dec kl. 24.00.

Publikens pris
Alla som vill kan rösta på sitt favoritbidrag. Använd röstningsstationerna i utställningen, eller rösta via webben www.arkdes.se. Lägg din röst senast den 12 december. Det bidrag som fått flest röster vinner publikens pris.

Prisutdelning 16 dec kl.13.00. Fri entré.

Årets jury från vänster:
Industridesigner Björn Dahlström är verksam sedan slutet av 1970-talet och arbetar för flera stora internationella varumärken. Han har varit professor på Konstfack och undervisat på Beckmans School of Design. Björn Dahlström har tagit emot flera nationella och internationella priser och hans arbete finns representerat på bland annat Victoria och Albert Museum i London och Nationalmuseum i Stockholm.

Frida Leijon – Konditorn Frida Leijon har varit yrkesverksam sedan 2005 och driver idag Leijon Stenugnsbageri & Konditori i Uppsala. År 2016 blev hon utsedd till årets konditor och i år fick hon utmärkelsen Konditorernas konditor 2018. Hon blev även utnämnd till Årets nyföretagare i Uppsala 2018. Frida Leijon var med och skapade prins Carl Philip och prinsessan Sofias bröllopstårta.


Kristin Gausdal är delägare i arkitektbyrån BAU. Som arkitekt är hon snabb att hitta kärnan i projekten och se till att arkitekturen ger något tillbaka till platsen, de som verkar, bor eller rör sig där. Hon arbetar ofta med projekt inom kontor, stadsutveckling och handel i tidiga skeden som Torsplan2, Tele2 i Kista och Arenastaden

För mer information/intervjuer/material: Maria Östman, maria.ostman@arkdes.se, 073-273 36 00.

Museientré:
Exercisplan 4
Skeppsholmen
Stockholm
Karta


Om ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman