2013-10-03 13:39Pressmeddelande

Händer på Arkitektur- och designcentrum

null

Utställningen Light Houses - Ung nordisk arkitektur, en app där du kan uppleva samtida arkitektur och ett nytt Stockholm i en Minecraftvärld. Det är några av nyheterna på Arkitektur- och designcentrum.


Light Houses – ung nordisk arkitektur och appen Arkitektur Nu/Stockholm

Light Houses (15 okt 2013 – 16 feb 2014) ger en bild av ung nordisk arkitektur samtidigt som den belyser de utmaningar som arkitekter över hela världen står inför just nu; sociala, ekonomiska och miljömässiga. Utställningen är en utbyggd version av den samnordiska produktion som visades på Arkitekturbiennalen i Venedig 2012. I samband med Light Houses producerar vi appen Arkitektur Nu/Stockholm med hjälp av vilken du kan uppleva samtida arkitektur i Stockholm med omnejd.

Läs mer: http://www.arkdes.se/utstallningar/lighthouses/


Fråga arkitekten, Arkitektur- och designcentrums populära arkitektrådgivning äger rum den 12-13 oktober kl 12-17. Allmänheten erbjuds 30 minuters gratis rådgivning hos en arkitekt. Nytt för i år är att rådgivningen görs tillgänglig för hela landet genom att man även kan boka tid för distansrådgivning via chatt och mejl. Bokning görs via program@arkdes.se.

Läs mer: http://www.arkdes.se/program/arkitektradgivning/


Blockholm - Den Fantastiska Staden

(digital version okt-dec 2013, fysisk utställning feb-juni 2014). Ett unikt och storskaligt experiment, där alla ges möjlighet att skapa ett nytt Stockholm i en digital värld med hjälp av spelet Minecraft. Den nya digitala staden byggs sedan upp i stor skala i vår utställningssal. I en lekfull form undersöker vi delaktighet, kollektiva processer, kreativt skapande och nya digitala verktyg. Läs mer: http://www.arkdes.se/utstallningar/denfantastiskastaden/

 

Börja baka. Välkommen till vår doftande Pepparkakshusutställning

 I år kommer alla bidrag att ställas ut mellan 27 november - 5 januari. De tävlande delas in i tre kategorier: Arkitekter och bagare, Upp till 12 år, Alla andra som bakar.


Vem är staden? Möten mellan Stockholm och Nairobi
(14 nov 2013 – 16 feb 2014) ger perspektiv på kulturens roll som motor i samtida stads- och samhällsutvecklingsfrågor genom att sätta ett samarbetsprojekt och dess konstnärliga processer i centrum. Vem är staden? lyfter frågor om social hållbarhet, identitet, en sammanhållen stad, delaktighet och kultur som motor. Projektet omfattar olika aktiviteter, program, workshops och hybrider dessemellan både i och utanför de respektive samarbetande institutionerna i Nairobi och Stockholm.

Filmdagar på Arkitektur- och designcentrum som äger rum den 14-16 noverber. Programmet innehåller en blandning av spel- och dokumentärfilmer som tar upp aktuella frågor om våra ämnen. Vad händer till exempel med en stad som måste flyttas (Kiruna)? Eller en stad som går i konkurs (Detroit)? Och vad säger en spelfilm som utspelar sig i en ”gated community” om vår allt mer segregerade värld? Vissa av filmvisningarna byggs på med samtal och presentationer. http://www.tickster.com/sv/events/3pyepnz8wvm3002#


Vi firar tre 100-åringar! Tre arkitekter - alla födda 1914, alla med sin unika relation till modernismen, alla på sitt sätt inflytelserika och inspirerande, alla internationellt verksamma.

Vi uppmärksammar arkitekten Léonie Geisendorf (april-aug 2014)  som en av våra allra största modernister. Med en yrkesbana som sträcker sig från anställning hos Le Corbusier på 30-talet till det sena 1900-talets bostäder och institutioner i Sverige, representerar Geisendorf en arkitektgeneration som präglat ett sekel av samhällsförändringar. Hennes arkitekturgärning har aktualiserats i samband med ombyggnadsplanerna för S:t Görans gymnasium, som invigdes 1960.   Utställningen innehåller originalmaterial, fotografier och skisser.

Ralph Erskine. Vi firar Erskine genom att producera en app som gör det lätt, roligt och intressant att besöka, upptäcka och lära mer om hans unika byggnader och moderna idéer om hållbar arkitektur långt före sin tid. Appen är gratis och kommer att lanseras under en Erskinedag under våren.

Lina BoBardi: Together (4 feb -23 mars 2014) lyfter fram arkitekten, scenografen, formgivaren, illustratören och curatorn i en installation signerad Madelon Vriesendorf. Curator för utställningen är Noemi Blager. Utställningen turnerar i Europa och USA med stöd av British Council. Läs mer på: http://linabobarditogether.com/

 

 

 
Om ArkDes


Kontaktpersoner

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman