2023-10-26 10:31Pressmeddelande

Kieran Long avslutar på egen begäran förordnande som överintendent och chef på ArkDes 

Kieran Long, överintendent ArkDes och Karin Nilsson, verksamhetschef och biträdande överintendent. Foto: Viktor Fremling. Kieran Long, överintendent ArkDes och Karin Nilsson, verksamhetschef och biträdande överintendent. Foto: Viktor Fremling.

Kieran Long har varit överintendent och chef på ArkDes sedan 2017, och fick den 12 januari 2023 förlängt förordnande till 2026. Nu väljer han att på egen begäran avsluta förordnandet i förväg för ett uppdrag inom samma sektor i ett annat europeiskt land.  

Tf Överintendent är Karin Nilsson enligt beslut den 18 jan från Kulturdepartementet.

  Det krävdes ett riktigt spännande annat uppdrag för att överväga att lämna ArkDes i det här skedet, jag kan dessvärre inte meddela vart jag ska förrän om en månad. Det har varit utvecklande och fantastiska år på ArkDes. Jag vill rikta ett stort tack till alla kollegor och samarbetsparter som tillsammans med mig har gjort ArkDes till den levande mötesplats vi är idag. Jag har varit otroligt stolt över att få leda den här institutionen och jag är övertygad om att personalen tillsammans med Karin Nilsson nu kommer att förverkliga ArkDes framtidsplaner och fortsätta lyfta fram svensk arkitektur och design, såväl i Sverige som internationellt, säger Kieran Long, överintendent ArkDes.  

Kieran Long slutar i februari 2024. Ny överintendent och chef för ArkDes utses av regeringen genom Kulturdepartementet, likaså en vikarierande överintendent under tiden rekryteringen pågår. 

ArkDes har en spännande tid framför sig. Byggnaden på Skeppsholmen stängde för ombyggnation den 28 augusti 2023 med planerad återöppning den 27 september 2024. En helt ny besöksupplevelse kommer att presenteras tillsammans med en samlingsutställning som för första gången visar upp museets unika arkitekturskatt. 

Kieran Long tillträdde tjänsten som ArkDes chef och överintendent 2017. Under hans ledning har museet visat över 26 utställningar, för att nämna några: Venedigbiennalen - Girjegumpi: The Sámi Architecture Library av Joar Nango, Public Luxury, Framtiden börjar här, Flygande betong, The Cruising Pavillion, Kiruna Forever, Arkitekturvisioner och Konstig känsla känns bra (visades på Design Museum i London) Stockholm Design Lab och Tham Videgård: Om arkitektur. År 2021 öppnade museet den största utställningen som någonsin visats om arkitekten Sigurd Lewerentz som Long curerade. Utställningen och publikationen, som bygger på ett omfattande forskningsarbete, syftade till att uppmärksamma och tillgängliggöra innehållet ur Lewerentz unika samling som finns på ArkDes. Arbetet har fått stort genomslag både i Sverige och internationellt, till exempel utsåg  Financial Times  publikationen till en av årets bästa böcker om arkitektur och design 2021. 

Politikområdet gestaltad livsmiljö är ett viktigt fokusområde för ArkDes sedan politiken lanserades 2018. Genom praktiknära forskning som sker i kommuner runt om i hela Sverige levandegörs politiken - just nu pågår till exempel utlysningen Power of Places i Malmö. Museet deltar, bland mycket annat, i europeiska kommissionens projekt New European Bauhaus och i det nationella Rådet för hållbara städer samt är drivande i projektet Visioner: i Norr. Idag drivs flera projekt från ArkDes där arkitekter och designers bjuds in för att lösa konkreta samhällsutmaningar. Ett exempel är det Vinnovafinansierade innovationsprojektet Street Moves som startade 2021  https://www.bloomberg.com/news/videos/2021-07-16/make-way-for-the-one-minute-city-video. 

Kieran Long har 25 års erfarenhet inom arkitektur och design. Han kom närmast från Victoria and Albert Museum i London där han 2013-2017 var chef för avdelningen Design, Architecture and Digital. Long har även varit handledare vid Royal College of Art, medverkat i ett stort antal internationella tidskrifter inom området och varit tv-presentatör för BBC. Sedan 2022 ingår han i styrelsen för V&A Dundee och i den strategiskt rådgivande grupp som tillsatts för det nya arkitektur- och designmuseet som planeras i Helsingfors. 

 


Ämnen: ArkDes

Om ArkDes

ArkDes är Sveriges nationella centrum för arkitektur och design. Vi är ett museum, ett kunskapscenter och en arena för debatt och diskussion om framtidens arkitektur och design.


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman