2008-11-27 20:24Pressmeddelande

Jean Nouvel föreläser på Arkitekturmuseet

null

Jean Nouvel driver ett av Frankrikes största arkitektkontor; Ateliers Jean Nouvel. Nu kommer han till Stockholm för att dela med sig av sina tankar på temat modernism i historiska städer. 

Den 5 december bjuder Forum AID magazine och Arkitekturmuseet in till en exklusiv föreläsning med en av arkitekturvärldens största profiler. Den franske stjärnarkitekten Jean Nouvel fick Pritzkerpriset 2008 för sin förmåga att tänja på arkitekturens gränser. Han vill att varje byggnad ska berätta något om platsen och om tiden vi lever i. Han befinner sig på ett ständigt korståg mot den klonade storstadsarkitekturen. 

Fakta om Jean Nouvel
Jean Nouvel startade sitt första kontor 1970, ett år före sin examen. Sitt stora genombrott fick han 1987, med det arabiska kulturinstitutet i Paris, Institut du Monde Arabe. Sedan dess har meritlistan och prishyllan fyllts på med uppmärksammade kulturbyggnader och institutioner över hela världen. Några av dem är Opéra National i Lyon, varuhuset Lafayette i Berlin, Fondation Cartier i Paris, designhotellet The Hotel i Luzern, Dentsu Tower i Tokyo, Torre Agbar i Barcelona, Etnografiska museet i Paris och The Guthrie Theather i Minneapolis.

Visst har Jean Nouvels projekt gemensamma nämnare, till exempel det kreativa användandet av glas, ljus och skuggor. Men han lever som han lär; ingen byggnad är den andra lik. Nya material och tekniker används för att skapa arkitektoniska upplevelser som blir till tvärsnitt av nutiden.

Jean Nouvels aktuella projekt är bland annat Köpenhamns nya konserthus och har tillsammans med sin svenska partner Mia Hägg skapat ett av förslagen till det nya Slussen i Stockholm. 

Dag: Fredagen den 5 december
Tid: 16.00
Plats: Auditoriet på Arkitekturmuseet/Moderna Museet i Stockholm
O.S.A: 4 dec till elina@forumaid.com

Vill du intervjua Jean Nouvel?
Journalister kan boka in tid med Jean Nouvel mellan kl 14.00-15.30 den 5 december, Olssons Hylla/Arkitekturmuseet.  Hör av dig till Elina Smidlund. 

E-post: elina@forumaid.com. Telefon: +46 8 555 400 62.

För mer information, hör av er till presskontakter:
Elina Smidlund elina@forumaid.com, Telefon +46 8 555 400 62
Lisen Garback  lisen.garback@arkitekturmuseet.se  Telefon +46 8 587 270 00

Högupplösta bilder: www.forumaid.com/swe/press/


Om ArkDes (Arkitektur- och designcentrum)


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman