2013-12-15 20:46Pressmeddelande

Här är vinnarna i årets pepparkakhustävling

null

Vinnare i kategorin ”upp till 12 år”. Förslag nr 5.
Klass 1B:2. Nybygget. Bagarmossens skola. Juryns motivation: I framtiden tränar vi i bärkraftiga trädkojor och producerar grön el samtidigt. Med imponerande återhållsamhet, nytänkade i materialvalen och en välväxt komposition gestaltas en hel miljö med baktankar även på morgondagens arbetstillfällen. Varning: Förslaget innehåller tankenötter!

"Publikens pris" och hedersomnämnande i kategori "Alla som bakar". Förslag nr 12. Louise Thornell. Juryns motivation: Bidraget förmedlar god livskvalitet genom omsorgsfull dekoration av en friliggande småhusidyll: både grant och noggrant! I växthuset frodas en grön nära framtid medan badtunnan värms av solenergi. Trots salta staket runtom allt det söta påminner bygget om allt vi har att vinna i en hållbart byggd miljö.

Vinnare i kategorin ”arkitekter och bagare”. Förslag nr 26.
Erik Andrén, Gabriel Wiklund och Maria Masgård.
Juryns motivation: En sprängskiss över framtidens prefabbyggande, där idén segrar över fasta strukturer. Prefab kan fortfarande överraska oss med nya former! Det arkitektoniska utförandet erinrar om själva Kakans idé, där rationell massframställning i form är en del av den goda produktionen.

Vinnare i kategorin ”alla som bakar”. Förslag nr 57.Andréas Sörenby och Martina Apelby. Juryns motivation: Ett gott hantverk i alla bemärkelser: skickligt uppfört ”terrasshus” med inslag av traditionell konditorkonst. Balanserar formglatt mellan Samarkand-psykedelia och överförbara idéer för en fullskalig framtida flerbostadshusarkitektur. Romantiken flödar in i framtiden och lånar formspråk från hela världen.

Hedersomnämnande i kategorin ”upp till 12 år”. Förslag nr 67
Philip Svensson och Mikael Alfaro. Juryns motivation: Ett scenografiskt snilledrag visar konsekvenserna av våra vägval för framtiden. Vi påminns om skiljelinjen mellan bibehållen livskvalitet och förledande frosseri. De unga bagarna skapar en scen som ger en god magkänsla för miljömedvetna och samtidigt skrämmer smaklösa miljösabotörer till insikt.


Juryns specialpris för gott hantverk nr 63.
Malin Bergvall.

Unikt för i år är även specialpriset KPepparkakan – en nationell webbtävling som arrangeras av årets samarbetspartner Kamratposten. www.kpwebben.se

Bakgrund

Finns det några gränser för vad som kan byggas av pepparkaksdeg? Arkitektur- och designcentrums pepparkakshusutställning är sedan 1990 en kär tradition där teman som lusthus, metropoler, farliga förbindelser och hemlöshet skapat stort intresse hos våra besökare.

— Pepparkakshusutställningen är både omtyckt och välbesökt och då vill vi passa på att uppmärksamma en angelägen fråga i jultider. På ett väldoftande, lekfullt men ändå seriöst sätt låter vi unga som gamla, noviser som nybörjare enas kring en viktig fråga. Dessutom får deltagarna också öva sig på att omvandla en idé till verklighet - precis som arkitekter och formgivare jobbar i en process, säger Stefan Mossfeldt på Arkitektur- och designcentrum.

Alla bidrag ställss ut på Arkitektur- och designcentrum mellan 27 november och 5 januari.
De tävlande delas in i tre kategorier: Arkitekter, formgivare och bagare, Upp till 12 år och Alla andra som bakar. En jury utser vinnare i varje kategori och även hederspriser delas ut.

Pris utgår även till publikens favorit som har röstats fram på plats hos oss eller via webben http://pepparkakshustavling.se/Hitta hit

Museientré:
Exercisplan 4
Skeppsholmen 
Stockholm
Arkitekturmuseet delar entré med Moderna Museet.
Karta

Öppettider

Utställningar och bokhandel:
Tis 10-20
Ons-sön 10-18
Bibliotek:
Tis-tors 13-17
Fre 13-16
Forskarexpedition: 
Tis-tors 13-17
Fre stängtOm ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman