2016-12-01 08:20Pressmeddelande

Idag öppnar Pepparkakshus 2016 på ArkDes

null

I helgen har 161 pepparkakshus lämnats in av skolklasser, familjer, arkitekter, formgivare och kreativa hemmabagare till ArkDes årliga pepparkakstävling. Idag den 1 december är det dags att öppna utställningen Pepparkakshus 2016. Fri entré.

Årets tema är ”HEMligheter” och alla bagare har uppmanats att ta fram sin skaparlust och med hjälp av pepparkaksdeg designa sina innersta hemligheter och hemliga boendeformer. Tävlingen, som är öppen för alla, är ett populärt arrangemang som samlar deltagare från olika generationer och yrkesgrupper.

Juryn utser en vinnare i varje kategori. Pris går även till publikens favorit där allmänheten mellan den 1 och 13 december kan rösta antingen på plats på Skeppsholmen eller via webben www.arkdes.se
Årets samarbetspartner Eklund Stockholm New York delar även ut ett specialpris.

Utställningen är en av få som är sant interaktiva och där publiken är medskapande. Att skapa en byggnad av pepparkaksdeg är ett lekfullt sätt att närma sig arkitektur och design. Pepparkaksbagarna hittar kreativa lösningar på konstruktion, hållbarhet, funktionalitet och utsmyckning, precis som den som formger och bygger i verkligheten.

Utifrån kriterierna färg och form, ätbar kvalitet, konstruktion och hur verket svarar mot temat koras en vinnare i varje kategori. De tävlande delas in i de tre vanliga kategorierna: Arkitekter, formgivare och bagare, Upp till 12 år och Alla andra som bakar.

Prisutdelning: 18 dec kl. 13.30. Fri entré.

Jury Pepparkakshus 2016:
Bea Szenfeld, modedesigner
Gabriel di Grado, Årets bagare 2015
Liz Agneskog, arkitekt, Utopia
Kerstin Brunnberg, journalist, tidigare chef på Sveriges Radio och t.f. överintendent på ArkDes

Utställningen visas på ArkDes mellan 1 december 2016 och 8 januari 2017. Pepparkakshus 2016 presenteras i samarbete med Eklund Stockholm New York.

Fri entré.

Foto: Matti Östling och Victoria Garvare.

Frågor och intervjuer: Maria Östman 073-273 36 00 maria.ostman@arkdes.se

Hitta hit

Museientré:
Exercisplan 4
Skeppsholmen 
Stockholm
Karta


Om ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman