2020-12-20 13:38Pressmeddelande

Här är vinnarna i pepparkakshustävlingen 2020

Här är årets vinnare. Cred:  Justina Hüll.Här är årets vinnare. Cred: Justina Hüll.

Nu har juryn och publiken utsett vinnarna i årets pepparkakshustävling på temat avstånd, som i år flyttade hem till besökarna på ett nytt digitalt sätt. Fram till och med den 10 januari kan du med hjälp av 3D och AR teknik uppleva husen hemifrån och placera ut ditt favoritbakverk i din egen hemmamiljö. I den digitala utställningen samsas fyrar med statsepidemiolog Anders Tegnell i pepparkaksdeg, rymdfarkoster och tre små grisar som chattar med tomten.

Här är årets vinnare. Bilder och filmer finns i bifogat pressmaterial.

VINNARE AV PUBLIKENS PRIS - BIDRAG # 82

Fanny Järvengren och Linda Iro Näsström.
I en stormig tid då det är svårt att navigera kan fyren leda oss på rätt kurs, ut på nya, okända vatten. Kanske även stå som en symbol för hoppet, ett långsamt vajande ledljus i horisonten. (Veganskt)

VINNARE I KLASSEN ARKITEKTER, FORMGIVARE OCH BAGARE - BIDRAG # 77
Emma Flyghed

”TOMTEKOJAN”
JURYNS MOTIVERING: Skulptural toppklass med precis den  vintriga, juliga och mysiga stämning som vi alltid önskat oss. Trots att det bara handlar om en koja i skogen ser vi en liten värld som vi vill upptäcka. Det är 3D, det är massor av baktimmar och det är bravo!

VINNARE I KLASSEN ALLA ANDRA SOM BAKAR - BIDRAG # 114
Anna och Nina Wedberg Thulin

”FÖNSTRET MOT GÅRDEN”,
JURYNS MOTIVERING: Hur gå till väga för att tolka spänningens mästare Hitchcock i ett pepparkakshus utan att göra det i svart och vitt? Enkelt. Applicera technicolor och 3D! Vi bugar oss djupt för en mästerlig tolkning av årets tema i denna knäppa, härliga, fartfyllda och kärleksfulla gårdsvy. Vi vet precis vilken film vi vill se under julledigheten – tack för tipset!

 

ANDRA PLATS: BIDRAG # 86.
Karolina Andersdotter  och Anna-Kari Eriksson.

”HÄRBRET”.

JURYNS MOTIVERING: I detta skickligt utförda bidrag finner vi en tolkning av årets tema som vi tror att många kan känna igen sig i. Juryn föll för det till det som vid en första anblick kan verka enkelt, men vid en närmare titt uppvisar såväl arkitektonisk skärpa och teknisk finess. Härbret har med varsam hand knuttimrats efter konstens alla regler och granarna uppför sig precis som granar ska - nämligen alldeles oförutsägbart och eget.

 

VINNARE I KLASSEN UPP TILL TOLV ÅR - BIDRAG # 53.

Iris och Benjamin Karlgren
”DATORN”.

JURYNS MOTIVERING: Årets vinnarbidrag har lyckats tolka årets tema på ett ovanligt elegant sätt. Iscensättningen med den transparenta laptopskärmen som visar oss att hela världen kan nås genom datorn är fenomenal. Genomtänkta detaljer som de lite pixliga figurerna på andra sidan skärmen, den kreativa och nyskapande kristyrsättningen med sina gula fönsterbågar och organisk blomsterrabatt visar på att bagarna bakom verket komponerat sitt bidrag med stor precision. Juryn delade ut maximalt antal poäng vid sitt sammanträde. Bravo!

ANDRA PLATS: BIDRAG # 18.
Högbyskolan klass 3 A.

”HJÄRTKOJAN”
JURYNS MOTIVERING: Juryn faller handlöst för den extra fina och påhittiga tolkningen av årets tema. Det är inte alltid vi vill hålla avstånd, men att ta avstånd från sådant som är fel, som att retas, slåss och mobba ska vara självklart för oss alla. Detta stora och hjärtliga träd är dessutom alldeles utsökt utformat, konstruerat och dekorerat. Kanske årets godaste bidrag?

 Bakgrund om årets tävling och digitala utställning:

Prisutdelningen är uppdelad i fyra olika kategorier: Arkitekter, formgivare och bagare, Upp till 12 år, Alla andra som bakar och Publikens pris. Juryn som utser vinnarna består av konditorn Frida Leijon, vintageentreprenören och bloggaren Elsa Billgren, journalisten Svante Öquist och arkitekten Tor Lindstrand. 

Så här gör du: 

  • Besök ArkDes hemsida på www.arkdes.se
  • Öppna den digitala utställningssidan.
  • Klicka på AR-symbolen i vänstra hörnet av varje hus så öppnas din mobilkamera.
  • Hitta en plan yta och placera ut huset i ditt hem, lite som Pokémon Go! 

 Årets tema: AVSTÅND

Vissa avstånd kan mätas, som en meter, ett ljusår eller sträckan som du cyklar till jobbet eller skolan varje morgon. Men avstånd kan också vara en känsla, av att vara någon nära eller att leva i helt skilda världar. Det här året har vi behövt öka avstånden mellan varandra, både ute på gatan och mellan länder. Samtidigt har vissa avstånd minskat, kanske har vi också kommit varandra närmare, hjälpt varandra och umgåtts på nya sätt? Hur ser avstånden i ditt liv ut?

Pepparkakshusutställningen är inte enbart känd för att vara Sveriges kanske mest väldoftande och varma utställning, utställningen samlar både barn, unga, vuxna, äldre, amatörer och proffs för att med sin fantasi och kreativitet skapa sida vid sida. 

Om ArkDes (Arkitektur- och designcentrum)
ArkDes är Sveriges nationella centrum för arkitektur och design. ArkDes är ett museum, ett kunskapscenter och en arena för debatt och diskussion om framtidens arkitektur och design. 

För mer information och intervjuer:

Maria Östman, Pressansvarig ArkDes

Maria.ostman@arkdes.se

 +46 (0)73 273 36 00

 


Om ArkDes (Arkitektur- och designcentrum)

ArkDes är Sveriges nationella centrum för arkitektur och design. Vi är ett museum, ett kunskapscenter och en arena för debatt och diskussion om framtidens arkitektur och design.


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman

Relaterade presskit