BY2030 från Region Kronoberg, Avtryck för Framtid och Hållbara Hus i Västra Götaland får utmärkelsen Årets strålkastare 2024 på den årliga nationella konferensen för gestaltad livsmiljö som samarrangeras av Boverket, Riksantikvarieämbetet, ArkDes och Statens konstråd. Årets strålkastare ska bidra till att sprida kunskap, goda idéer och inte minst inspirera andra inom fältet gestaltad livsmiljö.
- De fyra myndigheterna Boverket, Riksantikvarieämbetet, ArkDes och Statens konstråd vill med Årets strålkastare uppmärksamma aktörer som i sitt arbete belyser den gestaltade livsmiljöns olika perspektiv och sprider kunskap och inspiration om medvetet utformade livsmiljöer, säger Jessica Segerlund, Chef ArkDes Think Tank.
Årets strålkastare 2024
By 2030 - Kronobergs län
Pågående arbete med boendeattraktivitet i Kronobergs län började 2017, inledningsvis under namnet Bymässa. Sedan 2019 har Region Kronoberg tillsammans med länets kommuner, Länsstyrelsen, Trafikverket, akademin, lokala näringslivet och civilsamhället utvecklat arbetet under namnet BY2030. Visionen är att Kronobergs byar visar vägen för en hållbar landsbygdsutveckling med attraktiva boendemiljöer. I byarna är vardagslivet välfungerande, njutbart och utvecklande. Livet där rymmer gemenskap, kultur och engagemang. BY2030 förskjuter fokus från den stora staden till mindre samhällen och landsbygder, från nybyggnation till hela livsmiljöer, vardagsliv och det befintliga. Region Kronobergs roll är att hålla ihop och driva arbetet framåt, bygga och dela kunskap. Projekten inom BY2030 initieras och drivs av aktörer i lokalsamhället, som boende, näringsliv och kommun. Startsida - BY2030
Motivering:
Att arbeta mot BY2030:s vision innebär att driva ett långsiktigt förändringsarbete. Det handlar om att tänka nytt, göra nytt och pröva sig fram, tillsammans. Initiativet lyfter hållbar utveckling ur ett regionalt perspektiv, men med avstamp i varje plats specifika värden. Inom arbetets ramar vill de ompröva, utveckla och bygga vidare på befintliga resurser, utmana normer om exempelvis nyproduktion, generella lösningar, ekonomisk styrd utveckling och det urbana - och samtidigt höja ambitionsnivån och möjliggöra sådant som inte annars sker. BY2030 handlar om att accelerera den medvetna, hållbara och lokala omställningen av livsmiljöer utanför storstaden. Genom bred samverkan ska förutsättningar för ett gott liv i Kronoberg skapas. Med andra ord; en hel regions sätt att inkluderande och strategiskt arbeta med Politik för gestaltad livsmiljö.
Avtryck för Framtid
Beskrivning av initiativet
Avtryck för Framtid lyfter kulturlandskapet i väglöst land, präglat av ett flera sekler långt samspel mellan renskötsel, fäboddrift, pilgrimsvandring och fjällturism. Projektet vill genom konst och kultur gynna förståelsen för - och samtidigt bevara - natur- och kulturhistoriska värden längs JämtNorgevägen, en av Nidarosvägarna. Konsten och kulturen baseras på lokala förutsättningar och verkar för ökad sammanhållning i en glest bebodd bygd. Fyra så kallade biologiskmångfaldskonstverk är gjorda av material som med tiden övergår i natur, blir insektshotell eller boplatser för smådjur och fåglar. Slutligen blir de endast spår som naturen själv skapar. Samtliga verk vill stimulera till reflektion kring människa, tid och natur. https://avtryckforframtid.se/
Motivering:
Avtryck för Framtid använder konst för att synliggöra och bevara landskapets naturmässiga och kulturhistoriska värden. Initiativet vill väcka tankar om att - och hur - området under flera hundra år har brukats i balans mellan samisk kultur, bondekultur och natur. Utifrån behov hos Tåssåsen sameby gör Avtryck för Framtid avväganden mellan tillgänglighet för besökare och hållbar användning av landskapet. De erbjuder en ny och meningsfull arena för samtidskonst; att besöka området är en berikande upplevelse av såväl konst som ett fjällnära kulturlandskap. Genom att lyfta fram kulturer som inte alltid lämnar tydliga spår efter sig får besökaren här möjlighet att läsa av landskapet på ett annorlunda och tankeväckande vis. Avtryck för Framtid arbetar med Politik för gestaltad livsmiljö i en glest bebodd bygd, hållbarhet och kvalitet taget till sin spets, där natur och kultur utgör utgångspunkten och sätter ramarna.
Hållbara Hus i Västra Götaland
Beskrivning av initiativet
Hållbara Hus i Västra Götaland är en företagsförening i Västsverige för hantverkare, materialleverantörer och konsulter inom byggnadsvård och ekologiskt byggande. Föreningen vill stärka företagandet inom branscherna byggnadsvård och ekologiskt byggande, både vid renovering och nybyggnation. Detta genom att erbjuda kompetenshöjande fortbildning, certifieringskurser, marknadsföring, studiebesök och ett stort nätverk av kunskap och kontakter. Medlemsföretagen ska inom sin verksamhet sträva efter att använda traditionella beprövade tekniker och hög hantverksskicklighet, att använda kvalitetsmaterial med låg miljö- och hälsopåverkan samt att i sitt yrkesutövande sträva efter ett förhållningssätt där byggnadsvård och kulturvärden tas i största beaktande och som skapar bestående värden för hus och människor. På hemsidan finns även en sökmotor för kunniga bygghantverkare.
Startsida - Hållbara Hus (hallbarahusvast.se)
Motivering:
Med avstamp i sitt yrkeskunnande vill Hållbara Hus i Västra Götaland förändra byggbranschen. Företagarföreningen gör detta genom att arbeta med beprövade material, kunskaper och tekniker i såväl befintlig som ny bebyggelse samt genom att driva frågor rörande exempelvis certifiering och utbildning. I en tid där en hållbar omställning av byggbranschen står i fokus måste även äldre hantverkskunskap användas. För att öka den långsiktiga hållbarheten och kvalitén i våra byggda livsmiljöer behöver också kompetens och lärande inom området stärkas och spridas. Med förståelse och samverkan över fackgränserna tar Hållbara Hus i Västra Götaland ett helhetsgrepp och visar omställningsvägen på ett föredömligt sätt. Genom att tillsammans driva frågor om hållbarhet, kvalitet, kunskapsspridning, förebildlighet och befintliga värden visar de hur näringslivet kan bidra till genomförandet av Politik för gestaltad livsmiljö.
Intervjuer med Årets strålkastare
Boverket, Riksantikvarieämbetet, ArkDes och Statens konstråd genomför årligen en gemensam konferens om gestaltad livsmiljö på ArkDes i Stockholm. Konferensen riktar sig till de som arbetar inom området på kommunal, regional och statlig nivå inom akademi eller som privat aktör.
Varje år utses utmärkelsen Året strålkastare av de fyra myndigheterna på den årliga konferensen om Gestaltad livsmiljö. Förra året fick Podcasten ”Staden”, Konstprojektet "Tänka med jorden" och Produktionsplattformen SPOK utmärkelsen.
På webbplatsen Hållbar stad finns intervjuer med Årets strålkastare år 2024 efter den 2 oktober och 2023 och 2022 samt information om konferensen Gestaltad livsmiljö.
https://www.hallbarstad.se/konferens-gestaltad-livsmiljo-2024-arets-stralkastare-ar-utsedda/
ArkDes är Sveriges nationella centrum för arkitektur och design. Vi är ett museum, ett kunskapscenter och en arena för debatt och diskussion om framtidens arkitektur och design.