2017-03-02 14:15Pressmeddelande

Josef Frank – Against Design. Utställning visar nya sidor av Josef Frank.

null

Utställningen Josef Frank – Against Design är den mest heltäckande utställning som gjorts om den världsberömde arkitekten och formgivaren. Utställningen visar hela bredden i Josef Franks produktion och innehåller många av hans, för den svenska publiken, okända arkitekturprojekt. Utställningen presenterar unikt och aldrig tidigare visat material från ArkDes samlingar.

I ArkDes samlingar finns bland annat ett antal fantasivillor, ett tävlingsförslag till Kungsträdgården och stadsplaner. Josef Frank-samling deponerades till ArkDes 1968 av Dagmar Grill, Anna Franks kusin. Samlingen består av ett 60-tal ritningar och handlingar (pressklipp,texter mm) samt ca 200 fotografier.

Utställningen presenterar hela Josef Franks mångsidiga produktion från hans banbrytande arkitektur i början av karriären till de senare årens färgsprakande mönster och möbler för Svenskt Tenn. Josef Frank var en av modernismens pionjärer som fortfarande influerar och inspirerar designers idag.

Bland de betydande verk som visas i utställningen finns bland annat flera möbler från den första interiör han skapade – inredningen till paret Tedeskos våning i Wien som utfördes 1910. Här finns också föremål från inrednings- och möbelfirman Haus & Garten som Josef Frank drev i Wien tillsammans med kollegan Oskar Wlach.

Josef Frank som arkitekt

Josef Frank föddes i Baden, utanför Wien 1885. Han var en av centralfigurerna inom arkitektur och formgivning i Österrike under 1910- och 20-talen men i och med antisemitismens framväxt i Österrike på 1930-talet fann han ingen annan utväg än att emigrera till Sverige 1933, hustruns hemland. Under tiden 1939–1947 var han verksam i USA men återvände därefter till Stockholm, där han arbetade som formgivare hos Svenskt Tenn fram till sin bortgång 1967.

Som arkitekt i Österrike arbetade Frank framförallt med bostäder för arbetarklassen, så kallade social housing-projekt. Bland annat stora bostadsområden och kvarter influerade av trädgårdsstadens ideal. 1932 ansvarade Josef Frank för bostadsutställningen Werkbundsiedlung i Wien, ett viktigt bidrag till diskussionen kring friare livsstilar i en modern tid. Bland utställande arkitekter fanns samtida modernister som Josef Hoffman, Adolf Loos, Richard Neutra, och Gerrit Rietveld. Utställningen var en del av Wiens bostadssociala program ”Rotes Wien”.

Parallellt med de stora bostadsprojekten gjorde Frank även uppdrag för mer välbeställda familjer. Hans kanske viktigaste och mest berömda verk, Villa Beer i Wien, uppfördes 1929–31. I Sverige är Josef Frank känd för att ha ritat några av de första funktionalistiska byggnaderna, fem sommarhus i Falsterbo, ritade 1924–36.

Tiden i Sverige kom annars att domineras av inrednings- och möbeluppdrag. Han engagerades redan 1934 av Estrid Erikson som designer till Svenskt Tenn. I utställningen visas flera unika originalskisser på det som har kommit att bli hans mest välkända mönster.

Against design

Trots att Josef Frank var en av de främsta modernisterna i Österrike blev han med tiden allt mer kritisk mot modernismens stränghet. Han var kritiskt till designerns förhållningssätt, allkonstverket som idé - den genomdesignade miljön, standardiserade möbelformer och uppfinningen av nya former för sakens skull. För honom var varken en individanpassad, konstnärlig utgångspunkt i designen eller en standardiserad, maskinproducerad produkt – som hos Bauhaus – meningsfullt. Han var kritisk både mot funktionalism och formalism och inspirerades hellre av klassisk tradition i sina nya skapelser. I denna kritik hämtas också utställningen sin titel: Josef Frank – Against Design.

Han utvecklade istället en mjukare, mer tillåtande inställning, formulerad i en filosofi kring arkitektur och inredning kallad ”accidentism”.

”Alla platser där vi kan trivas – rum, gator och städer – har uppstått genom tillfälligheter”, skriver Josef Frank i tidskriften Form 1958, där begreppet först lanserades. Frank menade inte att man helt skulle låta slumpen styra men välkomnade en mer tillåtande arkitektur- och inredningsfilosofi som rymde både högt och lågt, god och dålig smak. Synsättet gestaltades i ”fantasivillorna”, tretton skisser till villor som Josef Frank ritade åt sin vän Dagmar Grill.

I utställningen visas flera av originalakvarellerna ur ArkDes samlingar. Villor, som både i stil och uttryck, ligger långt från modernismens strama formspråk.

I ett opublicerat manuskript sammanfattade Frank sin nya inkluderande filosofi:

”Every great work of art must border on kitsch”

Om utställningen:

Josef Frank – Against design visas på ArkDes den 10 mars – 27 augusti 2017. Utställningen är producerad av MAK, Austrian Museum of Applied Arts/Contemporary Art, i Wien 2016. Utställningen på ArkDes är en bearbetning av denna utställning.

Curatorer: Hermann Czech och Sebastian Hackenschmidt

Producent: Lena Landerberg, ArkDes

Scenograf: Camilla Ed

Grafisk design: Le Bureau


Om ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman