2016-06-01 15:38Pressmeddelande

Kusamas prickiga träd intar Skeppsholmen

null

Sommarmånaderna på Skeppsholmen kommer att bli händelserika. I samband med att ArkDes och Moderna Museet öppnar utställningen Yayoi Kusama – I oändligheten fylls museernas trädgård med konserter och installationen Polkaprickarnas uppgång i träden/Ascension of Polka Dots on the Trees av Yayoi Kusama. Installationen och konserterna är ett samarbete med festivalen Stockholm Music & Arts.

Kusama (f. 1929) hör till världens mest framstående samtidskonstnärer och är känd för sina verk där prickar upprepas i det oändliga. Installationen Polkaprickarnas uppgång i träden/Ascension of Polka Dots on the Trees förvandlar trädgården på Skeppsholmen till ett fantasiland där 11 träd kläs in i prickigt tyg.

Som en försmak och uppladdning inför Stockholm Music & Arts 29-31 juli gästas dessutom trädgården och den nya Trädgårdsscenen av José González och Lina Nyberg den 15 juli. Under festivalen 29- 31 juli är det dags för bland annat legendaren Patti Smith att göra tre intima konserter – en för varje dag – där hennes musik i akustiskt format blandas med spoken word.

Program Trädgårdsscenen:

Fredag 15 juli: kl. 19. Lina Nyberg, kl 20.30 José González.

Fredag 29 juli: Patti Smith, Cherrie, Loney dear, Mohammed Ali.

Lördag 30 juli: Patti Smith, Naomi Pilgrim, Johanan, Wintergatan.

Söndag 31 juli: Patti Smith, Nicole Sabouné, Max Jury.

Polkaprickarnas uppgång i träden/ Ascension of Polka Dots on the Trees av Kusama.

Yayoi Kusama har berättat om hallucinationer som fått henne att känna att hon rörde sig runt ”i tidens och rymdens absoluta oändlighet”. Där uppenbarade sig de prickar som är så karakteristiska för Kusama. Efterhand täckte prickarna hela rum och blev sedan till landskap.

Under de senaste decennierna har prickarna använts i installationer i stadsrum världen över. När Kusamas konst omfattar även träd och natur smälter det poetiska och psykedeliska i hennes oändlighetssyn samman med naturens egen mystik. Polkaprickarnas uppgång i träden är ett verk som hon installerat på flera ställen i världen; Singapore, London, Aix-en-Provence och Moskva. Och nu i museernas gemensamma trädgård på Skeppsholmen.

För familjer hela sommaren: Konstäventyret Prickjakten.

Gå på egen hand - för barn tillsammans med vuxna. Hämta familjevandringen i Moderna Museet och ArkDes huvudentré.

Utställningen Yayoi Kusama – I oändligheten visas på ArkDes och Moderna Museet 11 juni–11 september 2016.

Yayoi Kusama – I oändligheten är organiserad av Louisiana Museum of Modern Art, Danmark, i samarbete med Heine Onstad Kunstsenter, Norge, HAM – Helsinki Art Museum, Finland och Moderna Museet/ ArkDes, Sverige. Curator: Marie Laurberg, Louisiana Museum of Modern Art.

Med stöd av Japan Foundation. 

Läs mer: www.arkdes.se eller www.modernamuseet.se

Mer info:

Maria Östman, ArkDes, maria.ostman@arkdes.se, 073-273 36 00

Kristin Ek, Moderna Museet, k.ek@modernamuseet.se, 0709-52 23 62

Hitta hit

Museientré:
Exercisplan 4
Skeppsholmen 
Stockholm
Karta

Öppettider

Utställningar:
Tis 10-20
Ons-sön 10-18
Bibliotek:
Tis-tors 13-17
Fre 13-16
Forskarexpedition: 
Tis-tors 13-17
Fre stängt


Om ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman