2019-11-25 07:10Pressmeddelande

Hett i ArkDes pepparkakshusutställning. Nytt rekord!

Greta Thunberg i ArkDes pepparkakshusutställning på temat "Hett". Cred: Viktoria Garvare.Greta Thunberg i ArkDes pepparkakshusutställning på temat "Hett". Cred: Viktoria Garvare.

Greta Thunberg, mobilhus, Paradise Hotel, bastustugor och 3D printade hus i pepparkaksdeg. Konkurrensen kommer att bli stenhård i ArkDes pepparkakshus­tävling när rekordmånga pepparkakshus (202 styck­en) kommit in till årets tävling där temat är HETT. Utställningen visas mellan 29 nov-5 jan. Fri entré.

Ett hus har åkt tåg hela vägen från Köpenhamn och bakom många hus som besökarna kommer att få se ligger minst en veckas hårt arbete. För dig som ska baka till helgen kan vi lova stor inspiration.

- Pepparkakshusutställningen ger en inblick i vilka frågor som engagerar just nu. Till årets tema ”hett” har vi fått in flera bidrag med Greta Thunberg och några bagare har återanvänt förra årets pepparkakshus i sina verk för att knyta an till hållbarhetsdiskussionen som pågår i samhället just nu, säger Sandra Nolgren, kommunikationschef på ArkDes.

I år har ArkDes uppmanat alla pepparkakshusbagare att baka det ni tycker är HETT. Vad tänker du när du hör det ordet? Tänker du på heta trender eller tropiska länder? Skogsbränder eller eller solstränder?

Alla är välkomna att delta i ArkDes årliga tävling som startade 1990, där pepparkakshus bakade av barn, proffsbagare, arkitekter och alla andra som bakar visas sida vid sida. Pepparkaksbagarna hittar kreati­va lösningar på konstruktion, hållbarhet, funktional­itet och utsmyckning, precis som de som formger och bygger hus i verkligheten.

De tävlande delas in i tre kategorier: Arkitekter, formgivare och bagare, Upp till 12 år och Alla andra som bakar.

Juryn utser en vinnare i varje kategori. Dessutom delar huvudsponsorn Elon ut en spis som ett specialpris. Bidragen bedöms utifrån kriterierna färg och form, ätbar kvalitet, konstruktion och hur verket svarat mot årets tema, HETT. Pepparkakshusen får endast innehålla ätbara ingredienser.

 - Det som gör pepparkakshusutställningen så fantastisk är den demokratiska aspekten – vi tar emot och ställer ut precis alla bidrag. Förskolornas och de professionella arkitekternas drömkåkar står sida vid sida, och det roliga är att det ibland kan vara svårt att se vem som gjort vad. Jag ser så mycket fram emot att se årets bidrag och känner mig väldigt förväntansfull inför årets spännande tema, ”Hett”, säger Halla Sigurdardóttir, producent på ArkDes.

Än kan du vara med i vår instagramtävling.
Har du också bakat något HETT? Var med i vår Instagramtävling! Publicera en bild på ditt pepparkakshus med hashtagg #pepparkakshus2019 på Instagram senast 11 dec.

Publikens pris
Alla som vill kan rösta på sitt favoritbidrag. Använd röstningsstationerna i utställningen, eller rösta via webben www.arkdes.se. Lägg din röst senast den 11 december. Det bidrag som fått flest röster vinner publikens pris.

Prisutdelning 15 dec kl.13.00. Fri entré. OSA till maria.ostman@arkdes.se

Årets jury

Elsa Billgren, vintageentreprenör och bloggare, Elsa Billgren har skrivit flera böcker om vintage, driver tillsammans med Sofia Wood podcasten Billgren Wood och är i vår aktuell med Äkta Billgrens, en realityserie på SVT.

Svante Öquist, frilansjournalist och bloggare. Svante Öquist har en 30-årig bakgrund med varumärket ELLE, de senaste 22 åren som chefredaktör för ELLE Decoration.

Konditorn Frida Leijon har varit yrkesverksam sedan 2005 och driver idag Leijon Stenugnsbageri & Konditori i Uppsala. År 2016 blev hon utsedd till årets konditor och i år fick hon utmärkelsen Konditorernas konditor 2018. Det var Frida Leijon som skapade prins Carl Philip och prinsessan Sofias bröllop­stårta.

Tor Lindstrand är arkitekt och docent vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH). Han arbetar i gränslandet mellan arkitektur och konst och har deltagit i många kulturella sammanhang.

Huvudsponsor: Elon

 

 Om ArkDes

ArkDes är Sveriges nationella centrum för arkitektur och design. Vi är ett museum, ett kunskapscenter och en arena för debatt och diskussion om framtidens arkitektur och design.


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman