2011-02-24 09:06Pressmeddelande

Improvisera staden på Arkitekturmuseet

Arkitekturmuseet LIVE går nu in på sin sjätte vecka under temat Improvisera staden 1-6 mars. Då inbjuds sportlovslediga och alla andra att undersöka rummet och stadens natur med alla sinnen på helspänn. Fri entré.

”Ljud, ljus och rörelser är flyktiga och lika viktiga som det byggda i staden, men det uppmärksammas inte lika mycket. Vi vill visa att staden bygger på rörelse och förändringar och hur spännande det är att uppleva staden med alla sinnen”, säger Monica Sand, forskare på Konstfack och gästforskare på Arkitekturmuseet under 2011.

Konstnärer, koreografer, forskare och kompositörer jobbar tillsammans med besökarna under veckan. Man får lyssna utan att se, bygga egna ljud, gå med olika skor och rytm, se världen upp och ner och bygga modeller. Ögonbindlar, rep, sparkcyklar, kulor, speglar och småbilar hör till rekvisitan. Det blir även ljudvandringar på Skeppsholmen.

Under hela veckan kan besökarna delta i byggandet av en pappersstad med tunna lyssnande väggar som kommer att växa fram mitt i museets stora sal. Tisdag den 1 mars framförs även ett verk för tio röster i utställningssalens ventilationstrummor. Varje dag har ett eget tema. Läs mer i bifogad pdf eller på hemsidan.

Medverkande: Monica Sand - konstnär och forskare, Ricardo Atienza - arkitekt, konstnär och forskare, Niklas Billström - ljudkonstnär, Thommy Wahlström - tonsättare, musiker, Anna E Weiser – tonsättarkoreograf, Wolfgang Weiser – rörelsekonstnär, Hanna Bylund, dansare, Kajsa Sandström - dansare, koreograf, Ingrid Cogne - dansare, koreograf, Studenter från avd. Konst på Konstfack, Ensemblerna Flauto Alba och Flauto Sera under ledning av Heidi Rohlin Westin

Improvisera staden-veckan handlar om att staden är en scen för ständiga improvisationer och är en del av forskningsprojektet ”Gå vilse med punktlighet och precision” finansierat av Vetenskapsrådet, som genomförs på Konstfack och presenteras i samarbete med Arkitekturmuseet våren 2011.

Arkitekturmuseet LIVE pågår 25 januari-13 mars, med fri entré till allt: Sju veckor med samtal, föredrag, utställningar, film och workshops. Vi bjuder in till en bred dialog om arkitektur, design och samhällsplanering.

Postdoc på Konstfack: 
Monica Sand, monica.sand@konstfack.se 0702-200 540

Projektledare Improvisera staden: 
Malin Zimm, sakkunnig arkitektur/koordinator Arkitekturmuseetmalin.zimm@arkitekturmuseet.se 0708-192 210, 08-587 270 13

Presskontakt Arkitekturmuseet LIVE: Ulla Tillgren, 070-588 08 53

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Arkitekturmuseet, Skeppsholmen, Stockholm www.arkitekturmuseet.se

Presskontakt: Åsa Svensson, asa.svensson@arkitekturmuseet.se, 08-587 270 07, 073-273 36 00


Om ArkDes (Arkitektur- och designcentrum)


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman